Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj paravinja

Kazne i u Srbiji i u BiH, a zatvor samo u Hrvatskoj?

dragan paravinja (1)
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
04.11.2012.
u 20:00

Srbija traži hitnu hrvatsku odluku jer ga ondje od kazne može spasiti zastara

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine odlučilo da Dragana Paravinju neće izručiti Srbiji, gdje je trebao biti četiri i pol godine u zatvoru zbog silovanja djevojke te pokušaja silovanja maloljetnice, i zbog čega je za njim bila raspisana i međunarodna tjeralica kojoj je godinama vješto izmicao, tamošnje ministarstvo pravosuđa nedavno je "odustalo" od Paravinje.

Stoga je Viši sud u Sremskoj Mitrovici uputio hrvatskom Ministarstvu pravosuđa inicijativu da Paravinja tu kaznu odsluži u Hrvatskoj. Srbijansko pravosuđe traži da se o tome odluči po hitnom postupku jer početkom sljedeće godine Paravinju od zatvora spašava apsolutna zastara.

>> Paravinja je kriv po svim točkama optužnice! Osuđen na 40 godina!

Nema jedinstvenog stava

Kako do tog vremena neće biti pravomoćne presude kojom je na šibenskom sudu osuđen na četrdeset godina zatvora za ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić, to bi značilo da će Paravinja najprije početi izdržavati kazne za silovanje na području Inđije i pokušaj silovanja na području Nove Pazove, u kojoj je i živio. No, hoće li u zatvoru po toj presudi provesti samo mjesec-dva, pa se izvući zbog zastare, pitanje je na koje odgovor još nije poznat. Naime, o tome odlučuje sudac izvršenja, a u našoj praksi nema jedinstvenog stava što učiniti u takvoj situaciji. Poznato je da su, primjerice, molbe zatvorenika za prekidom kazne zbog apsolutne zastare o kojima je odlučivao zagrebački sudac izvršenja bile odbijene, ako se počelo s izvršenjem kazne.

I dok Paravinja čeka što će naše Ministarstvo pravosuđa odlučiti o srbijanskoj presudi, on u šibenskom zatvoru i dalje boravi – privremeno. Na njega najviše prava polaže pravosuđe BiH na čijem je teritoriju i uhićen i gdje je pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja na Palama.

– Onoga dana kad presuda postane pravomoćna, hrvatske vlasti dužne su Paravinju vratiti u BiH, gdje treba nastaviti izdržavati kaznu za pokušaj silovanja. No, postoji mogućnost da BiH tu kaznu ustupi Hrvatskoj na kojoj je da pokrene inicijativu za takvim rješenjem – rekao nam je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravosuđa BiH.

Kraća robija

Veliki su izgledi da Paravinja sve tri kazne odsluži u Hrvatskoj. No, potvrdi li se presuda od četrdeset godina zatvora, to će ujedno biti i zakonski maksimum koliko može provesti iza rešetaka jer će se kazne objedinjavati. Kad bi svaku kaznu izdržavao pojedinačno u zemlji u kojoj je osuđen, na robiji bi proveo sedam godina dulje.

Ključne riječi

Komentara 4

KA
karambita
20:30 04.11.2012.

Ja ne kazem da ovog ne treba osuditi, ali u Hrvatskoj je dobio 40godina zatvorta bez jakih sudskih dokaza. Otkud sudije znaju da je Antonija Bilic mrtva / daj Boze da nije/, a od Antonije ni traga ni glasa. Akoo su ga osudili na toliku robiju, znaci da znaju da ju je ubio,,,pa neka onda kazu javnosti gdje su je nasli....a ovako nekoga osuditi na 40godina bez dokaza.....nije mi jasno, mozda ne razumijem pravo ni sudstvo...ali nema logike....osudili su ga na "PRETPOSTAVKE"...ali to je sve rekla-kazala

MI
miran
08:18 05.11.2012.

Ovo je ociti primjer sustavne gluposti. Osudili su covjeka na 40 godina na osnovu veoma klimavih "dokaza". Da se ovo desavalo u komunistickoj Jugoslaviji, vec bi ovo bilo uzeto kao "socijalisticko zlostavljanje bez ikakvih dokaza". A vec imamo pravomocne osude u Srbiji i u BiH i to za ISTA nedjela. Umjesto da pravite grotesku od cijelog slucaja, izrucite ga prvo Srbiji da odlezi tamo 4 i pol godine, zatim ga prebacite u BiH da tamo odlezi skoro tri godine. U medjuvremenu, potrudite se da rijesite slucaj nesretne Antonije. Imate vremena vise od 7 godina ... a i Paravinja ce biti mnogo prijemciviji za saradnju kada 7 godina ostavi svoje tragove na njemu.

OB
-obrisani-
09:04 05.11.2012.

Kakva zastara, pa taj više se u društvo ne vraća...ko tu koga j...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije