Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kampanja Boranka širi se u Sjevernu Makedoniju gdje postaje „Borenka“

Boranka
26.04.2023.
u 14:39

Kampanja Boranka, najpoznatija i najnagrađivanija neprofitna kampanja u Hrvatskoj, koju već 5 godina uspješno organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja u suradnji s agencijom IMAGO te brojnim domaćim i stranim partnerima, od ove će se godine održavati i u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Time će Boranka, koja je već postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe, po prvi puta prijeći granicu Hrvatske i pomoći u pošumljavanju nedavno izgorjelih šumskih područja Sjeverne Makedonije.

Širenje Boranke u Sjevernu Makedoniju, gdje će se ta kampanja zvati Borenka, omogućilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u sklopu projekta „Boranka postaje Borenka“. Upravo je u sklopu tog projekta hrvatska delegacija prošli tjedan posjetila glavni grad Skopje gdje je, kao priprema aktivnosti Borenke, održan cijeli niz organizacijskih sastanaka te konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt širenja Boranke u Sjevernu Makedoniju.

Hrvatsku delegaciju u radnom posjetu Sjevernoj Makedoniji činili su predstavnici Saveza izviđača Hrvatske, Splitskog skautskog zbora i predstavnici Hrvatskih šuma iz Uprave šuma podružnice Split, koji zajedno već petu godinu zaredom uspješno organiziraju akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije kao i edukacije po školama. Hrvatska delegacija tako je u Sjevernu Makedoniju došla prenijeti iskustva provođenja kampanje u Hrvatskoj, ali i dati podršku organizatorima Borenke u Sjevernoj Makedoniji – Savezu izviđača Makedonije i Nacionalnim šumama Sjeverne Makedonije.

Prvoga dana posjeta organiziran je zajednički sastanaka organizatora projekta s hrvatske i makedonske strane u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji gdje je sve okupljene primila veleposlanica, gospođa Nives Tiganj. Gospođa Tiganj pritom je izrazila veliko zadovoljstvo time što Hrvatska pomaže svojim makedonskim prijateljima u pošumljavanju požarišta te naglasila da će Veleposlanstvo Hrvatske pružati bezrezervnu podršku u provedbi projekta u Sjevernoj Makedoniji.

Nakon veleposlanstva, održan je radni sastanak delegacija u državnom poduzeću Nacionalne šume gdje su hrvatsku i makedonsku delegaciju primili Valentin Gruevski, generalni direktor Nacionalnih šuma Sjeverne Makedonije, Mare Basova, pomoćnica generalnog direktora te stručni tim Nacionalnih šuma. Na sastanku su razmijenjena iskustva organizacije akcija pošumljavanja te su operativno dogovarane akcije pošumljavanja i uključivanja volontera.

Drugoga dana službenog posjeta obje delegacije je na radni sastanak primila ministrica u Ministarstvu zaštite okoliša Sjeverne Makedonije, gospođa Kaja Šukova, a na sastanku su joj se pridružili i brojni suradnici. Ministrica je zahvalila Republici Hrvatskoj kao i hrvatskoj delegaciji na dolasku te na odlučnosti u širenju projekta i pomoći u obnovi šuma u Sjevernoj Makedoniji, izrazivši pritom podršku projektu i organizatorima iz Saveza izviđača Makedonije.

Nakon sastanka u Ministarstvu zaštite okoliša, hrvatska i makedonska delegacija, zajedno s predstavnicom veleposlanstva Republike Hrvatske, održali su zajedničku konferenciju za medije na kojoj su najavili odvijanje projekta u Sjevernoj Makedoniji.

Tom prigodom, Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka je izjavio: „Ponosni smo što Boranku širimo i van granica Hrvatske, ali smo ujedno i tužni što za time postoji potreba jer šumski požari, kao i kontinuirano povećanje temperatura, postaju sve češći i to ne samo u Hrvatskoj. Učestalost vremenskih ekstrema svakodnevno nam ukazuje da se klimatske promjene ne odvijaju tamo negdje daleko već ih osjećamo i kod nas samih. Najbolji način borbe protiv klimatskih promjena upravo je sadnja stabala. Boranka je u Hrvatskoj pokazala kako se u zajedničkom cilju obnove šuma mogu ujediniti civilno društvo, javni i poslovni sektor. Zato nam je drago što smo naša iskustva mogli prenijeti našim makedonskim prijateljima čiji entuzijazam nas oduševljava.“

U ime Hrvatskih šuma na konferenciji za medije govorio je Ante Taraš, voditelj Uprave šuma podružnica Split, koji zajedno s izviđačima i suradnicima šumarima, već 5 godina koordinira akcije pošumljavanja na požarištima Dalmacije u sklopu projekta Boranka.

„Hrvatske šume pokušavaju čim više djelovati u suradnji s predstavnicima civilnog društva. Tako je bilo i kada su nam se prije 5 godina obratili izviđači, odmah nakon strašnih požara koji su pogodili šire područje Splita. Počeli smo suradnju polako, ali danas, nakon 5 godina mogu reći da smo pravi partneri. Zajedno smo uključili više od 10,000 volontera u akcije pošumljavanja što je prava vrijednost ove kampanje.“ – izjavio je tom prigodom Taraš.

Akcije pošumljavanja u Sjevernoj Makedoniji kreću od ove jeseni, prije i za vrijeme čega će izviđači i šumari organizirati edukacije po školama, isto kao i u Hrvatskoj. Kako bi se čim veći broj volontera uključio, aktivnost će pratiti i promotivna kampanja. Hrvatska kreativna agencija IMAGO, koja je besplatno osmislila kampanju Boranka u Hrvatskoj, pomogla je besplatno i u provedbi makedonske verzije Borenke te će svi vizuali i kreativna rješenja koja su korištena u hrvatskoj biti korištena i u Sjevernoj Makedoniji, uz prilagodbu jeziku i pismu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije