Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Doista je oaza mira'

Kako se živi na najmanjem naseljenom otoku: Nema liječnika ni trgovine, a auti su zabranjeni

Ošljak: Otok s najmanje stanovnika na kojem svi imaju isto prezime
Foto: Dino Stanin/PixSell
1/12
05.11.2023.
u 19:00

Do otoka Ošljaka moguće je doći privatnim plovilima ili trajektom Jadrolinije. Naime, linije dva puta dnevno idu prema Ošljaku iz pravca Preka i iz pravca Zadra

Od ukupno 78 otoka, jedan u zadarskom arhipelagu odnio je titulu najmanjeg naseljenog u Hrvatskoj. Naime, riječ je o otoku Ošljaku koji se prostire na 0,39 četvornih kilometara. Kako nam pojašnjava Turistička zajednica Općine Preko, Ošljak ili Lazaret najmanji je naseljeni otok sa svega pedesetak obiteljskih kuća. Na njemu zimi stalno živi desetak stanovnika, dok nešto već broj njih živi na relaciji Zadar – Ošljak.

Prema popisu iz 2021. godine, na otoku živi 35 osoba, što je porast u odnosu na ranije evidencije. Tako na Ošljaku, prema posljednjim službenim podacima, živi 21 muškarac i 14 žena. Prema popisu iz 2011., na otoku je živjelo šest osoba manje - 20 muškaraca i devet žena. I popis iz 2011. označio je porast u odnosu na onaj iz 2001. kada je na najmanjem naseljenom otoku živjelo 18 osoba - deset muškaraca te osam žena. 

Ošljak se nalazi u Općini Preko koja, uz njega, obuhvaća oko dvije trećine sjeverozapadnog djela otoka Ugljana, nastanjene otoke Galevac, Rivanj i Sestrunj te nenastanjene otočiće Tri Sestrice, Mali i Veliki Paranak te Idula.

GALERIJA Ošljak - najmanji naseljeni otok u Hrvatskoj

Ošljak: Otok s najmanje stanovnika na kojem svi imaju isto prezime
1/12

Život na otoku

Na Ošljaku nema liječnika, nema trgovine, a zabranjen je i nemoguć promet automobilima. Do otoka je moguće doći privatnim plovilima ili trajektom Jadrolinije. Naime, linije dva puta dnevno idu prema Ošljaku iz pravca Preka i iz pravca Zadra. Jednosmjerna karta trajektom Jadrolinije do Ošljaka za osobu stariju od 12 godina iznosi 2,52 eura, odnosno 18,99 kuna. 

"Otok je doista oaza mira u punom smislu riječi i posjetitelji otoka moraju unaprijed razmišljati o dolasku na otok i boravku na istom  jer  neće naći ni najosnovnije namirnice za život. Morat će ići u Preko ili Zadar. Ljeti je jako živo na otoku. Rado mu se vraćaju odseljeni stanovnici, njihova djeca i unuci, ali naglašavamo da postoje i privatni iznajmljivači koji se trude svoj otok prikazati u najboljem svjetlu. Udruga mladih koja djeluje na otoku ljeti organizira zabave za lokalne stanovnike i turiste. Sve je veći broj posjetitelja iz Zadra koji dolaze na jednodnevni izlet na Ošljak. Ljeti otok ima restoran", navodi TZ Općine Preko.

VEZANI ČLANCI:

S obzirom na to da na Ošljaku nema automobila, idealan je za pješačenje. Tako se oko otoka nalazi staza duga dva kilometra. "Posjetitelji se mogu lako popeti na najviši vrh otoka i tamo vidjeti Stonovac – cisternu u kojoj se skupljala voda za opskrbu otoka. Na otoku su ostatci vjetrenjača iz 17. stoljeća. Mogu se vidjeti ruševine ljetnikovca obitelji Calogera, a najstarija je crkvica sv. Marije, čiji temelji datiraju iz 6. stoljeća. Na otoku je zaštićena park-šuma. Ukoliko šetate otokom vidjet ćete bunker iz Drugog svjetskog rata, a zanimljiv je i svjetionik sa svojom vizurom pitoresknoj uvali", poručuje TZ. 

Još jedna zanimljivost Ošljaka, vezano uz njegove stanovnike, jest što se većina njih preziva Valčić. Naime, obitelj Valčić čini povijesnu jezgru otoka sa svojim kompleksom kućica u nizu, a druga su prezimena rijetka.

Komentara 1

ST
Stjepan
03:15 06.11.2023.

Samo za imućne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije