Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na rejting

Karamarko: Doveli su nas u smeće!

Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.12.2012.
u 21:42

Nakon što je kreditna agencija S&P Hrvatskoj spustila rejting, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je kazao da nas je vlast "dovela u smeće", dok ekonomist Željko Lovrinčević traži rekonstrukciju Vlade.

Nakon što je kreditna agencija Standard & Poor's Hrvatskoj spustila rejting, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je kazao da nas je vlast "dovela u smeće", dok ekonomist Željko Lovrinčević traži rekonstrukciju Vlade.

– Evo, doveli su nas u smeće! To je posljedica njihove nediscipline i nedostatka bilo kakvog racionalnog koncepta. Očito je da su na vlast došli nepripremljeni. Ovakav rejting imat će vrlo ružne posljedice – komentirao je Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. Kukuriku je morao, nastavio je, sve poduzeti da ne dođe do rejtinga smeće. - Ali oni se ne bave pravim stvarima nego legitimne istrage provedene na zahtjev DORH-a plasiraju kao afere – zaključio je Karamarko.

Treba nam rekonstrukcija Vlade

Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević je kazao da je snižavanje rejting očekivano. - Primarni razlozi su potpuni izostanak strukturnih reformi, rast izdataka u javnom sektoru, rast deficita i potpuno nesređena situacija u javnim i državnim poduzećima, te izostanak stranih investicija. Stoga treba hitno sklopiti aranžman s MMF-om da bismo osigurali uredan pristup međunarodnom tržištu kapitala jer ako se to ne dogodi morat će se posegnuti u međunarodne pričuve koje su zadnja crta obrane makroekonomske stabilnosti. Potrebno je hitno redefinirati i fiskalnu i monetarnu politiku, kao i reformirati javna i državna poduzeća. Treba nam ozbiljna rekonstrukcija Vlade jer sadašnji sastav nije u stanju to napraviti - rekao je Lovrinčević.

Gradonačelnik Osijeka i jedan od čelnika HDSSB-a Krešimir Bubalo kaže da je snižavanje kreditnog rejtinga, nažalost, logična posljedica Vladinog rada odnosno nerada.

– Pošto Vlada nema ni gospodarske strategije ni jasnog plana onda je snižavanje rejtinga samo rezultat takve politike. Vlada do sada nije povukla nikakve hrabre poteze osim što je povećala cijenu energenata i poreza. Provođenjem isključivo porezne represije i rezanja na krivim mjestima, primjerice u školstvu, ne možete očekivati čuda. Osim neugodnih čuda kakvo nam se sada dogodilo – rekao je Krešimir Bubalo. Izrazio je zabrinutost kako će se snižavanje rejtinga odraziti na visinu hrvatskih mirovina i održivost mirovinskog sustava u cjelini.

"Porast će kamate na kredite

Za predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara ovaj rejting nije neočekivan. - Poznato je da te agencije reketare države i da njihove ocjene nisu realan pokazatelj gospodarskog stanja,a to rade da bi povećale cijenu zaduživanja. Zato stalno ponavljam da se moramo prestati zaduživati na stranom tržištu i da to trebamo činiti na domaćem. Može se Milanović koliko god hoće sprdati s mojim izjavama, ali čim prije to shvati za državu će biti bolje – komentirao je Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista.

I ekonomski analitičar Damir Novotny je očekivao da će nam rejting pasti na smeće. - Očekivao sam rejting smeće, ali to je vrlo loša vijest i ozbiljno upozorenje vlasti da mora promijeniti svoj gospodarski smjer. Ovaj će rejting imati vrlo ozbiljne posljedice, osim što će državi poskupiti zaduživanje, u idućih šest mjeseci porast će i kamate na kredite građanima – rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

>>Hrvatski kreditni rejting je 'smeće'

>>Linić: Proračun će se revidirati, ali nećemo dirati mirovine i socijalu

Komentara 183

Avatar La_Piaf
La_Piaf
12:40 15.12.2012.

Mravac nema ih zbog državne korupcije, nestabilnosti zakonskih propisa i previsokih poreza. Sve drugo objesit mačku o rep.

VO
vordag
12:44 15.12.2012.

Hrvatskoj definitivno treba neka nova politička opcija, neopterećena prošlosti, a koja će se boriti za Hrvatske interese, a ne regiju ili za vlastito dupe, na korektan način, bez korupcije i kriminala i bez rodjaka i netjaka

AL
alapača
10:17 15.12.2012.

šta je javlja Karamarko, pa tu gdje jesmo doveo nas je hdz: jer nije imao ekonomsku i financijsku politiku, a imao je populističku politiku prekomjernog zapošljavanja u javnom sektoru, davanja beneficija šakom i kapom, dovođenjem na proračunski valov stotine tisućaa iz BiH i proračunatim rušenjem kuća srpskih pobjega. sve to je napokon došlo na stol. a koalicijska vlada je pogriješila što nije, kad već sama nema osjećaj, slušala glas javnosti da treba striktno rezati troškove koje prave sama država i javna poduzeća, te građane i privatni sektor ostave na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije