Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi Uskrs

Karamarko: Herojstvo J. Jovića ugrađeno je u temelje neovisnosti

obljetnica josip jović (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/10
31.03.2011.
u 13:28

Josip Jović i njegovi suborci pokazali su da i mala država može učiniti velika djela

Poruke domoljublja i ponosa odaslane su s govornice na spomen obilježju stradavanja prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Prije točno 20 godina u 21. godini života stradao je od srpskog agresora u sukobu na Plitvičkim jezerima poznatom kao "krvavi Uskrs".

Uz mnoga izaslanstva i 300- tinjak okupljenih građana, te Jovićevih suboraca, obljetnici je prisustvovala i njegova obitelj.

- Da je živ, Josip Jović bi danas imao 41 godinu a imao je tek 21 kada je pao na ovome mjestu kao prva žrtva Domovinskog rata. Ovom prilikom želim izraziti zahvalnost Josipovoj majci Mariji i svim majkama hrvatskih sinova koji su spremno stali u obranu domovine, rekao je Tomislav Ivić, ministar branitelja, pozvavši na zajedništvo u borbi protiv zaborava kao i u borbi za bolje sutra.

- Josipovo stradanje bio je pucanj u Hrvatsku, znak koji je pokazao s kim imamo posla, a to su najbolje razumjeli hrvatski sinovi poput našeg Josipa. Razularenim srbočetničkim hordama potpomognutim JNA suprotstavio se Josip Jović sa svojim kolegama. Njegov život darovan je domovini, a njegovo herojstvo ugrađeno je u temelje suverene i neovisne hrvatske države, naglasio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Predsjednik republike Ivo Josipović kazao je kako će buduće generacije koje će čitati hrvatsku povijest znati da se jedan mali narod hrabro odupro agresiji, da se znao boriti za svoju slobodu i da je znao stvoriti svoju državu.

- Prepoznat će tisuće branitelja koji se nisu sustezali položiti svoj život i podnijeti žrtvu kako bi nastala mlada država, kazao je Josipović.

- Junaštvo, domoljublje, spremnost na žrtvu, jedinstvo, sve su to vrijednosti koje će se iščitati iz redova povijesti, rekao je Josipović, dodavši kako je siguran da u najmlađima živi duh Josipa Jovića i njegovih suboraca koji su pokazali da i mala država može učiniti velika djela.

Okupljenima se obratio i Ivan Jarnjak, izaslanik Hrvatskoga sabora, koji je jedini u svome govoru spomenuo Srbiju i njezino nastojanje da sudi hrvatskim braniteljima.
- Nikada ne smijemo prihvatiti da se ta Srbija koja je sebe proglasila nadležnom za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije, pa tako i Hrvatske, i po tome diže određene kaznene prijave. Ne prihvaćamo da nam agresor danas sudi, odrješit je bio Jarnjak na kraju zahvalivši Josipovoj majci Mariji što je rodila takvo dijete.

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac na kraju je održao molitvu u kojoj je između ostaloga kazao  kako su vjera i domoljublje odgojili Josipa Jovića da svoj život prikaže poput Isusa iz Nazareta kao ponos sreće i budućnosti naše drage Hrvatske.

Komentara 67

KL
klanac
16:15 31.03.2011.

Rubirosa, zbog takvih kao što si ti i dobili ste po repu!

LA
Lamaza007
16:44 31.03.2011.

mi smo heroji koji još nemamo štap na gaćama, a Račan je lijepo rekao stranka opasnih namjera koja izaziva rat kako bi opljačkala hrvatski narod. nismo više tako naivni kako su nas nazivali kao stoka sitnog zuba

Avatar Rubirosa
Rubirosa
15:58 31.03.2011.

Glede sahovske plocice na dokumentima...pa lepsa je i veca bila ona na grbu SRH od ove danasnje...kako gledam na nju (sahovnicu)??? pa pljunem na nju kad je god pogledam....kao pravi Licki Agresor :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije