Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štićene osobe

Karamarku zaštita ukinuta bez stava SOA-e?

Tomislav Karamarko
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
06.11.2013.
u 08:00

Šef oporbe nije se bunio što mu je skinuta zaštita, ali ga zanima na temelju kakve se prosudbe to dogodilo.

Tomislavu Karamarku i Jadranki Kosor još 1. listopada ove godine “skinuta” je policijska zaštita koju su, kao i Vladimir Šeks (skinuta prije), imali kao bivši dužnosnici. Karamarko je jedini imao vrlo “konkretnu” prijetnju ugrožavanja života jer mu je iz beogradskog zatvora zaprijetio zloglasni Sreten Jocić (Joca Amsterdam).


Tko je dao prosudbu

Šef oporbe nije se bunio što mu je skinuta zaštita, ali ga zanima na temelju kakve se prosudbe to dogodilo. On nema informacija da bi se okolnosti (prijetnje smrću) promijenile. Isto zanima i dr. Miroslava Tuđmana, inače HDZ-ova predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. On smatra da je opasno u medije puštati vijesti o štićenim osobama pa je od mjerodavnih zatražio i informaciju kako su vijesti “iscurile”.

– Kao da su time uputili poziv: evo, više Karamarka ne štitimo, izvolite – komentira Tuđman. Premda ga mediji kritiziraju da se obavještajnoj zajednici i ravnateljstvu policije obratio zahtjevom kao predsjednik, a bez mišljenja Odbora, Tuđman objašnjava da nastavlja način rada svog prethodnika Ranka Ostojića jer je i u njegovo vrijeme bila praksa da šef Odbora prikuplja “građu” za rasprave.

Tuđman je od šefova Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, SOA-e i MUP-a zatražio žurno izvješće i dostavu svih radnih materijala i prosudbe SOA-e i/ili drugih nadležnih državnih tijela. Tražio je i dio zapisnika sa sjednice Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija (SKSOA), kao i njihovo mišljenje koje su uputili Vladi RH. Tako bi, naime, trebalo funkcionirati lanac donošenja odluka o štićenim osobama. Odluku o (ne)produljenju mjera osiguranja donosi Vlada na temelju prijedloga SKSOA-e (predsjednik R. Ostojić, zamjenik predsjednika Saša Perković, članovi: ravnatelj SOA-e, VSOA-e i predstojnik UVNS-a). A oni donose prijedlog na temelju prosudbe neke od nadležnih sigurnosnih službi (ovdje SOA-e) i podataka drugih nadležnih državnih tijela.

Politička odluka

Dobio je Tuđman brz odgovor, koji je načelan (tipa, zaštitu obavlja naših 150 djelatnika), a nema konkretnih materijala o prosudbi. – Rečeno mi je da je prosudbu donio mjerodavni odbor u MUP-u – kaže Tuđman. Objašnjeno mu je da nije bila potrebna odluka Vlade jer je prethodna odluka o štićenju Karamarka i Jadranke Kosor “istekla” (daje se na šest mjeseci). Za Tuđmana ovo predstavlja “sivu zonu”, mutež, stoga će problem, kada završi istraga o tome kako je vijest “procurila” do medija, staviti na saborski odbor. U HDZ-u pak smatraju da su vladajući namjerno izbjegli “pravu” proceduru i da je o skidanju zaštite šefu HDZ-a odlučeno u političkom vrhu.

– Očito je riječ o političkoj odluci, usvojenoj odmah nakon susreta Karamarka s Angelom Merkel koji je toliko iživcirao premijera Milanovića – smatraju u HDZ-u.

Komentara 16

Avatar puky
puky
08:19 06.11.2013.

... prvo - mislim da je Karamarko sasvim što mu nije stalo do zaštite od ovih koji bi ga trebali štiti jer vidimo sa koliko volje i profesionalnog pristupa to bi činili ... drugo - naravno da je ovo samo još jedna politička svinjarija jugo komunista kojima nije dovoljno biti na vlasti već to svaki dan na iritantan način svima davati do znanja ... "mi smo sada vlast i naša je volja nametati sekusalni odgoj, ukidati spomen na Bleiburg, štiti jugo komunističke zločince i opravdavati njihova zlodjela, raditi protu ustavno, ne štiti koga nećemo i to javno kažemo, postavljati nesposobne kadrove bez natječaja" ... ne znam što je tim likovima pa već sutra, kad nažalost to nije danas, biti će u poziciji političkog progona i nasilja koje sada provode ... strava ...

LO
lokun
08:51 06.11.2013.

Partija je tako odlučila.

ST
stefj
08:25 06.11.2013.

Nedostajalo im ljudi za zaštitu Perkovića, pa su ih morali od negdje povući...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije