Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima li ga ili nema

Kako se nepostojeći otok pojavio na Google Earthu?

otok (1)
Google Earth
21.04.2013.
u 16:47

Čini se da je "otok" prvi put zabilježio kitolovac Velocity još 1876. godine, a spominje se i u grafici britanskog admiraliteta iz 1908. godine. Nijedna kasnija ekspedicija nije u stvarnosti vidjela taj otok

Postoji li doista tajanstveni otok Sandy koji se lani pojavio na tražilici Google Earth? Prošle je godine skupina australskih istraživača objavila da je na Googleu slučajno otkriven novi otok u blizini Nove Caledonije.

Potom su se i uputili prema otoku, no kada su došli na koordinate - otoka nije bilo.

Naknadno su uspoređujući karte iz različitih vremenskih razdoblja otkrili da se taj otok povremeno pojavljuje u nekim kartama, no da je vjerojatno riječ o ljudskoj pogrešci ili pak mogućim naplavima koje su zbunile moreplovce.

Također, dodatno je pomoglo zbrci to što se pri digitalizaciji nekih starih karata ta pogreška iskopirala.

Čini se da je \"otok\" prvi put zabilježio kitolovac Velocity još 1876. godine, a spominje se i u grafici britanskog admiraliteta iz 1908. godine. Nijedna ekspedicija nije u stvarnosti vidjela taj otok pa je brisan iz svih karata u drugoj polovici 20. stoljeća.

No, očito je u nekim kartama još zaostao. Dovoljno da zagolica maštu lovcima na misterije...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije