Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIRODNA TERAPIJA

Kako pogled na stabla ubrzava oporavak kod pacijenata

Shutterstock
11.10.2023.
u 15:02

Svoje stablo već sada možete posaditi i vi,  samo ispunite ovaj jednostavni obrazac ispod i doslovno vam treba jedan klik, a mi ćemo zasaditi jedno stablo i poslati vam dokument s potvrdom i lokacijom gdje je vaše drvo zasađeno odnosno gdje će biti naša, buduća, zajednička šuma.

Doktori i istraživači sve više pridaju važnost okolišu u kojem pacijenti provode vrijeme tijekom hospitalizacije. Istraživanja su pokazala da pacijenti koji imaju priliku gledati drveće iz svojih bolničkih soba imaju tendenciju bržeg oporavka u usporedbi s onima koji nemaju tu privilegiju. Evo nekoliko razloga zašto to može biti istina:

Smanjenje stresa: Pogled na prirodu, kao što su drveće, može smanjiti razinu stresa i anksioznosti kod pacijenata. To može pridonijeti smanjenju krvnog tlaka i bržem procesu ozdravljenja.

Povećana pozitivna emocionalna reakcija: Pogled na zelenilo i prirodnu okolinu može potaknuti osjećaj mira i sreće kod pacijenata, što može doprinijeti bržem emocionalnom oporavku.

Svjetla bolnička soba, opremljena modernom tehnologijom, može pružiti izvanrednu medicinsku skrb. Međutim, postoji jedan element koji se često zanemaruje, a koji može imati izvanredan utjecaj na brzinu oporavka pacijenata - pogled na drveće.

Povećana motivacija za kretanjem: Pogled na drveće može potaknuti pacijente da se kreću i šetaju, što je ključno za brži oporavak i prevenciju komplikacija povezanih s dugotrajnim mirovanjem.

Povećana koncentracija i kvaliteta sna: Prirodna okolina može poboljšati koncentraciju i kvalitetu sna pacijenata, što je važno za oporavak tijela.

Povećanje osjećaja povezanosti s prirodom: Pogled na drveće može pacijentima pomoći da se osjećaju povezanim s prirodom, čime se poboljšava njihova cjelokupna dobrobit.

Iz tih razloga, mnoge bolnice i medicinske ustanove sada prepoznaju važnost pružanja pacijentima pristup prirodnom okolišu i zelenilu. Izgradnja bolničkih soba s prozorima koji omogućavaju predivan pogled na drveće može biti jednostavan, ali vrlo učinkovit korak u unapređenju skrbi o pacijentima.

Kao što vidimo, priroda ima moćan utjecaj na naše tijelo i um. Briga o pacijentima ne bi trebala biti samo medicinska, već i holistička, uključujući i okoliš u kojem provode svoje vrijeme. Pogled na drveće može biti prirodna terapija koja pomaže ubrzati proces ozdravljenja i čini boravak u bolnici manje stresnim iskustvom.

Svoje stablo već sada možete posaditi i vi,  samo ispunite ovaj jednostavni obrazac ispod i doslovno vam treba jedan klik, a mi ćemo zasaditi jedno stablo i poslati vam dokument s potvrdom i lokacijom gdje je vaše drvo zasađeno odnosno gdje će biti naša, buduća, zajednička šuma.

Rezolucija Zemlja: Pridruži se

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije