Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Previranja

Karamarko bi kroatizaciju HDZ-a, Merkel germanizaciju muslimana

'German Chancellor Angela Merkel attends a Bundestag session in Berlin, Germany, 11 May 2012. Photo: MAURIZIO GAMBARINI/DPA/PIXSELL'
Foto: 'Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell'
1/4
VL
Autor
Željko Trkanjec
22.05.2012.
u 12:00

Politički zemljovid: Karamarko je u sklopu Europske pučke stranke u društvu čelnika koji upravljaju većim dijelom Europe

Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jasno se svrstao među europsku desnicu. Njegovu izjavu o potrebi "kroatizacije HDZ-a" možemo bez problema identificirati s izjavama mnogih europskih političara koji su u posljednjih pet godina uplivali u maticu političkih zbivanja. Njemačka je kancelarka Angela Merkel prije dvije godine izazvala brojne reakcije tezom kako je proces integracije muslimana u njemačko društvo propao te je od njih zatražila da se "germaniziraju".

Kad se pogleda na europski politički zemljovid, razvidno je da će se Karamarko u sklopu Europske pučke stranke naći u probranom društvu čelnika koji i dalje upravljaju većim dijelom Europe, iako je odnedavno bilo i potresa.

Vodeće ime europskog desnog centra je Angela Merkel, nekoliko godina najmoćnija žena svijeta. No, A. Merkel nakon poraza na izborima u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija nalazi se u sve težem položaju i u samoj stranci i na njemačkoj političkoj sceni. Na europskoj je sceni izgubila vjernog saveznika Nicolasa Sarkozyja.

Španjolsku je lani preuzeo Mariano Rajoy, koji vodi tešku bitku s posrnulim gospodarstvom, a svako malo mu na ulice Madrida iziđu tisuće prosvjednika zbog mjera štednje. Tu je i David Cameron, lider torijevaca, koji je morao formirati koalicijski vladu s liberalima Nicka Clegga. No, Cameron je istupio iz članstva u EPP-u pa se Karamarko s njime neće ondje sretati.

Švedsku već drugi mandat vodi Fredrik Reinfeldt, pod čijim je predsjedanjem EU potpisan sporazum o rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom arbitražom.

Kad je o našem susjedstvu riječ, u Mađarskoj suvereno vlada Viktor Orban, koji je nakon katastrofalne politike socijalista osvojio dvotrećinsku većinu u parlamentu. U Sloveniji se na vlast kao najumješniji trgovac mandatima vratio Janez Janša. Otkad se sredinom prošlog desetljeća posvadio s Ivom Sanaderom, ne pokazuje naklonost prema Hrvatskoj, ali on i Tomislav Karamarko mogli bi uspostaviti dobru suradnju jer su im psihološki profili slični.

Komentara 28

BU
Buranglez
13:02 22.05.2012.

potezi mrsica čačića i linića vec ispunjavaju taj paušal a ZOKAA on nije jer njega se svakako nista nepita niti je on ista odlucio svojom glavom

ĆA
ćaćaća
12:16 22.05.2012.

a kukuriku bi srbizaciju hrvatske..uz svesrdnu pomoć ovakvih i sličnih novinara..

UK
Ugo Kajvez
12:30 23.05.2012.

Merkelica nije ništa drugo nego žensko lice njemačkog ekspazionističkog imperijalizma ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije