Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE JOZEF DENAC

Otkrivamo tko je čovjek osumnjičen da je silovao dijete u Varaždinu

silovatelj
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
04.09.2014.
u 11:23

Denac je zbog ubojstva iz 2003. bio osuđen na devet godina

Na spomen Jozefa Denca (43), koji trenutačno sjedi u varaždinskom istražnom zatvoru zbog sumnje da je prije dva tjedna silovao 12-godišnju djevojčicu, mještanima Petrijanca pokraj Varaždina ledi se krv u žilama. Svi ga se dobro sjećaju, ali nitko ni po čemu dobrom... Sa strahom govore o tome kako je Denac prije 11 godina metalnim kliještima zatukao njihova vrijednog suseljana Ivana Dombaja.  

Stalno radio probleme  

– Denac je stalno radio probleme, a živio je od krađa, kriminala i, što je najžalosnije, socijalne pomoći. Jednog ga je dana u krivolovu zatekao nesretni Dombaj koji je bio lovac i znao je što Denac radi pa je tražio da mu pokaže što ima u prtljažniku automobila. Denac je Dombaju otvorio prtljažnik u kojem je vjerojatno bio neki zec ili fazan, a zatim ga je zatukao metalnim kliještima – kazala je jedna mještanka Petrijanca koja nije znala da je Denac nedavno pušten iz zatvora.  

Naime, ovo stravično ubojstvo dogodilo se 2003., a u srpnju 2004. Denac je osuđen na devet godina zatvora. S izdržavanja kazne u Lepoglavi izašao je 28. prosinca 2012., i to nakon što je odslužio cijelu kaznu.  

– Svi smo strahovali od njegova povratka, ali nekako smo mislili da će ostati dulje u zatvoru. Mnogima je ovdje prijetio i mnogi su ga se bojali, pa i ja – rekla je mještanka Petrijanca koju je potresla vijest da je Denac izašao iz zatvora, ali još i više da osumnjičen i za stravičan zločin u Varaždinu.  

Mislim da ovaj slučaj govori da sustav ne funkcionira i da socijala stvara socijalu

Jozef Denac bio je jedno od više djece iz obitelji koja je živjela u Petrijancu, a mještani kažu da su i njegovi roditelji bili jako problematični i socijalni slučaj. Međutim, oni su iz Petrijanca otišli, a ostao je samo Denac koji je s nevjenčanom suprugom Jasminkom Ban nastavio živjeti u socijalnom stanu u staroj školi u Petrijancu. Denac i Jasminka Ban imali su petero djece, a mnogi mediji pisali su o njihovoj teškoj socijalnoj situaciji na temelju čega su im mnogi građani uplaćivali donacije i pomagali. Donacije su na adresu Denac-Ban navodno stizale čak iz Australije i Kanade, a Denac je u razgovoru s novinarima Večernjeg lista 2002. kazao da više ne može doći ni do privremenih poslova na crno.  

Nakon što je Jozef Denac brutalno ubio Ivana Dombaja, njegovoj obitelji gubi se trag. Denac završava u zatvoru, a njegova nevjenčana supruga s djecom, kako pretpostavljaju mještani, odlazi u Varaždin. Ispred nekadašnje robne kuće Vama u centru Varaždina znali su viđati njihovu malodobnu djecu kako prose, dok je Jasminka sjedila u obližnjem parku.  

– Mislim da ovaj slučaj govori da sustav ne funkcionira i da socijala stvara socijalu. Denac je došao iz problematične obitelji, a zatim je sam stvorio takvu obitelj i tko zna kako će proći njegova djeca. Treba zaustaviti taj krug – smatra jedan mještanin Petrijanca.  

Ugrabio je na ulici  

Podsjetimo, Josef Denac 24. kolovoza završio je u varaždinskom istražnom zatvoru zbog sumnje da je 22. kolovoza počinio kazneno djelo protiv spolne slobode djeteta mlađeg od 15 godina. Kako smo doznali, radilo se o 12-godišnjoj djevojčici koju je ugrabio kada su je roditelji na trenutak izgubili iz vida u gužvi među tisućama šetača koji su u Varaždin stigli na prvi dan Špancirfesta.  

Tužiteljstvo ne želi detaljnije govoriti o slučaju jer istraga još traje, a žrtva je maloljetno dijete.  

– Vezano za događaj od 22. kolovoza u tijeku je istraga, a postupak će radi zaštite interesa djeteta najvjerojatnije biti tajan. Kada bude podignuta optužnica, o tome ćemo izvijestiti javnost – kratko su kazali u varaždinskom ŽDO-u.

Komentara 25

M3
Miške 3
12:42 04.09.2014.

Nesmijem reči što mislim, jer će me stoga opet izbaciti na 48 sati. Samo toliko, jedan poznati državnik imao je odgojnu mjeru za takove vucibatine...

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
12:43 04.09.2014.

Sve je trulo u toj slobodnoj i neovisnoj državi Lijepoj našoj. Kazna od devet godina za ubojstvo sa predumišljajem, a radi prikrivanja drugog krivičnog djela je izrugivanje pravdi. Hrvatsko zakonodavstvo i pravosudje su više nego benevolentni prema počiniteljima najtežih krivičnih djela, pa nije ni čudo što najgori zločinci po izdržavanju kratkih zatvorskih kazni postaju višestruki povratnici. Takva kaznena politika ulazi u mnogobrojne benefite za koje su domicilni Hrvati bojevali, ne pitajući za cijenu, zar ne?

SM
smoking
13:06 04.09.2014.

Nazalost, danas je situacija takva da nekoga ne smijes pogledati da ne bi krivo shvatio.Ubija se bez razloga, tako da me ne cudi da je ubio zbog 1 ptice.Ocito je da je covjek problematican od prije i da je bilo pitanje trenutka kada ce napraviti zlo.Takvih ljudi je previse oko nas i najteze je kad nastrada dijete.Ne smijem niti misliti o tome, jer sam i sama majka djevojcice.Iskreno se nadam da ce ovog i sve ostale gadove snaci zasluzena kazna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije