Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSTVO Poznata nova kadrovska rješenja predsjednika splitskog Županijskog suda

Kazneni odjel Cambiju, a istražni centar Grbavcu!

07.01.2009.
u 15:31

Novi predsjednik, nova kadrovska rješenja u splitskom Županijskom sudu. Kazneni odjel preuzeo je dosadašnji šef istrage Neven Cambi, u posljednje vrijeme medijski eksponiran zbog istrage u predmetima Lora i Brodosplit.

Funkcije kaznenjacima
Cambi će i ubuduće obnašati dužnost glasnogovornika Suda, a desna ruka u vođenju odjela bit će mu Zoran Matulović, koji sudi zločinačkoj organizaciji Jakše Cvitanovića Cvika, a široj javnosti poznat je i po osuđujućoj presudi Ivanu Bulju za ubojstvo mlade Sinjanke Anđele Bešlić.

Zamjenica predsjednika Suda Ante Perkušića bit će Maria Majić, također sutkinja Kaznenog odjela.

U istražni centar vraćena je, pak, Ljiljana Stipišić, sestra općinske državne odvjetnice Julijane Stipišić, koja je prije samo koji mjesec iz istrage prekomandirana na prvi stupanj, tj. rasprave. U novoj podjeli bit će zamjenica šefa istražnog centra Stanka Grbavca, koji je tu dužnost preuzeo od Cambija.

Neće politiku u butigu
Grbavac je, pak, prekaljeni veteran istražnog centra. Godinama istražuje značajne predmete, poput privatizacije Slobodne Dalmacije. Tu se proslavio po stavu: “Neću politiku u svoju butigu”! Taman je, naime, osumnjičeni direktor Splitske banke Frane Mitrović htio kazati koju kako su ga iz HDZ-a uvjerili da dionice dade Kutli, kad mu je iskusni lisac Grbavac zabranio da govori o političkim utjecajima.

Otpala je politka, otpali su i svi osumnjičenici iz predmeta, uključujući i negdašnje HDZ-ove perjanice Dragu Krpinu i Ivića Pašalića. I to ne (samo i isključivo) zaslugom S. Grbavca, već Vrhovnog suda, koji je potvrdio njegovo mišljenje. I tako je zaključeno da nije bilo kriminala u privatizaciji Slobodne. Pare su nestale, ali sud kaže da to nije kriminal.

A onda im valja vjerovati. Nije ta istraga bila jedino što Grbavca veže sa SD-om. Prije tri godine, kada je bilo aktualno sprovođenje novinara i bivšeg urednika dalmatinskog dnevnika Josipa Jovića u Haag, Grbavac je proveo četiri sata u druženju s Jovićem bez ikakve profesionalne potrebe. Družili su se, dok je Cambi telefonski dogovarao detalje “isporuke” s Haagom.

Novina je, dakle, podosta, i nisu sve po guštu predsjednika Perkušića. Ostaje vidjeti kako će to funkcionirati u praksi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije