Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBOR ZA PRAVOSUĐE

Vidović Krišto Zlatu Đurđević ispitivala o JNA: 'Vaša pitanja su političke naravi'

Zagreb: Predstavljeni programi i obavljeni razgovori s kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
08.06.2021.
u 11:10

Boris Vuković odustao je od kandidature pa nije ni došao na današnju sjednicu tako da će programe predstaviti četvero kandidata

U Saboru je počela 17. sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj će se predstaviti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda.

Članovima odbora bit će predstavljeni programi, nakon čega će razgovarati s kandidatima. Kandidati za predsjednika Vrhovnog suda jesu Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić, Šime Savić i Snježana Rizvan.

Kandidati se predstavljaju abecednim redom, a imaju 15 minuta za predstavljanje programa, nakon čega će im svi koji se prijave postaviti po jedno pitanje. To je odmah komentirala Karolina Vidović-Krišto koja je tražila da se postavi neograničeni broj pitanja kandidatima. Objašnjeno joj je kako je za svakog kandidata predviđeno po sat vremena te da u tom roku trebaju biti saslušani.

Boris Vuković odustao je od kandidature pa nije ni došao na današnju sjednicu.

Prva se predstavila Zlata Đurđević.

– Potrebno je promijeniti percepciju sudaca i sudstva i razvijati kulturu učinkovitog pravosuđa. Krajnji cilj trebao bi biti vraćanje povjerenja građana u sudstvo – rekla je Đurđević.

– Smatram da sam se javila na ovu funkciju svjesna problema koji postaje, da imam znanja i volje, zahvalna sam predsjedniku Republike što je to prepoznao u meni i pokrenuo cijeli ovaj proces – kazala je Đurđević.

Damir Habijan pitao ju je zašto se nije javila na javni poziv u prvom krugu. – Smatrate li da se zakoni mogu kršiti jer netko smatra da on nije sukladan Ustavu? – pitao ju je.

– To je najteža optužba koja je došla prema meni iz političkih krugova. Ja niti sam prekršila zakon niti Ustav niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri. Koja je to radnja kojom sam ja prekršila zakon? Na prvi poziv nisam bila dužna javiti se. Moj postupak započeo je onoga trenutka kad me predsjednik države pozvao i pitao želim li biti kandidatkinja, a u tom trenutku prvi je poziv završio. Pričekala sam sljedeći poziv i na njega sam se javila. Radi se o nevaljanom zaključku i nelogičnoj pogrešci. Zaključuje se, zato što sam pristala biti kandidatkinja, da sam pogriješila što nisam napravila radnju koja je bila prije toga – rekla je Đurđević i dodala:

– Smatram da predsjednik Republike treba poštovati zakone i Ustav – kazala je.

– Sve ovo je igrokaz za javnost, a samo tražimo da se dva predsjednika dogovore. To ne smije biti tako – zaključila je u jednom trenutku Đurđević.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto Đurđević je ispitivala o slučaju lex Perković te je kazala kako slučaj ''ubojstva sa sjekirom'' ne bi nikad trebao otići u zastaru.

– U RH ne zastarijevaju jedino ratni zločini i ne bi trebala zastarijevati kaznena djela počinjena tijekom privatizacije za vrijeme Domovinskog rata. Sva druga kaznena djela prema slovu zakona zastarijevaju. Ja sam se bavila europskim uhidbenim nalogom, hoće li druge države predati svoje državljane ako je nastupila zastara. Nisam se bavila našim postupkom – rekla je Đurđević.

Vidović Krišto profesoricu Đurđević tražila je da komentira izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je rekao za Mladena Bajića "da je ranije kukuriknuo, završio bi u loncu", ali i o bivšem direktoru Holdinga Slobodanu Ljubičiću.

– Govorili ste o bivšem sustavu i ocijenili ga tako kako ste ga ocijenili. Smatrate li da bi trebalo iz sudstva donijeti zakon da se udalje svi suci koji su sudjelovali u skandaloznim presudama i ljude zbog verbalnih delikata na pravdi Boga osuđivati na nekakve visoke kazne? Zanima me vaš stav oko tvrdnje da je 91. jedina legalna vojska bila JNA. Je li JNA bila legalna vojska ili agresorska postrojba nakon proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 91? – upitala je Vidović Krišto.

– Vaša pitanja su političke naravi, ja kao kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda ne mogu ulaziti u političke rasprave. Ja sam ovdje da se procijeni moja neovisnost, stručnost i integritet. Mislite da bi predsjednik Vrhovnog suda mogao utjecati na odluke u konkretnim predmetima. Predsjednik Vrhovnog suda nema nikakve ovlasti da utječe na konkretne sudske predmete – kazala je.

Izjavu Josipovića nije htjela komentirati. 

– Godine 95. proveden je reizbor svih sudaca, tada je republičko državno vijeće otklonio suce koji nisu bili stručni ili nisu bili podobni – rekla je te je time i završila svoje izlaganje.

Nakon Đurđević svoj program predstavila je Lana Peto Kujundžić, a nakon nje Snježana Rizvan.

Komentara 94

KA
kalafat123
12:54 08.06.2021.

Strogo fiškalski gledano nije prekršila zakon jer se nije ni javila. Drugi par rukava je politika . Prešutno je i sama u tome sudjelovala.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:10 08.06.2021.

"Nakon Đurđević svoj program predstavila je Lana Peto Kujundžić, a nakon nje Snježana Rizvan." Znači ove dvije imaju totalno nezanimljiv program pa se VL nije ni udostoio napisati bar riječ dvi o njemu.

LL
lijepa_li si
13:00 08.06.2021.

zna da je igrokaz, a sudjeluje u njemu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije