Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superćelijski oblak

Katastrofalna tuča pogodila sjeverozapad Istre

Istra,tuča
Foto: Samantha Smilović
1/5
02.05.2014.
u 22:14

U unutrašnjosti Istre došlo je iza 14 sati do jačeg razvoja vertikalnih oblaka, a najjači je pogodio područje od Umaga do Brtonigle. U Brtonigli je debljina sloja leda od tuče bila do 10 centimetara

Snažna sredozemna ciklona koja se tijekom današnjeg dana zadržavala nad Genovskim zaljevom, nije zaobišla niti sjeverni dio Istre gdje je donijela nevrijeme s tučom, javlja portal Crometeo.

U unutrašnjosti Istre došlo je iza 14 sati do jačeg razvoja vertikalnih oblaka, a najjači je pogodio područje od Umaga do Brtonigle. U Brtonigli je debljina sloja leda od tuče bila do 10 centimetara, a tuča je načinila štetu na poljoprivrednim kulturama, osobito na maslinicima koji su u cvatu. Lokalno je u kratko vremenu palo više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a podaci s talijanskog meteorološkog radara Fossalon otkrivaju da je između Buja i Brtonigle u 6 sati palo 100 litara oborine po kvadratnom metru.

Temperatura se sa toplih 20 spustila u nekim dijelovima poluotoka spustila na samo 10 Celzijevih stupnjeva. Osim u Istri, jačih grmljavinskih pljuskova bilo je ponegdje na Kvarneru, te u unutrašnjosti zemlje. 17 litara oborine po kvadratnom metru palo je Crometeo mjernoj postaji Zagreb Mlinovi, a 16 u Karlovcu.

>>Nevrijeme praćeno tučom pogodilo sjeverni dio Zagreba

>>Nevrijeme pogodilo Hrvatsku. U Čazmi padala tuča veličine lješnjaka!

Komentara 3

LI
list68
07:20 03.05.2014.

Sad pratite, odšteta za elementarnu nepogodu, za rekordno kratko vrijeme. Bilo koja druga regija, kad strada, ili ne dobije ništa ili nakon par godina, nekakvu crkavicu. No ovo je Istra, već "sutra" će dobiti odštetu.

DU
Deleted user
08:10 03.05.2014.

Trebalo bi detaljno istražiti ni je li padanje te tuče, u sprezi s mračnim neprijateljskim snagama, a u cilju podrivanja ugleda IDS-a "organizirao" njegov veliki disident Kajin Dado.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:20 03.05.2014.

Hm, ne razumijem list68. Pa što je loše što su istrijani bolje organizirani u isplati odštete od drugih regija? Zar ne bi svi trebali tome težiti, a ne čuditi se tome? Osim toga mislim da u Istri ne postoji ova trulava obrana od tuče, koju plačaju ostale lokalne zajednice, a ne služi ničem i počinje sa radom tek 1. svibnja, a ako prije padne tuča, ko vam je kriv. A kumulonimbus ne bira datum, nego se istovari kad mu paše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije