Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tablica odšteta

Kako se može unaprijed odrediti koliko vrijedi prst

'18.02.2009.,Rijeka - Prometna guzva na rijeckim ulicama Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
'Goran Kovacic/Vecernji list'
07.11.2012.
u 18:00

Prijedlog zakona unaprijed određuje iznos koji će oštećeni dobiti, bez ispitivanja okolnosti pojedinačnog slučaja.

Bura koju su izazvale radne verzije Zakona o obveznim osiguranjima u prometu nije se stišala ni na 10. danima hrvatskog osiguranja u Rovinju, najvažnijem okupljanju osiguravatelja. Za osiguranike najspornija su točka zakona medicinske tablice koje unaprijed propisuju iznose odšteta, ali i podjela Hrvatskog ureda za osiguranje na dvije instancije – Hrvatski ured zelene karte i Garancijski fond. A premda su na konferenciji bili prisutni, u raspravi o zakonu nisu sudjelovali članovi Agram grupe, a nedavno su se i priopćenjem odrekli svog prijedloga zakona koji su gurali preko udruge Institut za osiguranje.

Podijeljena struka

– Prijedlog zakona unaprijed određuje iznos koji će oštećeni dobiti, bez ispitivanja okolnosti pojedinačnog slučaja. Svodi suca, pa i našeg likvidatora, na običnog registratora koji bi trebao samo registrirati koliko bi oštećenik trebao dobiti. To nijedan sudac neće prihvatiti – napominje Marijan Ćurković iz Croatia osiguranja, profesor riječkog Pravnog fakulteta. Ćurković smatra da nas ova koncepcija vraća u 1978. kad je Zakon o obveznim odnosima paušalno vrednovao ozljede. U tom je sustavu, za razliku od modernog koji svaku povredu neimovinske osobnosti smatra štetom koja nosi pravo na naknadu, bilo upitno ima li osoba u komi pravo na odštetu zbog duševne boli jer – ne trpi bol.

– Ovaj zakon ne govori o pravednoj naknadi. Tko može procijeniti koliko vrijedi moj prst? Ovo možemo nazvati tarifiranjem odšteta – kaže Ćurković.

Medicinske tablice, upozorava, nije prihvatila medicinska struka koja je jako podijeljena, a trebala bi ih odrediti konsenzusom. Vrlo je malo zemalja u kojima medicinske tablice egzistiraju unutar zakona, uglavnom postoje kao preporuke.

 – Ide li taj zakon u prilog osiguravateljima? Korektno moramo priznati da je zadnji prijedlog mnogo toga promijenio, i uz vrijednost boda od 13 kuna disproporcija je puno manja, ali još na štetu oštećenih osoba. Prigovor grupe osiguravatelja, koja smatra da ima 40% udjela pa time i pravo odlučivanja, upravo je kontraargument. Njima pravila mora odrediti netko drugi! Jer, ti si monopolist, ne možeš određivati pravila – obratio se Ćurković Agram grupi iako ih nije imenovao. Spornim smatra i preispitivanje vrijednosti boda svake dvije godine jer to i osiguravateljima donosi nesigurnost i pitanja kolike pričuve izdvojiti. Prođe li zakon u ovom obliku, smatra, neizbježno će generirati brojne ustavne tužbe. – Da se ministar pojavio, ostavio bih da on kaže zaključak. No, najvažnije je da je zamjenik ministra potvrdio da nema razloga za žurbu, da trebamo sjesti i dogovoriti se. Nitko nas ne sili da revolucionaran zakon donesemo u pet dana – poručio je Ćurković.

Slaven Dobrić, član uprave Alianza, polemizirao je \"trančiranje\" HUO-a na Hrvatski ured zelene karte i Garancijski fond.

Manjine se neće čuti

– Da bi država na nekoga prenijela ovlasti, prvo ih mora imati. Kao osnivači nećemo tolerirati da netko otuđuje našu imovinu i prebacuje je na druge pravne osobe u kojima nemamo pravo glasa. Ne mogu se mijenjati prava osnivača – revoltiran je Dobrić. Umjesto 17 članica i bogate diskusije, po prijedlogu zakona, u Upravnom odboru imali bi predstavnika Croatia osiguranja, Euroherca i trećeg koji se izglasava prema udjelima.

– Glas manjih neće se čuti. Ne samo da se neće čuti glas manjih, neće se čuti ni glas većih. O vašim će zahtjevima odlučiti CO i Euroherc. Apsolutno nećete moći ući na tržište osiguranja od automobilske odgovornosti – poručio je Dobrić.

>>Protiv zakona na štetu osiguranika i oni koji su ga s Linićem pisali

Komentara 1

FE
Felicijen
18:23 07.11.2012.

Nisu isti kažiprst na desnoj ili na lijevoj ruci. Ako je čovjek dešnjak, može kopati nos lijevim kažiprstom i smanjiti će mu odštetu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije