Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija o sigurnosti

'Münchensku konferenciju pretvorili ste u pravi cirkus'

50. münchenska konferencija o sigurnosti
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.01.2014.
u 19:23

U Münchenu se okupilo 20 šefova država i vlada i 50 ministara

Jubilarna, 50. münchenska konferencija o sigurnosti okupila je 20 šefova država i vlada i više od 50 ministara vanjskih poslova i obrane, poduzetnika, znanstvenika i aktivista koji se bave ljudskim pravima.

John Kerry najzaposleniji

Taj skup, koji se bavi temama vezanim uz vanjsku i sigurnosnu politiku, započeo je poslije podne i trajat će do nedjelje. Otvorio ga je njemački predsjednik Joachim Gauck koji je naglasio da se Njemačka u budućnosti mora intenzivnije angažirati na rješavanju globalnih kriza i problema.

Najviše posla imat će američki državni tajnik John Kerry, njegov ruski kolega Sergej Lavrov i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, a glavne teme kojima će se baviti bit će kriza u Siriji i Ukrajini, ali i nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu.

U München su pristigli i predstavnici ukrajinske oporbe Arsenij Jacenjuk i Vitalij Kličko, a očekuje se da će se oni na marginama konferencije sastati s Kerryjem, Lavrovom, glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom. Oni će svojim sugovornicima iznijeti svoja viđenja rješenja teške političke krize u Ukrajini. Potpredsjednik ruske vlade Dimitrij Rogozin razgovore s ukrajinskim oporbenjacima već je nazvao “pravim cirkusom”, jer se razgovara “s boksačem Kličkom i pjevačicom Ruslanom”.

O istoj će temi s Lavrovom i glavnim tajnikom UN-a razgovarati ukrajinski ministar vanjskih poslova Leonid Kožara.

Izravno sa sirijskih mirovnih pregovara u Ženevi u München su stigli mirovni posrednik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi, ali i predstavnici sirijske oporbe, a teme razgovora bit će nastavak mirovnog procesa i definiranje detalja koji će biti ključni u sljedećem krugu pregovora koji bi trebali iznjedriti prekid oružanih borbi te mirnu i demokratsku političku tranziciju.

Burno s Njemačkom

U Njemačku je pristigao i iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif koji će sa sudionicima konferencije razgovarati o budućnosti pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Uoči početka konferencije, američki državni tajnik John Kerry u Berlinu se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Steinmeierom.

– Nije tajna da smo zbog prisluškivanja prošli burno razdoblje – kazao je John Kerry.

>> Putin preko Ukrajine gradi most prema EU

Komentara 10

LI
livoguza2
11:15 01.02.2014.

I ja kažem da je skup u Munchenu pravi cirkus čim nije pozvan najveći sigurnjak svih vremena Josip Perković, a nalazi se u Munchenu.

AS
asi2013
08:29 01.02.2014.

Taj cirkus, skupa sa Lavrovom ili prethodnikom, nas je miješao, pa i danas nas miješa, iako je dosta energije za to miješanje došlo iz naših krajeva.

TI
tipus
12:24 02.02.2014.

Baciš atomsku i sve pobiješ, gdje nema ljudi nema ni krize. Evo npr. još nisam čuo da je bila kriza na Marsu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije