Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi sastanak ERS-a

Kasne 365 dana, a još toliko imaju da reformu pripreme

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
25.04.2018.
u 09:42

Za eksperimentalnu primjenu, kazala je ministrica Divjak, sve će biti spremno. Fuchs radi temelj za reformu u svim školama

Dvije su velike obveze pred Radovanom Fuchsom i članovima Ekspertne radne skupine – prva je revidiranje metodološkog pristupa izradi kurikularnih dokumenata, druga izrada konačnog Okvira nacionalnog kurikula – i tim se zadaćama od danas i službeno, nakon održane konstituirajuće sjednice, članovi ERS-a počinju baviti.

Reforma kreće 2019./2020.

Poslu će prionuti, kako je to naglasio posebni savjetnik za Ekspertnu radnu skupinu Radovan Fuchs, ubrzanim tempom jer prije imenovanja ove radne skupine u vjetar je bačeno 365 dana. Sve to zbog nesposobnosti da se u godini dana ustroji važno tijelo koje je zajedno s Ministarstvom obrazovanja, barem prema Strategiji obrazovanja, zaduženo za provedbu reforme u školama. I dok se nastavnici, profesori i učitelji iz sedamdesetak osnovnih i srednjih škola pripremaju za eksperimentalnu provedu “Škole za život” od ove jeseni, Fuchsov tim detaljnom analizom metodoloških priručnika, njihovom nadogradnjom i potrebnim unapređenjem radi temelje za punu reformu koja će sve škole u Hrvatskoj zahvatiti od školske godine 2019./2020. Iako će takvim velikim promjenama svakako sastavni dio biti i iskustva iz eksperimentalnog dijela provedbe, eksperiment u samoj Strategiji obrazovanja nije predviđen, no podržavaju ga i ministrica Divjak i Fuchs. Revidiranje metodoloških priručnika, kazao je Fuchs, potrajat će mjesec dana.

I dok je konačno nakon godinu dana ekspertna skupina počela s radom, čini se da će i Akcijski plan, dokument kojim se definiraju mjere Strategije i rokovi promjena, također ugledati svjetlo dana. Radovan Fuchs poručio je jučer – Akcijski plan trebao bi do kraja ovoga tjedna biti usuglašen, a sljedećeg tjedna i usvojen na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva kojoj je na čelu premijer Plenković.

“Bit će sve spremno”

– Danas je održan prvi sastanak Ekspertne radne skupine i ono što mogu reći jest da je izabran dobar ERS koji čine stručnjaci koji se lakše dogovore nego političari. Članovima ERS-a osigurali smo i online okruženje u kojem će istovremeno moći raditi na svim važnim dokumentima – poručila je nakon sastanka ministrica Divjak. Još je jednom naglasila kako će za eksperimentalnu primjenu reforme sve biti spremno, a pred Fuchsovim timom više je od godine da reformu koja ide u sve škole do kraja pripreme, ali i definiraju promjene u predškolskom odgoju kao i odgovore na dio koji predviđa Strategija obrazovanja za devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje.

ž
ž

Komentara 3

RE
reborn
09:54 25.04.2018.

Ukratko: Divjak u godinu dana nije formirala niti ključno tijelo - Ekspertnu radnu skupinu, ali usprkos tome sve će navodno biti spremno 1.9.2018 (za 4 mjeseca) za uvođenje eksperimentalnog programa "škola za život". Svaki onaj tko je sumnjičav prema ovom obećanju naše Divjak, je kočničar društvenog razvoja i neprijateljski element kojeg treba pod hitno iseliti iz ove države u npr. Irsku. A ako na jesen sve (nedaj Bože, ali ipak treba i o tome razmišljati) NE bude spremno, već postoje krivci za to - radikalna desnica i navodni štovatelji Zemlje kao ravne ploče. Bože čuvaj Hrvatsku!

LO
lolalola15
10:06 25.04.2018.

ova posvuduša (divjakica) je najveća prepreka reformi obrazovanja... uvodi zakonski neutemeljnu eksperimentalnu provedbu djelomične (dijelove koji njoj odgovaraju) kurikularne reforme (nije u stanju osigurati pravni okvir, ne poštuje strategiju koja je još uvijek na snazi i itd) ... u ers,s, (kao i članovi PSP - kao neki uglednici koji su šutke prešli preko očiglednog kršenja zakona kod poništavanja valjanog najtečaja - valjda radi neke svoje koristi) su izabrani poslušnici i oni koji neće "talasati" i posvuduši dizati tlak i eventualno kritizirati njene nebuloze...

DH
dalibor.hren
08:07 13.05.2018.

Fuchs može raditi u ambulanti veterinarskog fakulteta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije