Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.05.2016. u 11:05

Sigurno će biti izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda nakon javne rasprave

Prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo u javnu raspravu, drastično povećava kazne za gotovo sve prekršaje koji su navedeni i u postojećem zakonu, ali uvodi i neke nove kazne za djela koja prema važećem zakonu nisu bila inkriminirana. Tako će, ako ovakav prijedlog Zakona na kraju bude i usvojen u Saboru, osim prostitutki biti kažnjavani i njihovi klijenti, koji po postojećem zakonu ne čine prekršaj ako koriste njihove usluge. Pobornici legalizacije i dekriminalizacije prostitucije sigurno neće biti zadovoljni tim odredbama novog zakona. Pogotovo što se kazne za prostituciju drastično povećavaju.

No veće kazne mnoge će vjerojatno odvratiti od traženja i nuđenja seksualnih usluga, što je i cilj onih koji su izradili ovaj prijedlog zakona. A prostituiranje je prema prijedlogu Zakona gotovo u istom rangu kao i prosjačenje na drzak način jer je za oboje predviđena kazna od 3000 do 7000 kuna, s time da se u slučaju prostitucije ona može zamijeniti kaznom zatvora od 40 dana, a zbog drskog prosjačenja može se završiti u zatvoru na 30 dana. Isto toliko iza rešetaka može dobiti i onaj tko bude gol na javnome mjestu ili će platiti kaznu od 3000 do 7000 kuna.

Novi prijedlog zakona ne tolerira ni spavanje na javnome mjestu pa beskućnicima zbog toga prijeti kazna od 1000 kuna. No iako su gotovo sve kazne povećane, opravdano ili ne pokazat će javna rasprava, neke su mogle možda biti i veće, poput one za davanje alkohola već pijanom djetetu za što je predviđena globa od 2000 do 4000 kuna. Prema važećem zakonu, davanje alkohola osobi mlađoj od 16 godina kažnjava se s 200 do 800 kuna, što je zaista malo s obzirom na to da je svima jasno koliko je alkohol štetan. Kazne za to bi trebale biti drastične kako bi se što više ljudi odvratilo od nuđenja alkohola djeci. Stoga će zbog svega navedenog u javnoj raspravi neke odredbe ovog prijedloga zakona zasigurno biti izmijenjene. Jer neke kazne treba ublažiti, a neke postrožiti.

>> Alkohol pilo 80% osmaša, a 'travu' probalo 9% srednjoškolaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije