Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klizišta u Bednji

Klizište kod Kušenića zaprijetilo kući bake Marice

klizište (1)
Ljiljana Risek
11.12.2010.
u 19:29

Bistrović: Za sanaciju nemamo više ni kune. Danas ćemo pomoć zatražiti od Županije, jer u dosadašnjih šest elementarnih nepogoda klizišta su nam nanijela štetu od 29 milijuna kuna

   Obilan snijeg koji je prošlih dana posve razmočio tlo ponovno je prouzročio klizanje tla i havarije u cijelom bednjanskom kraju. Najgore je pod Ravnom gorom, u Križišima kod Kušenića, gdje se golemo klizište aktiviralo pokraj kućice u kojoj živi 67-godišnja Marica Bušnja. Tik kraj kuće odronilo se oko 800 prostornih metara zemlje, a zbog realne opasnosti da brdo u svom hodu niza strminu "pomete" i objekt, općinske službe baku su hitno iselile. No, unatoč opasnosti, ona se već sljedeći dan vratila, pa sad svi strepe od najgorega.

- Trenutačno je zahladilo i tlo se smrznulo, pa je i klizište stalo. No, čim zatopli, cijeli će se  ovaj brijeg strmoglaviti u podnožje. Opasno je biti u kući! Usto, brdo zemlje će svima nama, koji ovdje živimo, zatvoriti put prema našim vinogradima, klijetima i imanjima na susjednom brijegu. Još je veći problem što tamo ima još nekoliko starih ljudi, koji žive posve sami - kažu zabrinuti mještani Ivan Kušenić i Darko Bušnja.

- S druge strane žive starice Slavica Paska i Barica Bušnja, obje imaju preko 70 godina. Tim putem one dolaze dva do triput tjedno ovamo, kako bi se u putujućoj trgovini opskrbile kruhom, mlijekom i najvažnijim namirnicama. Kad se ova zemlja odroni, a to je neizbježno, te će bake ostati „odsječene“ od svijeta – tvrdi Danijel Kušenić. Načelnik Bednje Mirko Bistrović kaže da su općinske službe više puta upozorile baku i njenu rodbinu da boravak u kući nije siguran te da nikoga ne mogu prisilno iseliti.

- Bespomoćni smo, za sanaciju klizišta prošlih smo godina posve ispraznili općinsku blagajnu i za to više ne možemo izdvojiti nijednu jedinu kunu. Podsjećam, zbog klizišta Varaždinska županija u prošlih je par godina u Bednji šest puta proglasila elementarnu nepogodu. Štete od klizanja tla procijenjene su na 29 milijuna kuna, a za njihovu sanaciju dobili smo samo 200.000 kuna. Danas ću (ponedjeljak) od Varaždinske županije zatražiti pomoć, jer klizišta je toliko da iz općinskog proračuna više ne možemo plaćati čak ni hitne intervencije, tek toliko da građanima osiguramo prolaz do njihovih kuća. Volio bih ih pomoći, jer ljudi su ovdje vrlo vrijedni – jada se načelnik Bistrović. Mještani kažu da se pod Ravnom gorom teško živi. Cesta je nikakva, vodovod loš, nema javne rasvjete, a sad su im život zagorčila i klizišta.

 

Tlo klizi, makadamske ceste uništene

 

   Nova klizišta pojavila su se i u Brodarima u Meljanu, u Jareškima u Vranojelju, Osonjaku, a mještani javljaju da je i u Cvetlinu nabubrilo cijelo brdo. Kad zatopli, a snijeg se počne topiti, općinsko vodstvo pribojava se novih klizišta, što bi bila katastrofa. Usto, obilan snijeg uništio je makadamske ceste, a bujice i potoci s putova odnose šljunak i zemlju, pa se vozilima teško prolazi. Ivan Kušenić kaže da dvaput dnevno silazi u nekoliko kilometara udaljenu Bednju i da je put u jadnom stanju. A novca za popravak nema.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krka
10:37 14.12.2010.

Zamisli, najprije su uništili sve raslinje i ogolili breg da naprave hižu, sada se čude kam to hiža klizi. Kao prvo:kriv je onaj ko je dal građevnu dozvolu, ak ju uopće hiža ima. Kao drugo: priroda krenula i odraditi će svoje, pokušali to mi spriječiti ili ne, već viđeno stotinu puta. Bistrović to nek \'\'bistro\'\' sanira svojim penezima, a ne da uzima od drugih da bi ispravljal nečije bedastoće.Da i ima novaca mogli bi se koristiti za daleko pametnije stvari. To je isti scenarij kao i kad se dela 5 km vodovoda ili strujne mreže za jednu ili dvije kućice u kojima živi po dvoje ljudi, ili čak samo privremeno živi. To se radi potpuno svijesno, pripremajući teren za jače igrače koji vole mir u prirodi, pak dolaze na gotov čin, to jest gotovu infrastrukturu.Sve to ima svoje razloge.Lko je trošiti tuđi novac za egzibicije. Kolko samo ima elekričnih mreža po bregima da bi bilo 2 ili 3 priključka na 500 metara ili kilometar. Onda tu i dolazi javna rasvjeta koja gori od prvoga mraka do jutra. Ja takve majmunarije lokalnih političara-bandita nećem više plačati. Se kaj hočeju imati , nek sami plačaju, dakako svojim novcem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije