Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako su ulovili gej džihadista:

Otisak prsta na čaši vode, signal mobitela i sumnjivo velika dostava pizze!

belgijska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.03.2016.
u 18:12

Otisak prsta na čaši vode, signal mobitela i sumnjivo velika dostava pizze - to su bila tri detalja koja su dovela do uhićenja pariškog krvnika Salaha Abdeslama

Otisak prsta na čaši vode u jednom stanu, signal mobitela koji je vodio do drugog stana i sumnjivo velika dostava pizze - to su, prema informacijama koje su jučer procurile iz istrage u belgijske medije, bila tri detalja koja su dovela do uhićenja Salaha Abdeslama, jedinog preživjelog sudionika terorističkih napada u Parizu 13. studenog, koji je od tada do petka poslijepodne bio najtražniji bjegunac u Europi.

Bjegunac je doslovno izluđivao belgijske policajce i istražitelje. U noći terorističkih napada, vratio se automobilom iz Pariza u Bruxelles, čak je bio i legitimiran na granici, ali policajci su ga pustili jer u tom trenu još nisu znali o kome je riječ.

U jednom trenutku mislilo se da je uspio neopaženo pobjeći u Siriju, na teritorij pod kontrolom ISIS-a, terorističke organizacije koja je preuzela odgovornost za napad na Pariz.

Mislilo se da je možda pobjegao iz Belgije u Njemačku. Nagađalo se da je u Maroku, odakle vuče porijeklo. Mislilo se da bježi od policije, ali i da je u strahu od osvete ISIS-a, koji ga je poslao da se i sam raznese eksplozivnim prslukom u Parizu i sada mu možda zamjera što to nije učinio, već je prsluk odbacio u kantu za smeće i odvezao se u Bruxelles. Ali, on nije bio ni u Siriji, ni u Maroku, ni u Njemačkoj, već - 400 metara od svog stana u kojem je živio prije pariških napada, u briselskom kvartu Molenbeek.

U ulici četiriju vjetrova

Četiri mjeseca istražitelji nisu zapravo imali nikakav konkretan trag koji bi vodio do Abdeslamovog skrovišta, no sve se počelo mijenjati u utorak. Policajci su krenuli u raciju u briselskom kvartu Forest, u stan za koji su vjerovali da je služio kao moguće skrovište terorističke mreže, no koji je, vjerovali su, mjesecima prazan. Ipak, nije bio prazan: stanari su uzvratili pucnjevima iz kalašnjikova čim su se policajci pojavili na vratima. Jedan terorist je ubijen, ali dvojica su uspjela pobjeći preko krovova zgrada. Tijekom očevida, na jednoj čaši u stanu pronađen je otisak prsta Salaha Abdeslama!

Istražitelji su, kako doznajemo, pretraživali snimke svih sigurnosnih kamera u blizini i na jednoj od njih uspjeli pronaći snimku Abdeslama kako šeće ulicom. Pretraživali su i baze podataka telekom operatera i pronašli signal jedne SIM kartice koja se uključivala na tom mjestu i koja je “odšetala” prema Molenbeeku. Navodno im se javio i čovjek kojega je Abdeslam nazvao nakon racije s molbom da treba smještaj. Već u srijedu su istražitelji imali oko na kućnom broju 79 u Rue des Quatre-Vents, ulici četiriju vjetrova. Male bespilotne letjelice gledale su iz zraka, policajci u civilu osmatrali s tla, agenti prisluškivali preko svojih veza, a u jednom trenutku vidjeli su kako u zgradu stiže dostava pizze, malo veća od broja ljudi koje su vidjeli kako ulaze i izlaze iz zgrade. Netko se unutra skrivao tko ne izlazi van.

U petak oko 16.30, specijalne postrojbe krenule su u akciju. Upali su u zgradu i, u stanu u kojem su još bile tri odrasle osobe i dvoje djece, pronašli Abdeslama. Pokušao je pobjeći, policajci su zapucali, ranjen je u nogu i uhićen.

“Imamo ga”, kratko je i radosno objavio ministar u belgijskoj vladi Theo Francken.

Belgijski premijer Charles Michel i francuski predsjednik Francois Hollande zajedno su se pojavili pred novinarima u Bruxellesu, a još istu večer telefonirao im je i američki predsjednik Barack Obama s čestitkom povodom uhićenja.

Očekuje se da će Salah Abdeslam biti ubrzo izručen Francuskoj, gdje ga čeka suđenje.

Salah Abdeslam je francuski i marokanski državljanin rođen i odrastao u Belgiji. U Bruxellesu je radio kao mehaničar u tramvajskom spremištu. Policajci su kasnije u istrazi utvrdili da je često, čak i nakon što je radikaliziran, posjećivao gej barove u Bruxellesu.

400 istražitelja u akciji

Belgijski premijer Michel izjavio je da uhićenje nije plod slučajnosti i sreće, već rezultat opsežnog rada tima od oko 300 do 400 istražitelja. No, u razgovoru za francuski list Le Soir, francuski političar i bivši sudac specijaliziran za suđenja teroristima Alain Marsaud otvoreno je kritizirao belgijske službe.

– Kako to da im je trebalo četiri mjeseca kad se ispostavilo da je ostao unutar vrlo malog područja Bruxellesa? Možda sam u krivu i stvari su kompliciranije, ali trebamo se zapitati o sposobnosti belgijskih sigurnosnih službi – rekao je Marsaud.

– Ili je Salah Abdeslam jako mudar, ili su belgijske službe nesposobne – dodao je.

Ipak, o sposobnosti belgijskih službi ponešto govori i podatak da su u petak besprijekorno osiguravali 29 šefova država i vlada koji su se okupili na summitu EU i Turske, a istovremeno i locirali i uhitili najtraženijeg bjegunca u Europi. 

>> Belgijsko tužiteljstvo: Abdeslam optužen za teroristička ubojstva 

>> Otkriveni novi detalji o akciji uhićenja Salaha Abdeslama 

>> U Bruxellesu uhićen najtraženiji bjegunac na svijetu Salah Abdeslam

Komentara 35

Avatar Abcd....
Abcd....
18:48 20.03.2016.

Da su narucili prasetinu, ne bi ih nikad uhvatili.

DU
Deleted user
18:46 20.03.2016.

Gej?! To je neka nova hrvatska rijec, slobodan prijevod ili .rs domena

LI
lietuva
18:29 20.03.2016.

Džihadist, genitiv džihadista, pa onda i akuzativ: ulovili su džihadista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije