Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza
Povratak na članak

Kina prisilila zapad da preispita ulogu države u ekonomiji

Zaokret došao iz Njemačke – industrijska strategija 2030.: Kopernikanski je to obrat u modernoj političkoj ekonomiji zapadne Europe jer jača intervenciju države u privatni sektor

Komentari 9

VA
Valer
06:55 25.04.2019.

Mladost napušta HR zbog katastrofalnog utjecaja države u funkcioniranja države. Napustili smo stari sustav a prisvojili smo novi sustav s drugim imenom ali istim principima.

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
08:08 25.04.2019.

Gospođa je pobrkala lončiće. Strateške industrije su u Njamčkoj sve u privatnim rukama, odnosno dioničarska društva. Pa tako i Siemens. Što ne znači da ne treba imati dionice dobrih kompanija. Tako recimo pokrajina Donja Saskija (Niedersachsen) ima oko 23% dionica koncerna VW, koji joj donosi pristojnu dobit, kroz dividendu (oveo godine oko dvije milijarde eura). Naravno da se ne pača u startegiju i vođenje poduzeća, kao što se država kod nas pača u vođenje Podravke i postavlja svoje ljude. Kad Nijemci razmišljaju o utjecaju države, ona se prvenstveno odnosi na obranu od prevelikog kineskog utjecaja. Jer Kinezi, mahom državne kompanije, ne poštuju regule. Svoje tržište štite svim mogućim barijerama a vani kupuju sve što se nudi, osim toga ne poštuju inelektualno vlasništvo. Države na zapadu će pomoći starteškim kompanijama tako, što će upumpati novac u bazična istraživanja, bolje educirano stanovništvo, a naravno u slučaju skupih kredita i kroz državne kredite/garancije, nakon što se utvrdi da imaju smisla.

VL
MI
Misko2
07:47 25.04.2019.

razlika izmedju njemacke i hrvatske jest da nema drzavnog intervecinizma u njemackoj ili gotovo nema a kod nas je duio drzae u bdpu valjda 70-80% vec sada. dakle socijalizam koji je kina napustila.

VL
Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
07:36 25.04.2019.

To je u Hrvatskoj nemoguće. Za razliku od Njemačke i Francuske koje delegiraju sposobne kod nas se u državne tvrtke uhljebljuju podobni .

VL
DU
Deleted user
06:52 25.04.2019.

Zar ne kokodaču SJW-ovci i političari da je fašizam zlo. Kako to da ga sad od jednom ponovno grle? Kako to? Kako to?

VL
Avatar nekakav
nekakav
06:53 25.04.2019.

baš je na zapadu država oduvijek imala presudnu ulogu u ekonomiji! sad filozofiraju i smišljaju neku perfidnu igru kako bi se neke industrijske grane, u kojoj kina i indija dolaze na vrh, zaštitile ili od preuzimanja ili pak im omogućilo upumpavanje državnog novca za investiranje u nove tehnologije plus da je to odmah u biti i subvencioniranje proizvodnje. jer konkurirati na svjetskom tržištu sa njemačkim plaćama nije moguće. kinez radi za 200 dolara, nijemac guzicu ne diže na manje od 3.000. bilo to slaganje papira ili šrafanje M10 matice... bit ovih 'promjena' je ipak negdje skrivena, državne investicije su ionak najveće i na njih svi pucaju, a ovako će puno stvari biti proglašeno državnim interesom i neka skoro pa državna firma će to odrađivati. europa se vraća na sustav kakav smo mi zadržali u hrvatskim željeznicama i elektroprivredi, stari socijalistički sustav u kojem imaš 13 plaća plus beneficije o kojima radnici na 'pilani' mogu samo sanjati. a za plaće u tim državnim firmama se ionak država brine više nego itko. hž je ogledni primjer. sve u svemu, eu propada, a ovim će se samo još zakopati u smanjivanje produktivnosti. kako funkcioniraju uprave poduzeća u kojima je država dioničar vidimo na primjeru uljanika, petrokemije... možemo biti licemjeri ko norvežani, pa trubiti o zaštiti okoliša, i istovremeno standard kupovati prihodima od nafte i plina. ili prihvatiti da nam konkurencija ima 5 puta manju plaću. a da mi zatvorimo tržište? :)

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.