Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Večernjeg

Kako su ruski TV-propagandisti reagirali na Prigožina? Ovo su tri najzanimljivija trenutka

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/4
26.06.2023.
u 10:19

Putinovi propagandisti u subotu su bili potpuno zbunjeni kad su čuli vijest da Prigožin nekažnjeno odlazi u Bjelorusiju. U nedjelju su već na liniji, ali gosti traže ''metak u čelo''

Kako su vodeći ruski televizijski propagandisti obradili dramatične događaje ovoga vikenda u Rusiji, oružanu pobunu Jevgenija Prigožina i započeti pa opozvani pohod na Moskvu? Večernji list izdvaja tri zanimljiva trenutka.

U subotu navečer TV-propagandist Dmitrij Kiseljov otvara svoju emisiju “Vijesti tjedna” zazivajući Putinovu osvetu Prigožinu zbog izdaje.

– Epigraf današnjim događajima mogao bi biti fragment intervjua Vladimira Putina mom kolegi Andreju Kondrašovu prije nekoliko godina – govori Kiseljov i potom slijedi taj fragment u kojemu novinar pita Putina zna li praštati, a on odgovara: “Da. Ali ne sve!” Kad ga novinar pita što je to što nije moguće oprostiti, Putin u tom starom intervjuu odgovara: “Izdaju.” Kiseljov nastavlja emisiju objašnjavajući kako se tog dana, u subotu, dogodila upravo izdaja. 

Očito je da Putinovi TV-propagandisti u tom trenutku, u subotu navečer, još vjeruju da je Putin snažan predsjednik koji će, ako je rekao da će vođe oružane pobune biti kažnjeni, svoju najavu i ostvariti. Vidljivo je to i u podcastu koji u subotu navečer vodi Vladimir Solovjov, još poznatiji Putinov propagandni TV-novinar od Kiseljova (natječu se, među ostalim, i u tome tko će zapadnim gradovima uvjerljivije obećati nuklearni napad i prognozirati zapadnim državama građanske ratove).

Solovjov razgovara s Karenom Šahnazarovom, narodnim umjetnikom Ruske Federacije, kad im stiže vijest da je glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov objavio da je Prigožin oslobođen kaznene odgovornosti za oružanu pobunu i da odlazi u Bjelorusiju. Solovjovu i njegovu gostu ništa nije jasno, ne znaju što znači ta “neobična formulacija”...

U minutama prije no što su primili tu vijest Šahnazarov govori da događaji toga dana predstavljaju ozbiljan udar na autoritet države i na autoritet predsjednika. Solovjov ranije tijekom emisije dijeli takav stav. Kaže da ostaje otvoren niz pitanja iako je pobuna opozvana i žali za izgubljenim životima ruskih vojnika koji su poginuli kad su wagnerovci rušili njihove helikoptere i zrakoplove na nebu iznad Voronježa ili Rostova. A sad odjednom stiže vijest da Prigožin ništa nije kriv i da ide u Bjelorusiju?!

POVEZANI ČLANCI: 

–  Što? Što? Već… – reagira Šahnazarov.

– Ništa ne razumijem. Što to znači. Evo, tek što mi te riječi stižu, ja ih tako i prenosim. Dajte da poslušamo – govori Solovjov.

– Što znači “otići će u Bjelorusiju”, ne razumijem baš previše. No, vidjet ćemo. Neobična formulacija – dodaje s dugim pauzama između rečenica nakon slušanja Peskovljeve izjave.

– Neobična, da… Prigožin? U Bjelorusiji? – čudi se gost.

– Dopuštam da je to mogao biti dio dogovora – ubrzo shvaća da treba držati liniju glasnogovornika Kremlja. I ne iskazivati pretjerano čuđenje.

U nedjelju navečer Solovjov je okupio osmero gostiju u nedjeljnom izdanju svoje redovne emisije "Večer s Vladimirom Solovjovim". Iako ga tu sad već vidimo u klasičnom raspoloženju koje gledatelje uvjerava da treba vjerovati državnom vrhu (pa čak i kad Putin zrači takvom slabošću kao što je nemogućnost da kazni vođu oružane pobune kojeg je u obraćanju naciji u subotu prijepodne obećao kazniti), u toj emisiji pojavljuju se i pozivi na strijeljanje Prigožina i spominje se “metak u čelo” kao jedino moguće rješenje za “izdaju”. Govori to Andrej Guruljov, zastupnik u Dumi, general u mirovini.

– Čvrsto sam uvjeren u to da izdajnike u ratno doba treba uništavati – kaže na početku svog govora. Po dubokim uzdasima vidi se da mu nije lako. Ali nastavlja: – Tko god što govorio, kakve basne pričao, samo je metak u čelo jedini spas i za Prigožina i za Utkina. Pri tome, oni mene znaju. Znaju da odgovaram za svaku svoju riječ. Nema druge mogućnosti – govori Guruljov. I kasnije zaključuje: – Izdaja se ne prašta. Ni u kojem slučaju. Jednostavno se ne prašta. Nikako. Bez obzira na bilo kakve zasluge koje su bile ranije. Još jednom ponavljam da je jedini izlaz za te prijatelje strijeljanje. Druge varijante za izdajnike nema. 

>> VIDEO Rat u Ukrajini: Wagnerovi borci zauzeli vojne položaje u ruskom gradu Rostovu na Donu

Komentara 26

Avatar Krim je Ukrajina!
Krim je Ukrajina!
11:17 26.06.2023.

Sudbina Šojgua pokazat će tko sada vlada rusijom, formalni putin ili neformalni Prigožin.

JA
japaner
11:21 26.06.2023.

putin je ispao slab i prestrašen. Sjetimo se Zelenskog na ulicama Kijeva dok grad potresaju ruski projektili pa onda pogledajmo kako je putin zrakoplovom zbrisao u S.Petersburg kad je wagner krenuo prema Moskvi! Zato su ukr. vojnici spremni dati život za svog predsjednika, a ruski će se odmah okrenuti kontra putina čim bude prilika!

Avatar Idler
Idler
10:38 26.06.2023.

Dajte-najte, kolk se ono cajtih trsil zauzet Bahmut (potpuno nebitan grad) i kolk je sredstava utrošil ? Trebalo je najti častan izlaz za Putlerovog pajdu i to je to !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije