Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI LOM
Povratak na članak

Kako naći optimalno rješenje za javni sektor: Manja uprava s većim plaćama

U javnom sektoru zaposlenih je 30 posto previše, ali i 10 posto premalo onih s novim znanjima, kaže Čačić.

Komentari 21

JK
ja-kan
19:20 29.04.2020.

Najveći problem javne uprave je zapošljavanje isključivo podobnih bez obzira na njihovo znanje, trud...

VL
Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
19:05 29.04.2020.

Pravo rješenje bi bilo MANJA UPRAVA SA MANJIM PLAĆAMA, ionako su svi nesposobni

VL
Avatar dmitarXX
dmitarXX
19:29 29.04.2020.

Manja uprava s manjim placama, da

VL
TH
than
19:25 29.04.2020.

"ali i 10 posto premalo onih s novim znanjima". Svaki onaj u javnom sektoru tko nema "nova znanja" je višak i točka. Imaju sigurnu plaću, ne moraju se brinuti hoće li naplatiti potraživanje tako da bi im cjeloživotno obrazovanje trebaloo biti imperativ. I ne mislim tu na one jeftine certifikate tipa upravljanje računalima koji se dijele kao prvomajski grah, a iza kojih ne stoji znanje, već skupo plaćeni komadić papira. A ne da im je glavni cilj zasjesti na doživotnu plaću, a nakon toga po onoj : "lezi, lebe, da te jedem".

VL
CR
crocro
19:42 29.04.2020.

U javnoj upravi je vjerojatno više i puno više od 30% viška, možda između 40-50 %. Ništa se neće postići ako se reducira višak javne uprave a znatno povise plaće u javnoj upravi. Jer za te plaće su trebali raditi reducirani, znači bez da su imali viška činovnika. Što to onda znači, da će plaće od viška kojega otpuste rasporediti onima koji ostaju. Ionako se samo šetaju iz kancelarije u kancelariju i smetaju jedan drugome po uredima i hodnicima i kada se otpusti i ako se otpusati višak, ovaj ostatak će samo malo više prionuti raditi a manje besposličariti. U suprotnom će država imati malo koristi od redukcije viška činovnika. Ali pitanje svih pitanja je da li će se ta redukcija uopće dogoditi, jer dok se to u strvarnosti ne dogodi, sva naklapanja su suvišna. Ona vlast koja bi reducirala općine, gradove, županije, ne da bi izgubila izbore nego bi joj narod u većini pljeskao i održao na vlasti. Time se vlast dobiva a ne gubi. Narod to očekuje godinama ali nitko se ne usudi odrezati viškove činovnika. Idemo se usporediti s drugim naprednim državama (/samo neka nam bude primjer jedna Austrija). Kopirajte i uživajte na vlasti. A oni činovnici koji ostanu i budu se žalili da im je teško i da još nekoga treba zaposliti da on može više odmarati, taj neka ide sijati i kopati kukuruz pa neka vidi kako se radi. Ili neka pitaju radnike vani na trasama na suncu i kiši kako se i koliko radi da se zasluži puno manja plaća.

VL
ST
Stipan
19:39 29.04.2020.

A ‘ di’ sa uhljebima? Jedino rješenje je , kupiti im motike!

VL
VD
VD1402SI
18:55 29.04.2020.

Vinko Grgurev Putujući Austrijom, Njemačkom, Nizozemskom - nijedan pedalj neobrađene zemlje. Putujući Ravnim kotarima, Likom,... - nijedan pedalj obrađene zemlje. Koji je razlog tog kontrasta na tako malom europskom prostoru isprepletenom povijesno-kulturnim nitima? Panika se podigla predosjećajem da neće biti turizma, pa se izriču nebuloze o "kontroliranom turizmu". Ako nema turizma, valjda bi trebalo biti čega drugoga. Po kojoj logici može turizam - ipak, temeljen na radu nižeg kvalifikacijskog stupnja - koji efektivno traje 1/9 godine biti jednak onoj radinosti u drugim zemljama koja traje 8/9 godine na osnovi rada višeg stupnja kvalifikacije? Francuska je idealna zemlja za svaku vrstu turizma, pa ostvaruje njime 2% društvenoga prihoda. Nasuprot njoj, Hrvatska dvadesetak posto. O čemu to svjedoči? Pomama za "investitorima" u Hrvatsku, kojoj je prilika turizam, turizam, turizam i samo turizam,... očituje se u sljedećem: taj famozni "investitor" uloži - u turizam, turizam, turizam i samo turizam - svoj ekstraprofit, pa mu za realizaciju tog "pranja novca" hrvatska birokracija prepušta najljepše predjele naše zemlje, izgrade se hoteli do hotela, a kad se uvidi da oni više nisu tako rentabilni i da su izgubili smisao svojeg postojanja, pokupi se uz višak vrijednosti i sve ostalo, odamjeri "bosanski grb" tim nekim Hrvatima i nekakvoj Hrvatskoj, pa s tim kapitalom ode u Tanzaniju ili Mozambik, gdje je obala neusporedivo ljepša od naše i gdje je radna snaga neusporedivo jeftinija

VL
DU
Deleted user
19:19 29.04.2020.

Vrlo jednostavno. Za početak svaki rukovoditelj ide na niže za jednu stepenicu.U hodu se radi Nova orhanizacija i sistematizacija. Startna osnova mora biti nesto niza od radnika u proizvodnji. Razraditi stimulativni dio i uvjete rada. Na nivou drzave povecati placee djelatnicima na direktnom radu .Sprijeciti bijeg u kancelarijska zanimanja.Gdje god je moguce uvesti mjerila rada.Radna mjesta zamjeniti terminom Poslovi.Pojacati odgovornost na izbrsnim poslovima i smanjivati broj rukovodecih poslova.Danasnji radnik ne treba pet sefova.

VL
DU
Deleted user
20:05 29.04.2020.

Plaća samo minimalac - svi dodatci samo po učinjenom. Čiji rezultati tri uzastopne godinbe nisu dobri - otkaz!

VL
AN
anticenzura
19:45 29.04.2020.

Kada imas zlocinacku na Vlasti, moras znati da ti je to uvijek put u razvaljacinu i otimacinu suverene drzave narodu, i pravac u grob pod nacisticku zlocinacku cizmu. Oni su tradicionalno vjerne sluge nacistima, kud nacisti tu i oni, pravo u provaliju, u mracnu crnu septicku jametinu u govna do guse.

VL
Avatar anlaser
anlaser
09:11 30.04.2020.

Sve se svodi na novce a nikoga ne zanima učinkovitost i rad .Zašto bi trebalo nekome dizati ionako preveliku plaću zato da opet isto (ne)radi .Treba povući crtu ,otpustiti višak i neka se snalaze na "tržištu rada" kojeg su sami izmislili .

VL
ST
stefj
23:30 29.04.2020.

Najveći problem javne uprave je osim njezine glomaznosti je i kolektivni ugovor. Gdje još ima toga da primanja službenika ne ovise o radu, rezultatima, znanju? Čak ima u Zagrebu i uredba da rodbina ima prednost prilikom zapošljavanja... Druga stvar je što ta javna uprava donosi zakone, piše procedure i preporuke prema sebi, da digne sebi važnost i da svrhu. Pa tako imamo nevjerojatnu količinu potpuno nepotrebnih propisa i kompliciranih procedura, samo u svrhu generiranja papira koji nikomu nikada kasnije ničemu ne služe... Ova zaduženja koja se sada rade imaju malo veze s privatnim sektorom, to će biti par milijardi, ostatak do 100 milijardi, koliko će najmanje biti novo zaduženje, ide radi javnog sektora i mirovina. To će vraćati naši unuci i praunuci, a cijeli teret će se prelomiti preko privatnog sektora, kao i uvijek... Ribić je smiješan sa svojim tvrdnjama, bez imalo veze s realnošću...

VL
MU
Muzakus
20:57 29.04.2020.

DreamOn!

VL
ZE
zekozeko1
20:44 29.04.2020.

Treba ukinuti drzavu,i onak nije ni za ceg

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
19:51 29.04.2020.

Nemamo razvijeno poduzetništvo. Vidjeli smo kad je pofalilo radne snage kako su se plaće počele povećavati. Smatram da treba i na dalje poticati razvoj poduzetništva, bar do točke kad će pritisak na zapošljavanje i u javnom i u privatnom sektoru biti približno jednak. Što bude više poduzetnika, bit će veća potražnja za zaposlenicima i posljedično će se povećavati plaće.

VL
BO
bolnaistina
19:46 29.04.2020.

Manja uprava, s istim ili manjim plaćama. Ekonomska država.

VL
SI
sisavac
09:15 30.04.2020.

čačić je srezao u županiji broj zaposlenih za 30%, ali je zato u drugim firmama kojima županija drma pozaposlio svoje. klasična priča, svugdje ista. al je čovjek u pravu, krajem godine bude žestoko, i tada će trebati vlada koja će imati puni legitimitet. kad bi imali izbore najesen, vlast se ne bude ekipirala do božića, a do tada bude trebalo već nešto i odrediti, a ne bi bilo nikog.

VL
SE
SetamKozhicu
19:22 29.04.2020.

to vam je kao u seksu, veći lulek ne ide u malu ribicu. ili pak ide ?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.