Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osovina HDZ-HSS

Karamarko i Hrg u rujnu će imati 12 ministarstava u sjeni

Tomislav Karamarko i Branko Hrg
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
05.08.2013.
u 18:00

– Nama odgovara čitav spektar suradnje, no osovinu predstavlja HDZ – HSS, kako je dogovoreno i s Europučanima. R. Tomašić i HSP AS nisu upitni, no HDZ i HSS zajednički bi trebali definirati pristupanje “osovini” -

Dva tjedna nakon potpisivanja strateškog sporazuma o dugoročnoj suradnji HDZ-a i HSS-a, šefovi stranaka Tomislav Karamarko i Branko Hrg još će se jednom ad hoc susresti kako bi dogovorili početak timskog rada na formiranju zajedničke strategije i vlade.

U rujnu će partneri oformiti 10 do 12 radnih timova koji bi odgovarali ministarstvima zajedničke vlade. O tome će se još pregovarati, a Hrg smatra kako Vlada mora biti efikasna i kompaktna, nema smisla imati više od 10 do 12 ministarstava pa neka treba “spajati”.

Rogovi u vreći

– Mi smo mala zemlja i ako je previše resora, koalicijski partneri se često ponašaju kao rogovi u vreći – kaže. U HSS-u smatraju da su HDZ i HSS, iako još ne u klasičnoj koaliciji, “osovina” oko koje će se oformiti savez za osvajanje vlasti. Provjera tog saveza trebala bi biti na izborima za EU parlament u svibnju iduće godine.

– Zajednički timovi počet će raditi u rujnu jer, a tu se potpuno slažem s Karamarkom, ne možemo se tek nakon izborne pobjede dogovarati pa se dvije godine usuglašavati o gospodarskom i programu rada ministarstava. Ne smijemo ponoviti pogrešku Kukuriku koalicije koja je došla potpuno nespremna – kaže Hrg. Od rujna do prosinca zajednički bi timovi stoga trebali definirati zajednički predizborni program.

U HSS-u ističu da su se usuglasili i kako ne bi trebalo biti “solo-iskakanja” pa reagiraju i na istup Domagoja Miloševića iz HDZ-a koji je govorio o preseljenju nekih ministarstava u Osijek, Split i Dubrovnik. Smatraju to njegovim osobnim stavom, a misle da je od fingirane decentralizacije važnija ona – fiskalna. Slično misle i o stavu da PDV treba smanjiti 1%. Daleko bi veća korist za građane, ali i za proizvođače hrane, bila ako se PDV za hranu smanji sa 25 na 10 posto.

– Razvoj i očuvanje sela, udruživanje proizvođača hrane, organiziranje otkupa i plasmana te demotiviranje građana da odlaze po hranu u susjedne zemlje... To su koristi koje bi donijelo smanjivanje PDV-a na hranu, a ne bi bio oštećen ni državni proračun – smatraju u HSS-u. – Uvažavamo da je HDZ jaka stranka i veći partner, no njegova se veličina vidi i u tome koliko uvažava manjeg partnera – kažu u HSS-u. Hrg kaže da u sporazumu stoji kako će dvije stranke zajednički širiti savez.

Na poruku Ruže Tomašić, koja je pozdravila ulazak HSS-a “u koaliciju”, Hrg kaže da je HSS potpisao sporazum s HDZ-om.

Pragmatična stranka

– Nama odgovara čitav spektar suradnje, no osovinu predstavlja HDZ – HSS, kako je dogovoreno i s Europučanima. R. Tomašić i HSP AS nisu upitni, no HDZ i HSS zajednički bi trebali definirati pristupanje “osovini”. Pitanje je dana kada će za stol sjesti i HSLS.

– Razgovarao sam s Darinkom Kosorom i on nije nesklon sporazumu, a nisu nam zanemarivi ni Stranka umirovljenika i Hrast – kaže Hrg. I znakovito dodaje da je “IDS pragmatična regionalna stranka koja se uvijek uspijevala ‘prikopčati’ i postojati i na državnoj razini.”

>> 'Neću zvati Karamarka, on bi me ismijao i poslije napravio budalom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije