Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPIS ZAPOSLENICIMA

KBC Osijek: Sud će odlučiti tko će plaćati odštetu, bolnica ili necijepljeni djelatnik

Osijek: Ulaz u KBC Osijek dozvoljen samo kroz trijažni šator
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
24.08.2021.
u 17:21

U slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje, stoji u dopisu bolnice

KBC Osijek poslao je dopis svojim djelatnicima u kojem su ih upozorili na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici.

Dopis prenosimo u cijelosti:

'S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, te mogućnost tužbi pacijenta, navodimo sljedeće: Tijekom prošle godine u RH postojale su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima, mogućnost prijenosa zaraze bila velika.

Međutim, od trenutka postojanja cjepiva, značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cijepljeni zdravstveni djelatnici. 27. prosinca 2020. godine KBC Osijek je počeo s prvim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika koji su svojim primjerom pokazali odgovornost prema sebi i drugima.

Iako se nastavilo tijekom cijele ove godine, te je KBC Osijek, kao poslodavac svim svojim zdravstvenim djelatnicima omogućio cijepljenje.

Slijedom navedenog ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi COVIDOM-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju.

Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz COVID-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud.

Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje'.

Iz KBC-a su nam potvrdili autentičnost dopisa.

'S obzirom da je u Hrvatskoj podnesen i prvi odštetni zahtjev protiv bolnice, te s obzirom na članak. objavljen u Jutarnjem listu od dana 20. kolovoza 2021.g, još jednom smo upozorili naše zaposlenike na odgovorno ponašanje, ali ih i informirali o tome što se događa, pa i o potencijalnim rizicima ukoliko do takve situacije dođe.

Naime, mi smo kao bolnica od 27.12.2020. počeli s cijepljenjem zaposlenika i osigurali smo cjepivo za sve koji se žele cijepiti, kao i zaštitnu opremu za rad s pacijentima, a sve u svrhu maksimalne zaštite i zaposlenika i pacijenata.

Stoga smatramo da je u redu informirati zaposlenike da poslodavac polaže pravo tražiti eventualnu naknadu štete od zaposlenika, naravno ako se sudskim putem dokaže da se nije pridržavao svih propisanih mjera zaštite te na taj način uzrokovao štetu poslodavcu.

Važno je naglasiti da nikoga od zaposlenika ne silimo na cijepljenje, ali dužnost nam je upozoriti ih na odgovorno ponašanje i ono što se eventualno može dogoditi.

Dakle, obavijest poslana zaposlenicima nije nikakva vrsta pritiska prema onima koji se nisu cijepili da to učine, nego naša obveza da informiramo zaposlenike o aktualnim događanjima u RH.', stoji u odgovoru koji su nam poslali.

- Kao djelatnici trebamo biti primjer i zaštititi maksimalno pacijente koji dolaze te svoja osobna uvjerenja trebamo u ovom slučaju ipak ostaviti po strani zbog prirode posla - rekao nam je jedan djelatnik bolnice koji je cijepljen, ali radi s nekolicinom kolega koji se nipošto ne žele cijepiti.

Povodom ove odluke oglasila se i Hrvatska liječnička komora.

- Zalažemo se za cijepljenje svih liječnika i svih zdravstvenih radnika. Odgovornost zdravstvenih djelatnika je dvojaka. Mi nismo samo odgovorni za svoje zdravlje, već i za zdravlje svih naših pacijenata. Izvršni odbor Hrvatske liječničke komore je u srpnju usvojio zaključak da, zbog nezadovoljavajuće razine cijepljenosti, smatra opravdanim uvođenje obveznog cijepljenja djelatnika u hrvatskom zdravstvu. Komora drži da državna zdravstvena administracija treba preuzeti odgovornost i donijeti odluku o obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika. Kalkuliranje, nedonošenje odluka i prebacivanje odgovornosti na niže razine nije uspješan način borbe s epidemijom, niti će se tako postići cijepljenost svih zdravstvenih djelatnika, kazao nam je predsjednik dr.sc. Krešimir Luetić

- Ovaj je dopis pravno utemeljen. Pacijenti moraju imati negativan test prije hospitalizacije, pa ako se razbole, primjerice, deseti dan boravka u bolnici, jasno je da su se zarazili u bolnici. Bolnica će im morati platiti odštetu, a po zakonu ima pravo na regresno potraživanje - govori, pak, Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara.

Komentara 125

ED
edgar2
16:29 24.08.2021.

Nije istina da zarazu jednako šire i cijepljeni i necijepljeni! Pfizerovo cjepivo (dvije doze) štiti od infekcije 39-64%, a Modernino i nešto više...Osim toga cijepljeni su kraće zarazni nego necijepljeni...No, najvažnije je da Pfizer-ovo cjepivo štiti od teškog oblika i hospitalizacije od 90-97%, a od smrti 96%...Prema američkim podacima u lipnju i srpnju 2021.g.na necijepljene koji su zavšili na hospitalizaciji zdravstvo je potrošilo oko 2,3 milijarde $ ( a to nije bilo nužno)...

ZM
Zmaj2
17:18 24.08.2021.

Podrska bolnici. Obavezno cjepljenje za sve.

TM
trade_mark
15:50 24.08.2021.

posebno se preporučuje cijepljenje protiv debilizma koji je zahvatio 50% populacije u RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije