Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdvojeni iz sustava

Karlovčani će tužiti Gradsku toplanu zbog računa i tražiti odštetu

vodivoć
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
08.08.2014.
u 16:27

Gubili smo vrijeme i živce vodeći bespoštedni rat - poručuje Pavo Vidović, jedan od onih u čiju je korist presuđeno

Podnijet ćemo tužbu i tražiti odštetu. Gubili smo vrijeme, živce i jetru vodeći bespotrebni rat s Gradskom toplanom – poručuje Pavo Vidović iz Karlovca.

Računi stizali

Posljednji je u nizu Karlovčana u čiju korist je donijeta presuda Prekršajnog suda u Karlovcu zbog izdvajanja iz središnjeg toplinskog sustava.Marijan Fudurić, najaktivniji iz te skupine, potvrđuje da će se podići kolektivna tužba zbog, kako kaže, agresivne poslovne prakse te gradske tvrtke.

U Vidovićevu korist presuđeno je sredinom srpnja, a početkom istog mjeseca u Fudurićevu. Dobili smo šest takvih pravomoćnih presuda koje potpisuju četiri različite sutkinje. Postupci su pokrenuti 2012. godine po prekršajnoj prijavi Državnog inspektorata zbog izdvanja iz gradskog ogrjevnog sustava bez suglasnosti opskrbljivača, odnosno suprotno tada važećem Zakonu o proizvodnji i distribuciji toplinske energije.

Problem je što je tadašnji koncesionar za proizvodnju, distribuciju i opskrbu gradska tvrtka Toplana krahirala i prekinula grijanje prije okončanja sezone. Čak su i političari tada govorili da je sljedeća ogrjevna sezona upitna i brže-bolje se osnovala nova tvrtka, Gradska toplana, koja je zamijenila ulogu Toplane, a da nije preuzela njezine obveze niti, a to je ključan argument Suda, sklopila ugovore s korisnicima ili njihovim predstavnicima.

Neki korisnici su tada odlučili osigurati alternativne izvore toplinske energije, rezali radijatore, blindirali vertikale i o tome obavještavali Toplanu ili Gradsku toplanu, te si ugrađivali etažno grijanje. No, Gradska toplana im je i dalje nastavila slati račune, smatrajući da su njezini korisnici.

Građani koji su oslobođeni optužbi uglavnom su se izdvojili u razdoblju između propasti stare i početka sezone grijanja u organizaciji nove karlovačke toplinarske tvrtke. Sud nije uvažavao niti stav da su ti građani postali korisnici Gradske toplane i po tome što je većina ostalih korisnika na istom mjernom mjestu plaćanjem računa uvukla i njih u ugovorne odnose, iako oni osobno nisu platili niti jedan račun novoj toplani.

Uzimaju ih ozbiljno

Direktor Gradske toplane Inoslav Latković ističe da ta tvrtka nije bila stranka u ovim sudskim postupcima.– Svaku najavu tužbe uzimamo ozbiljno, ma koliko neosnovane bile. Očitovat ćemo se kada tužbe i zaprimimo – kaže Latković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije