Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U najvećoj mađarskoj rafineriji

Kod Budimpešte u rad puštena najveća rafinerija za proizvodnju zelenog vodika u ovom dijelu Europe

Budimpešta: INA-MOL grupa otvorila prvo zeleno postrojenja za proizvodnju vodika
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/11
11.04.2024.
u 15:20

Upotrebom ove tehnologije, možemo ostvariti smanjenje emisija jednako kao da smo preko noći maknuli oko 5.500 automobila s ceste - rekao je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe

U najvećoj mađarskoj rafineriji, nedaleko do Budimpešte svečano je u rad puštena najveća rafinerija za proizvodnju zelenog vodika u ovom dijelu Europe. U pogonu vrijednom 22 milijuna eura godišnje će se proizvoditi 1.600 tona zelenog vodika, a samo ovo postrojenje smanjit će emisiju ugljičnog dioksida Rafinerije Dunav ta čak 25 tisuća tona. Investitor u novi pogon je kompanija MOL, a nakon ovog postrojenja u Mađarskoj revolucionarno postrojenje planira se i u Rijeci i Bratislavi.

Zeleni vodik naziv je za energent koji nastaje u rafineriji na način koji je potpuno neutralan za okoliš, odnosno pritom ne nastaju nikakve štetne posljedice. Naime, u postrojenje dolazi voda koja se koristiti u ostatku rafinerije, ona se pročišćava, a potom ulazi u uređaj za elektrolizu koji ju djelovanjem struje razdvaja na vodik i kisik. Vodik se potom cijevima pod tlakom od 40 bara otprema natrag u rafineriju gdje se koristi u daljnjoj proizvodnji kao zeleno pogonsko gorivo. Kisik koji nastaje proizvodnjom ispušta se u atmosferu, a štetni CO2 u ovom procesu ne postoji.

Uređaji za elektrolizu su kapaciteta od 10 megavata, a proizvela ih je američka tvrtka Plug Power. Prevedeno, u MOL-ovom pogonu u jednom satu se može proizvesti dovoljno vodika za pogoniti kamion na to gorivo čak 600 kilometara, rečeno je na svečanom otvorenju kao usporedba onoga što ovdje nastaje, a što će se koristiti u budućnosti.

GALERIJA Budimpešta: Otvoreno prvo zeleno postrojenja za proizvodnju vodika

Budimpešta: INA-MOL grupa otvorila prvo zeleno postrojenja za proizvodnju vodika
1/11

– MOL Grupa dosegla je još jednu prekretnicu: sada možemo proizvoditi zeleni vodik bez proizvodnje stakleničkih plinova. Upotrebom ove tehnologije, možemo ostvariti smanjenje emisija jednako kao da smo preko noći maknuli oko 5.500 automobila s ceste. Zasad naše novo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika ima ulogu učiniti MOL-ove industrijske operacije zelenijima, ali u budućnosti će ponuditi rješenja za cijelu industriju i mobilnost temeljenu na vodiku. Nakon Százhalombatte, primijenit ćemo ovu tehnologiju u druge dvije jedinice za proizvodnju goriva u Grupi kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svakoj od rafinerija MOL Grupe – rekao je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe, na svečanosti otvaranja novog postrojenja za proizvodnju zelenog vodika.

Kamere i ekipa Večernjeg lista ekskluzivno je obišla pogon budućnosti nedaleko od Budimpešte, a cijelu reportažu pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ove subote te pronađite na našem webu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije