Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita okoliša

Kako vaša odrezana kosa može pomoći u uklanjanju onečišćenja oceana

Danas počinje druga faza popuštanja, frizerski saloni otvorili svoja vrata uz posebne mjere
Josip Regovic/PIXSELL
25.03.2023.
u 08:00

Kilogram kose apsorbira do osam litara ulja iz vode. Filtri od kose mogu se očistiti i ponovno koristiti do osam puta. Ideja o prikupljanju kose za filtre brzo se proširila Francuskom, gdje su filtri od kose postali poznati kroz kampanju "Coiffeurs Justes".

Bez obzira na to hoćete li se samo malo podšišati ili ste se odlučili za potpuno novu frizuru, vaša odrezana kosa može pomoći u uklanjanju onečišćenja oceana, jezera i rijeka, a frizeri u nekim zemljama diljem svijeta počeli su skupljati odrezanu kosu radi zaštite okoliša. Odbačena kosa ugurana u stare najlonske čarape može se pretvoriti u filtar koji upija ulja, benzin i ostatke kreme za sunčanje iz vodenih masa.

Kilogram kose apsorbira do osam litara ulja iz vode. Filtri od kose mogu se očistiti i ponovno koristiti do osam puta. Ideja o prikupljanju kose za filtre brzo se proširila Francuskom, gdje su filtri od kose postali poznati kroz kampanju "Coiffeurs Justes".

Njihovi filtri za kosu već se koriste u cijelom svijetu, a od početka 2022. omogućeno je ljudima da doniraju svoju kosu za te filtre na međunarodnoj razini.

U međuvremenu u zemljama poput Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, SAD-a, Južne Koreje i Brazila, saloni i drugi partneri surađuju s ekološkom organizacijom "Matter of Trust" na izradi filtara za izlijevanje ulja i zaštitu odvoda. Napori za prikupljanje kose od tada su se proširili na druge zemlje s kampanjom "Hair help the Oceans" koja trenutno uspostavlja logistiku u zemljama njemačkog govornog područja na temelju francuskog modela.

Oni koji se žele ošišati i donirati svoju kosu toj kampanji mogu to učiniti u više od 600 frizerskih salona koji sudjeluju u programu u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj. Ovisno o zemlji u kojoj živite, možda ćete moći donirati svoju kosu izravno u obližnjem sudjelujućem salonu. Međutim, slanje kose poštom nije uvijek moguće.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije