Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bože, čuvaj hrvatski

Karlovčani: Ugovorima bi se trebao pozabaviti i USKOK

'19.01.2011. Karlovac - Hrvatski dom, nekada popularno okupljaliste mladih, danas zjapi prazno. Hrvatski dom je dan na 99-godisnju koncesiju stranki HSS, koja nema sredstava za njegovu obnovu pa dom p
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
14.02.2013.
u 12:43

Zašto HSS ne postupi racionalno i odustane od Hrvatskog doma? Očito nije sposoban da ga obnovi, iako su se trudili - kaže Plevnik

Čestitam na tekstovima. Ovdje je riječ o našem Karlovcu – poručuje jedna od čitateljica, zabrinuta, kao i mnogi drugi, zbog statusa kultnog Hrvatskog doma.

 Je li to koncesija ili nije?

 Otvorili smo aferu o nelogičnim i po Karlovac štetnim ugovorima Grada i HSS-a i uporno tražimo objašnjenja zašto su sklopljeni i zašto se ne raskinu, ako jedna strana – HSS – ne ispunjava obveze. Drugi čitatelj, također zgrožen postupanjima gradonačelnika Damira Jelića, šefa lokalnog HDZ-a, smatra da je ovo slučaj kojim bi se mogao pozabaviti i USKOK.

Podsjetimo da je 1994., odlukom predstavničkog tijela, gradonačelnik Ivan Benić potpisao ugovor s predsjednicom Gradske organizacije HSS-a Jelkom Pavlić-Rusan kojim stranka dobiva zgradu na besplatno korištenje na rok od 99 godina, ali je mora obnoviti. U ljeto 2008. HSS priznaje da taj ugovor nije usklađen sa zakonom. Umjesto da mu se Grad zahvali i pronađe drugog partnera ili da se samostalno pobrine da stavi Hrvatski u funkciju, Jelić u prosincu 2008. potpisuje s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem novi ugovor, istovjetan onome iz 1994. HSS besplatno uživa zgradu, ali ju je dužan i obnoviti.

Po tome bi ugovor trebao vrijediti do 2107., umjesto do 2093. Šest mjeseci po potpisivanju novog ugovora, HDZ i HSS zajedno izlaze na lokalne izbore. Jelić i Friščić 2011. godine potpisuju aneks ugovora, u kojem stoji da HSS nije u mogućnosti obnoviti zgradu i tu obavezu preuzima Grad, dok se drugoj strani dopušta da bez naknade koristi Hrvatski dom.

Grad ulaže u obnovu, a HSS čak nije dužan niti plaćati spomeničku rentu, iako tu ima stranačke prostorije, tvrdi viša referentica za protokol i odnose s javnošću Grada Ana Župančić.

 – HSS plaća komunalnu naknadu za prostor koji koristi. Kao politička stranka nije obveznik plaćanja spomeničke rente. Kako je Hrvatski dom u vlasništvu Grada, za njega se ne plaćaju komunalna naknada niti spomenička renta – kaže Župančić.

 Tvrdi da Gradsko vijeće nije dalo suglasnost na ugovor iz 2008. i dodatak iz 2011., jer “nije nadležno”, a Statut Grada kaže da to tijelo daje suglasnost na koncesije. Upravo Grad HSS naziva koncesionarom. Uostalom, legitimno je pitati odakle Jeliću hrabrosti da svojevoljno odredi sudbinu tako društveno značajne gradske imovine na 99 godina?

 Nisu sposobni

 – HSS je od 1994. do danas imao dovoljno mogućnosti da obnovi dom, ali očito nije sposoban za to, iako su se trudili. Gradonačelnik treba raskinuti ugovore. Grad je preuzeo obveze, da ojača koaliciju HDZ-HSS. To je odluka predsjednika HDZ-a i zanemaren je interes Grada – kaže politologinja i nezavisna političarka Jasna Plevnik i logično pita:

 – Zašto HSS ne postupi racionalno i odustane od Hrvatskog doma?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije