Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katalonski izbori

Pokazali zube Rajoyu, ali nisu još zreli za neovisnost

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
22.12.2017.
u 23:53

Najveći je pobjednik izbora stranka Ciudadanos s 37 zastupničkih mjesta

“Najveća tragedija Mariana Rajoya”, naslov je u španjolskom listu El Pais dan nakon izbora za novi parlament u Kataloniji 21. prosinca. Većina građana glas je dala separatističkim strankama koje su ukupno dobile 70 od 135 parlamentarnih mjesta.

Kazna za premijera i Madrid

Mariano Rajoy je na tim izborima doživio “najveći politički poraz u svojoj karijeri i ne može se skrivati iza Xaviera Albiola”, katalonskog čelnika njegove Pučke stranke (PP), koja je od 11 mjesta u katalonskom parlamentu, koliko je dobila na izborima 2015., spala na tri mjesta. Xavier Albiol je bio je obećao da će “pomesti separatističke stranke”.

Katalonija
1/12

Ima pravo Alberto Rivera, čelnik stranke Ciudadanos (C’s), koja je dobila 37, dakle najviše, parlamentarnih mjesta zahvaljujući i njegovoj kandidatkinji Inés Arrimadas, kada kaže kako “u Kataloniji više nema Španjolske”. Jer, ne samo što je Rajoyova stranka dobila sramotna tri mjesta u katalonskom parlamentu već su i stranke Podemos i socijalisti PSC, dakle one koje se pojavljuju na španjolskoj nacionalnoj razini, dobile neznatan broj mjesta. Podemos nije izvukla ni barcelonska gradonačelnica Ada Colau, koja je dobila sa svojom koalicijom (En Comú Podem), a u kojoj je i Iglesiasov pokret, samo osam mjesta. Socijalistička stranka Pedra Sáncheza dobila je u Kataloniji 17 mjesta, jedno više nego 2015. Dakle nacionalne španjolske stranke PP i PSI dobile su samo 20 mjesta, a nije dobro prošao ni Podemos.

Pučka pripovijedanja PP-a čine se smiješnima u Kataloniji, a Rajoy je “okrunjen starom slavom Belzebuba”, piše El Pais. Platio je danak primjeni članka 155. Ustava kojim je ukinuo vlast Katalonije i iz Madrida vladao tom regijom, nakon što je neustavnim proglašen referendum o neovisnosti održan pod zabranom 1. listopada. El Pais drži kako je Rajoy na katastrofalan način upravljao sve vezano s Katalonijom. Dakle, kažnjene su španjolske stranke koje su bile neodlučne (socijalisti i Podemos) glede katalonske autonomije ili neovisnosti, kao i PP koja je htjela pokopati separatiste. Jedina stranka koja u Kataloniji zagovara jedinstvo sa Španjolskom i Europskom unijom, građanska (C’s) osvojila je najviše mjesta, ali najvjerojatnije neće moći vladati jer će teško pronaći koalicijske partnere. Jer na pitanje je li spremna pomilovati bivšeg predsjednika Carlosa Puigdemonta koji je u izbjeglištvu u Bruxellesu i ostale koji su u zatvoru, Inés Arrimadas jasno odgovara: “Ne, jer i kada neki građani prođe kroz crveno ne biva mu oprošteno, a zašto bi se opraštalo političaru koji je pogriješio.”

Pozivi na dijalog

Carles Puigdemont iz Bruxellesa odgovara kako je “pobijedila katalonska republika, a izgubila španjolska država. Rajoy i njegovi saveznici su izgubili i to je rezultat koji nitko ne može staviti pod sumnju”.

“Htio bih da Španjolska više ne donosi odluke u naše ime. Došao je trenutak za pravu politiku. Rajoyeva formula je propala, a Katalonci su pokazali da su usuglašeni”, kazao je Puigdemont i dodao kako je spreman sastati se sa španjolskim premijerom, ali ne u Madridu, već u inozemstvu. Poručio je i Europskoj komisiji neka sluša španjolsku vladu, “ali i mi imamo pravo da budemo slušani”. Što će se dogoditi? Teško je da će španjolska vlada popustiti katalonskim separatistima. Dapače, španjolski vrhovni sud proširio je istragu zbog navodne pobune i na bivšeg katalonskog predsjednika Artura Masa, te na kandidatkinju ERC-a (republikanske ljevice Katalonije čiji je predsjednik Oriol Junqueras već u zatvoru) Martu Roviru, zatim na Martu Pascal iz PdeCat (katalonske demokratske europske stranke) i Annu Gabriel iz CUP-a (kandidature narodnog jedinstva). Mogli bi biti kažnjeni s 30 godina zatvora zbog pokušaja provedbe političkog projekta katalonske neovisnosti.

Vlada u Madridu dala je do znanja kako neće prihvatiti ni jednu katalonsku vladu separatističkih stranaka ako prethodno ne budu izjavile kako se odriču od proglašenja neovisnosti Katalonije. To znači da će Madrid do daljnjega, dakle bez obzira na izbore, vladati i u Barceloni. Inés Arrimadas je kazala kako odustaje od vođenja kontakata za sastav vlade. Vidjet ćemo što će se dogoditi idućih tjedana, kazala je Arrimadas i dodala kako nema namjeru preskočiti scenarij. Čeka poteze Carlesa Puigdemonta, te dodaje kako se ne može ni za što kazati da je upravo tako. To bi se moglo protumačiti i da je spremna na eventualne pregovore sa separatistima.

Činjenica je i da je prvi puta jedna unionistička stranka, kakva je građanska, pobijedila na izborima u regiji kako po broju parlamentarnih mjesta tako i u postotku. No, najvjerojatnije stranka Ciudadanos neće vladati Katalonijom. Rajoy je kazao kako je spreman za novu etapu, novi dijalog, ali uz poštovanje zakona te kako će se sastati s Inés Arrimadas, pobjednicom katalonskih izbora. Ako se ne bude sastavila katalonska vlada, trebat će ići na nove izbore, kao što je bio slučaj u Španjolskoj.

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

Katalonija
1/59

Komentara 1

TA
Talijan1988
00:00 23.12.2017.

Protegni se koliko si dug...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije