Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJEĆAJ SIGURNOSTI

Kako se percipira razina kriminala u državama Europe? Objavljena ljestvica, evo gdje je Hrvatska

Huligani
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
20.02.2024.
u 16:16

Indeks kriminala, kojeg objavljuje Numbeo, uzima u obzir faktore kao što su opća percepcija razine kriminaliteta, osjećaj sigurnosti stanovnika i posjetitelja dok hodaju danju i noću...

Prema Indeksu kriminala po zemljama u Europi za 2024. godinu, kojeg objavljuje baza podataka Numbeo, Hrvatska se našla na 36. mjestu što je svrstava među sigurnije zemlje. Naime, Indeks kriminala procjena je ukupne razine kriminala u određenom gradu ili zemlji. Razine kriminala niže od 20 smatraju se vrlo niskim, razine kriminala između 20 i 40 niskim, razine kriminala između 40 i 60 umjerenim, razine kriminala između 60 i 80 visokim, a razine kriminala više od 80 vrlo visokim. 

Indeks kriminala za Hrvatsku procijenjen je na 26,0. Listu od 43 zemlje predvodi Francuska s 55,3, a slijede Bjelorusija s 50,8, Belgija s 49,2, Švedska s 48,4, Ujedinjeno Kraljevstvo s 47,4, Italija s 47,3 te Ukrajina s 46,9. Na začelju se našla Andora koja je s 12,9 jedina ispod 20.

Osim Indeksa kriminala, Numbeo je objavio i Indeks sigurnosti. On je, naime, sasvim suprotan indeksu kriminaliteta. Ako država ima visok indeks sigurnosti, smatra se vrlo sigurnom. Hrvatska se prema njemu našla na osmom mjestu s 74,0. Andora, kao najsigurnija, ima 87,1. Najniže na ovoj ljestvici nalazi se Francuska s 44,7.

VEZANI ČLANCI:

Treba napomenuti kako se Indeks kriminala temelji na podacima i percepcijama korisnika. On, inače, uzima u obzir faktore kao što su opća percepcija razine kriminaliteta, osjećaj sigurnosti stanovnika i posjetitelja dok hodaju danju i noću, zabrinutost vezana uz krađe, fizičke napade, uznemiravanje i diskriminaciju te drugo. 

Što se tiče situacije na svjetskoj razini, Indeks kriminala od 81,2 ima Venezuela. Nakon nje dolaze Papua Nova Gvineja (79,7), Afganistan (78,3) te Haiti (77,9). S druge strane, kao najsigurnije, osim Andore, ističu se Ujedinjeni Arapski Emirati (15,6), Katar (16,0) i Tajvan (16,7). Na ljestvici od 146 zemalja, Hrvatska se nalazi na 128. mjestu. 

GALERIJA Ovo će biti nova zgrada Hrvatskog sabora: Preselit će se zbog obnove

Huligani
1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije