Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMATE PRAVO ZNATI Taje presudu u ime Republike Hrvatske

Kazna za dužnosnika sudu je privatna stvar!

16.03.2009.
u 18:38

PULA - Smijenjeni predstojnik Ureda državne uprave za Istarsku županiju Radovan Juričić 5. ožujka pred Prekršajnim sudom u Puli kažnjen je zbog vožnje u pijanom stanju, no kakva je sankcija od suda nismo uspjeli doznati. Juričić je, podsjetimo, skrivio nezgodu 21. veljače pod utjecajem 2,3 promila alkohola, a Vlada ga je na prijedlog Središnjega državnog ureda za upravu smijenila zbog narušavanja ugleda javne službe.

Pred sutkinjom Jasminkom Posenjak Juričić je ispitan 22. veljače, a odluka je donesena 5. ožujka. Sud nam je odgovorio 9. ožujka, no sadržaj nam nije otkrio pozvavši se na nepravomoćnost presude i pretpostavku nedužnosti.

“Svatko će se smatrati nedužnim do pravomoćnosti presude, što predstavlja jedan od kamena temeljaca zaštite ljudskih prava od samovolje državnih vlasti, a u slučaju dvojbe predmet se mora riješiti u korist okrivljenika”, stoji u odgovoru. Potom smo se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama, u kojem se navode i iznimke u kojima tijela javne vlasti smiju uskratiti informaciju. Pretpostavka nedužnosti nije jedna od njih.

Upozorili smo i kako se u medijima uz puni identitet okrivljenika svakodnevno objavljuju nepravomoćne presude. Na to nam je sud odgovorio kako “začuđuje Vaš imperativ upućen Sudu” jer je sud tijelo sudbene vlasti koje je dužno poštovati odredbe Ustava.

“Zakon o medijima određuje da svaka osoba ima pravo na zaštitu dostojanstva, ugleda i časti, pa je očito da je citirana odredba u protivnosti s Vašim stavom da se u javnim glasilima objavljuju podaci osoba iz nepravomoćnih presuda”.

Također smo upozoreni da osoba koja obavlja javnu službu ili dužnost ima pravo na zaštitu privatnosti “osim u slučajevima koji su vezani s javnom službom ili dužnosti koju osoba obavlja”, obrazložila je predsjednica Prekršajnog suda u Puli, dodajući kako dodatna prepiska sa Sudom “nije nužna ni potrebna”. S time smo suglasni, pa nam preostaje protiv Prekršajnog suda u Puli podnijeti tužbu Upravnom sudu inzistirajući na pravu javnosti da zna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije