Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj štrajka

Kamensko u stečaju, ali kad će šest plaća...

kamensko
Goran Jakuš/Pixsell
12.10.2010.
u 20:00

Radnice tekstilne tvornice u velikoj su nevolji: duguju za komunalije, rodbini, banci, prijateljima...

Kamensko ide u stečaj, a radnice nekad uspješne zagrebačke tvornice tekstila, čiji se dug popeo na 80-ak milijuna kuna, prestaju sa štrajkom. Odlučeno je to na ročištu Trgovačkog suda na kojem je, osim predstavnica radnica, sudjelovao i omraženi direktor im Antun Crlenjak. Rok za odabir stečajnog upravitelja je tri dana, no neslužbeno doznajemo da je sutkinja Kraljić, zbog kompleksne situacije, na to mjesto odmah imenovala Zdravka Mitka, predstečajnog upravitelja.

Tvornici isključena struja
Upravo o njemu ovisi hoće li se u Reljkovićevoj 12 nastaviti proizvodnja ili ne. Neki kupci, naime, još čekaju narudžbe koje zbog dvotjednog štrajka radnica nisu isporučene. Ako se novi šef Kamenskog odluči na proizvodnju, prvo mora pronaći rješenje za dugove Elektri jer im je zbog neplaćanja trenutačno isključena struja pa čak i da žele, ne mogu raditi.

Vijest o stečaju za radnice je svakako pozitivna, na kraju krajeva, baš su one u kolovozu ove godine podnijele zahtjev za stečaj. Uprava na čelu s Crlenjakom to je, podsjetimo, odbijala učiniti iako je tvrtki blokiran račun još lani u prosincu, iako radnicama dvije godine nisu plaćali doprinose te iako im od srpnja do danas nisu uplatili nijednu plaću.

Unatoč novostima sa suda, glavno pitanje među radnicama i dalje je: kad će napokon dobiti svoj zarađeni novac? Redom ponavljaju da ovako dalje ne mogu nastaviti. Šest neisplaćenih plaća stvorilo im je mnoge dugove iz kojih se trebaju izvući da ne završe na cesti. Duguju bankama, za komunalije, obitelji i prijateljima. Razočarane su i jednokratnom socijalnom pomoći koju im je najavio ministar gospodarstva Đuro Popijač. U teoriji svaka je trebala dobiti tisuću kuna, u praksi mnoge nisu dobile ništa. Socijalne radnice traže, kako kažu, milijun papira i dokaza.

Stroga socijalna skrb
– Dobro da mi nije rekla da joj donesem i povijest bolesti – kaže Štefica kojoj suprug mjesečno zarađuje malo više od dvije tisuće kuna.

Navodno, na papirima najviše inzistiraju u Centru za socijalnu skrb Dubrava, no ni u ostalim podružnicama nije bajno. Uglavnom, govore im da nemaju novca, da će im isplatiti petsto kuna kad budu mogli i slično.

– Moja supruga i ja radimo u Kamenskom, a dali su nam tisuću kuna – ističe radnik Darko, otac dvoje djece.

Ključne riječi

Komentara 3

GR
gromCH
23:53 12.10.2010.

samo robovi rade bez placa..................................onda smo mi robovlasnicko drustvo nema place -------ok-------------nema rada------------------ALI SVI-----------u HR

Avatar florenz
florenz
07:43 13.10.2010.

Opet jedna \"privatizacija\" na hrvatski način. Vlasnici su potiho na sebe prenijeli imovinu kako bi zaštitili svoje dionice, uništili materijalnu bazu (imovinu) \"Kamenskog\" zahvaljujući \"spavanju\" financijskoih institucija za vrijeme neplaćanja poreza i doprinosa kroz dvije godine. Stečajna masa je timee toliko umanjena da firma nije u stanju niti isplatiti zakonom propisana davanja pa je upitno plaćanje vjerovnicima. Ukoliko stečajni postupak ne poništi ovaj prijenos vlasništva zemljišta na velike dioničare - još jedan \"brend\" Hrvatske, sa osiguranim tržištem, kvalitetnom robom - propada, a radnici u nemogućem materijalnom položaju morajo - na ulicu. A Vlada i njene institucije \"glume\" nemoć. Toliko o \"smanjivanju\" broja nezaposlenih o kojem i premijerka šuti.

EU
eureka001
09:27 13.10.2010.

da komunisticka privatizacija, pa tako sam citao za romana abramovica, koji je sa 33 ljeta kidnuv u englesku, bio je prodavac auto djelova, njegova bivsa zena stjuardesa u eirflotu a ondasnja djevojka samo je izjavila: kad smo bili jos neozenjeni i upoznali se, roman me odveo na veceru i nije imao cime platit-platila sam je ja, onda se pitaj boga kako docepao ruskog naftagasa, a onda je putin to dekretom nalozio: ili ces to natrag prodat drzavi ili cemo zti je oduzet, i za to je putin platio 8,5 milijardi$, zakaj to pisem pa zato kaj sus e komunisti iz nije vazno koje partije docepali kompljetno cijele hrvatskje, pa naravno da oni nisu sposobni vodit kompaniju u danasnje vrijeme, lako je bilo u komunizmu, tocno je neko napisao da danas u hrvatskoj imamo robove i kmetove, koji rade i ne primaju placu ili su prijavljeni na minimalac od 2750 kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije