Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deep impact

Kasno upozorenje: prolijeće asteroid od 22 metra

2010 GA6
NASA/MAK
08.04.2010.
u 22:17

Šest minuta poslije ponoći 9. travnja na najmanjoj udaljenosti of 369 tisuća kilometara, posve sigurno za Zemlju, prolijeće kasno otkrivena kamena gromada

U posljednji trenutak ekipa astronoma Catalina Sky Survey iz Tucsona u Arizoni otkrila je da šest minuta poslije ponoći 9. travnja, na 369.000 kilometara od Zemlje u najbližoj točki, prolijeće asteroid označen kao 2010 GA6. To je kamenito tijelo promjera otprilike 22 metra posve bezopasno, ali mnogi su bili zabrinuti jer je otkriveno toliko kasno.

- Proleti sličnih objekata blizu Zemlje na udaljenosti manjoj od udaljenosti Zemlje od Mjeseca događaju se prilično često, svakih nekoliko tjedana - umiruje javnost Don Yeomans iz ureda za Zemlji bliske objekte u NASA-inu JPL laboatoriju u Pasadeni.

Asteroid je otkrio novi svemirski teleskop WISE koji širokokutnim zahvatom neba pretražuje, između ostaloga, i objekte koji bi mogli opasno ugroziti život na Zemlji ako bi u nju udarili. Teško ih je uočiti jer ne samo što nemaju vlastitu svjetlost, nego je i upijaju te su obično slabo vidljivi na tamnoj podlozi svemira. WISE je u tome od prosinca, kad je lansiran, postavio nove standarde jer ih je otkrio mnogo koji bi proletjeli neopaženi.

Ključne riječi

Komentara 17

BR
bracera
09:28 09.04.2010.

Nema nikakve frke... Ako koji doleti, Chuck Norris će se obračunati s njim.

DU
Deleted user
15:51 09.04.2010.

KIŠ, hrvatski se veli TAKO KASNO a ne kak nas ti podučavaš na srpskome TOLIKO KASNO.

Avatar arcanius
arcanius
00:17 09.04.2010.

stiže Nibiru....a ovaj komadić je glasnik :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije