Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMULACIJA POTRESA

Kalifornija spremna za 'udar' stoljeća

14.11.2008.
u 12:20

U Kaliforniji, najbogatijoj, ali i potresima naizloženijoj američkoj saveznoj državi, održala se spektakularna vježba u kojoj je sudjelovalo više od 5 milijuna stanovnika. Riječ je o najvećoj vježbi (napravljeni su posebni stimulatori, kako bi se što bolje dočarao potres) ikad održanoj u SAD-u, a trebala je pokazati kako bi Kalifornija reagirala da je pogodi razorni potres jačine od 7,8 po Richteru, što odgovara jačini "udara" poput onog koji se u svibnju desio u Kini.

Jack Bauer opet spašava svijet
Škole, fakulteti, ambulante, brojni zaposlenici - svi su bili dio scenarija koji izgledao kao filmski set za seriju "24", samo što nigdje nije bilo Jacka Bauera da ih spasi, nego su to radili djelatnici hitne službe i civilne pomoći. Eksperti su izračunali da bi takav potres, kada bi pogodio južnu Kaliforniju, usmrtio 1800, a ranio više od 50.000 stanovnika.

Dirk Kempthorne, američki Tomislav Karamarko, kao prvi čovjek policije naglasio je da su znastvenici rekli da nije pitanje hoće li nego kad će južnu Kaliforniju pogoditi ovakav razoran potres,a na snagama reda je da naprave sve kako bi pomogle nastradalom stanovništvu.

Malo povijesti...
Prije 102 godine, 18. travanja u rano jutro život u San Franciscu je stao. Došlo je do apokalipitičnog potresa koji je uništio veći dio grada, a što nije uništio potres, poharao je požar koji je plamtio tri dana. Prema analizama stručnjaka, s velikom sigurnošću može se potvrditi da će Kaliforniju do kraja polovice 21. stoljeća pogoditi još jedan takav razoran potres.

Posljednji akcijski junak spreman
Zato se spektakularne vježbe poput ove za sve stanovnike Kalifornije, ma koliko teatralno izgledale moraju najozbiljnije shvatiti. A u slučaju najgoreg ne treba zaboraviti da je guverner Kalifornije, "posljednji akcijski junak" Arnold Schwarzenegger, već nekoliko puta bio u tako teškim situacijama. Doduše, ne u stvarnom životu, nego na filmu, ali često svjedočimo da život oponaša film. Zato Schwarzeneggerovu "I'll be back" kada Kalifornija bude u problemima možemo najozbiljnije shvatiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije