Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija

Kina: Broj mrtvih u snažnom potresu narastao na 600

kina (1)
Foto: AFP
1/3
14.04.2010.
u 07:44

Epicentar potresa snage 6,9 stupnjeva po Richteru bio je u planinskom području oko 240 kilometara sjeverozapadno od tibetanskoga grada Qamdoa.

Zapad Kine danas je pogodio snažan potres u kojemu je poginulo najmanje 600 ljudi. Lokalni su mediji izvijestili da je ozlijeđeno najmanje 10 tisuća ljudi, a da su mnogi preživjeli već u prvim satima poslije potresa izvučeni ispod ruševina. Epicentar potresa jakosti 6,9 stupnjeva po Richteru bio je desetak kilometara pod zemljom, a najgore je stradao grad Jiegu u pokrajini Qinghai. Lokalni je dužnosnik kazao da su u tom gradu gotovo sve zgrade porušene i da bi poginulih moglo biti mnogo više.
 

Brana pred pucanjem

Preživjeli su poslije potresa počeli bježati u planine zato što je on ozbiljno oštetio obližnju branu akumulacijskoga jezera. Kako je pukotina poprilična, dužnosnici nastoje što prije isprazniti akumulaciju kako brana ne bi pukla i poplavila grad koji je nizvodno.
Epicentar ovoga potresa udaljen je samo osamsto kilometara od epicentra potresa koji je prije dvije godine pogodio susjednu pokrajinu Sečuan, a u kojem je poginulo oko 87 tisuća ljudi i bez doma ostalo više od pet milijuna ljudi.
 

Brzo spašavanje

Lokalna je televizijska postaja izvijestila da su se kuće srušile u jednom trenutku. Također navode kako je vrlo velik problem hladnoća i vrlo loše vrijeme te da nedostaje šatora, pokrivača i hrane. Cijelo je područje poslije potresa ostalo  bez struje i vode, a proradila su i brojna klizišta koja su ceste zatrpala blatom i kamenjem, što otežava kretanje i dostavu pomoći. U lokalnu zračnu luku uspio se spustiti samo jedan zrakoplov s humanitarnom pomoći.
Za razliku od potresa u Sečuanu, kada je reakcija spasilačkih službi bila spora i neprimjerena, ovaj put reagiralo se brzo – u roku od nekoliko sati na pogođeno je područje raspoređeno oko pet tisuća spasilaca. Prvi im je zadatak otkopati ruševine   škole za profesionalnu izobrazbu koje se posve   srušila.
U regiji Yushu, koju je pogodio potres, živi oko 250.000 etničkih Tibetanaca koji se uglavnom bave iskopavanjem ugljena te bakrene i olovne rude.

Godina potresa
U 2010. Zemlja se zatresla čak 34 puta. 12. siječnja potres jačine 7 stupnjeva po Richteru pogodio je glavni grad Haitija Port-au-Prince. Poginulo je više od 230.000 ljudi, a grad je većim dijelom razoren.  27. veljače katastrofalan potres jakosti 8,9 stupnjeva po Richteru pogodio je sjeveroistok Čilea, a najviše je stradao grad Concepcion. Službene brojke govore o 452 poginula, no mnogi se još vode kao nestali.

 

Ključne riječi

Komentara 9

IV
ivicas
08:37 14.04.2010.

nisam razumio je to bilo u kini ili tibetu

1L
10 lipa
08:15 14.04.2010.

nažalost...ništa novo.. sad je več to malo pregusto sa tim potresima u prvih 3 i pol mjeseca...

OR
ordoABchao
08:55 14.04.2010.

1 420 484 123 - 300 = 1 420 483 823

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije