Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo ispitivanje

Kandidati odgovarali na pitanja o vinu, lakim drogama...

povjerenstvo
Davor Višnjić/PIXSELL
24.09.2012.
u 16:04

Iako je samo jedan kandidat rekao da jedan od motiva za prijavljivanje i plaća od 17 tisuća kuna, jasno da je taj iznos utjecao da se za posao prijavi čak 199 građana

Saborski odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove ispitao je danas prvih 27 kandidata koji žele sjediti u Povjerenstvu za odlučivanju o sukobu interesa, a do kraja tjedna bi trebao intervjuirati sva 123 prijavljena kandidata. Povjerenstvo bi trebalo imati predsjednika te četiri člana, dok bi odbor Hrvatskom saboru trebao predložiti barem dvaput više njih.

Na samom počeku intervjua izgledalo je da zastupnici imaju jednaku tremu kao i kandidati jer nisu znali što bi ih pitali, no s vremenom su se "uigrali". Ipak, bit će zanimljivo vidjeti kako će saborski klubovi odlučivati o kandidatima, s obzirom na to da laburist Mladen Novak nije postavio ni jedno pitanje, predstavnici HDZ-a  propustili su veći dio intervjua, dok je HDSSB-ov Dinko Burić ranije opravdao svoj izostanak.

Dio kandidata došao je nepripremljen na razgovor pa tako nisu ni pročitali Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji im je osnova za obavljanje posla za koji su se prijavili, dok su neki pročitali sve što je posljednjih godina objavljivano na tu temu. S obzirom na velik medijski interes, sigurno je da će kandidati koji intervjue imaju zakazane za ostatak tjedna biti u prednosti pred ostalima jer će barem djelomično biti upućeni u pitanja koja ih očekuju.

Iako je samo jedan kandidat rekao da jedan od motiva za prijavljivanje i plaća od 17 tisuća kuna, jasno da je taj iznos utjecao da se za posao prijavi čak 199 građana, dok se ranijih godina prijavljivalo njih 20-ak. Tako je na pitanje zašto se javilo toliko prosvjetnih djelatnika pjesnik Nebojša Gunjević rekao da ih je na to natjerala materijalna situacija.

– Ne pijemo, ne bludničimo, nismo rastrošni, a jedva jedno dijete pošaljemo na fakultet. Pitam se kakva je to zemlja da visokoobrazovani ljudi, ako su pošteni, nemaju ništa osim golog preživljavanja – tvrdi Gunjević. Danas pravnica, a nekada operna pjevačica Biljana Čamovski smatra da je prevelika razlika u Hrvatskoj između siromašnih i bogatih pa treba provjeriti kako je određeni dijapazon dužnosnika došao do tolikog bogatstva.

Osim motiva, zastupnike je zanimalo kako kandidati ocjenjuju postojeći zakon, na što je većina rekla da misli da je dobar, no da bi se neke dijelove, a nitko nije precizirao koje, moglo i mijenjati. Tako je vjerojatno najrelevantnija osoba koja se prijavila, predstojnik ureda Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Zlatko Draganović, iskritizirala zakon.

– Iako sam sudjelovao u izradi postojećeg zakona, bojim se da nakon izmjena napravljenih u Saboru pojedine odredbe nisu provedive te da dio njih neće proći na Ustavnom sudu – uvjeren je Draganović. Zastupnike je posebno brinulo smatraju li prijavljeni da imaju prevelike ovlasti te bi li bez problema i bez naloga ulazili u stanove dužnosnika. Svi su kandidati rekli da bi ulazili u stanove, no da se nadaju da toga ipak ne bi trebalo doći u njihovu poslu jer ne žele biti policajci, "u lovu na vještice" ili "neka kaznena ekspedicija".

– Pravila igra postoje, tako da ne vidim ništa sporno u tome – tvrdi sudska vještakinja Jadranka Biškup.

Među prijavljenim kandidatima su računovođe, informatičari, sudski vještaci, pravnici i suci, a bivši pomoćnik ministra pravosuđa i jedan od prvih koji su istraživali ratne zločine u Osijeku Josip Begović odboru nije želio reći za koju korporaciju trenutačno radi, no nije izbjegao reći da radi na ugovor o djelu te da je dva puta zamrzavao mirovinu.

S obzirom na to da su neki kandidati u životopisima dostavljali i svoje hobije te neke druge poslove koje su radili, govorilo se i o najdražim vinima te potencijalnoj legalizaciji lakih droga.

Komentara 5

SI
sinaj
16:53 24.09.2012.

Ne vidim ni jedan razlog zašto bi ova gospoda morala imati plaću 17 000kn.

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
17:01 24.09.2012.

we demand free doobie !

DM
dominator_milanovic
17:32 24.09.2012.

vidi bivseg bivseg ministra milicije. izraz lica na fotografiji koja prati ovaj iznimno informativni clanak sve govori. propuh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije