Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za naftu

Kina 'prisvojila' otočje, Vijetnam i Filipini dižu borbenu spremu

Spratly (1)
AFP/Pixsell
26.07.2012.
u 20:55

Otočje Spratly kineska je vojska okupirala 1979., a devet godina poslije toga oko njih je izbio i kratki pomorski sukob Vijetnama i Kine

Kina je jednostrano proglasila svoj suverenitet nad dijelom otočja Spratly u Južnom Kineskom moru i time izazvala diplomatski rat s Vijetnamom i Filipinima, koji također polažu pravo na taj arhipelag.

Bogati naftom i plinom

Otočje sa tek nešto više od tisuću stanovnika okupljenim u gradiću Sansha već je niz godina predmet jednog od najzamršenijih sporova u Aziji. Iako je ukupna površina tih 750 otočića i grebena koji čine Spratly tek nešto više od 5 kvadratnih kilometara, a najviša točka arhipelaga ima tek četiri metra iznad razine mora, vjeruje se kako je ovo područje bogato nalazištima nafte i plina. Kina je još 1979. vojno okupirala ovo otočje koje je do tada Vijetnam držao svojim teritorijem, a devet godina nakon toga između dviju zemalja izbio je i kratki pomorski sukob. Kineski vojnici i mornari i danas su prisutni na otočju, ali službeno proglašenje suvereniteta razjarilo je vladu u Hanoiju.

– Vijetnam se nikada nije odrekao Spratlyja, vijetnamske aviokompanije redovito bez najave lete nad ovim otočjem, a prije pet godina vlada u Hanoiju čak je i najavila osnivanje konzorcija s British Petroleumom koji je trebao raditi na izvlačenju nafte i plina iz budućih nalazišta na otočju – kaže Jakov Berger, stručnjak za Daleki istok i član Ruske akademije znanosti.

Prazna prijetnja Filipina

S druge strane, i Filipini polažu pravo na otočje negirajući i Kini i Vijetnamu suverenitet nad ovim arhipelagom. Ipak, Manili je prilično jasno da je ovaj spor za njih već odavno izgubljen, pa ni njihovu najavu da će podići razinu borbene spreme svoje vojske gotovo nitko i ne obazire.

– Da je to samo deklarativna prijetnja, pokazuje i podatak da su netom su izrekli prijetnje poslali svog novog veleposlanika u Peking. Kada s nekim ratujete, ne šaljete mu veleposlanike s četverogodišnjim mandatom – kaže Berger.

Komentara 12

TM
Tvrtko mali
21:50 26.07.2012.

Uplasio se zmaj,gliste dizu glave

UK
UKUSA
21:53 26.07.2012.

Na cijoj strani ce biti UKUSA? Na strani komunista u Vijetnamu, vidi se po ovoj slici...zna nas novinar, dresiran kao moj cucak.

OB
-obrisani-
21:36 26.07.2012.

svi će oni nahebat kad se slovenci pojave sa svojim zahtjevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije