Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Kako je Ruđer Bošković, po ocu Hercegovac, zbog podrijetla posvađao Hrvate i Srbe

Priča o nacionalnoj bici za Ruđera prije nekoliko dana dospjela je i u britanski Guardian: "Promjena imena dubrovačkog aerodroma zapalila je novi etnički spor između Hrvata i Srba, ovaj put oko loze jednog od najslavnijih sinova drevnog lučkog grada"

Komentari 14

DU
Deleted user
09:09 28.11.2023.

Ruđer Bošković bijaše i jest Hrvat, a iz koje regije, nebitno!

VL
DE
Demigodessnixie
09:39 28.11.2023.

Oni ionako misle da su svi od Trsta do Soluna Srbi, samo to jos nisu osvijestili...inace tako i Crnogorcima tumace da je Njegos Srbin

VL
BJ
Barutanski jarak
19:07 28.11.2023.

Ruđer je naš! Od sedam poznatih predaka, pet su Hrvati katolici iz Hercegovine. Dva su Talijani. Od ta dva Talijana, jedan je prevodio za svoju djecu molitve s talijanskoga na hrvatski, a iza sebe je ostavio više od 2000 stihova na hrvatskome jeziku. Stric mu je bio katolički svećenik. Ruđer Bošković bio je isusovac. Izvolite se uhvatiti posla i u arhive. Sve je crno na bijelom!

VL
Avatar Art of Noise
Art of Noise
21:45 28.11.2023.

A koga bi Dubrovčani trebali pitati smiju li svojoj zračnoj luci dati ime "Ruđer Bošković"? Odnosno, zar im treba nečije (bilo čije) dopuštenje? Svašta. I inače sam se uvijek pitala zašto im zračna luka ne nosi ime po njemu, barem od hrvatske samostalnosti.

VL
BJ
Barutanski jarak
19:54 28.11.2023.

„Mi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.” (Dobrica Ćosić, Deobe)

VL
SL
slavenZadravec
18:58 28.11.2023.

Smiješna su ta nacionalistička prepucavanja i nacionalna svojatanja ljudi iz prednacionalne povijesti. U trenutku kad je inicirano stvaranje hrvatske nacije (sredinom 19. stlj) termin hrvatski se nije odnosio na Dubrovnik.

VL
AS
Asirijac
10:03 28.11.2023.

Tvrde cak i da je Sveti Sava Srbin! Konvertitstvo ne priznaje pojam postojanja Srba, jer su to postojanje izbrisali. Zato Srbe vide kao cigane, turke, bugare, neke jasno odredjeno drugacije narode koje ne mogu poistovjetiti sa sobom.

VL
ST
stomiovotreba
10:38 28.11.2023.

Znači majka Srpkinja, a otac BiH katolik.

VL
AS
Asirijac
10:10 28.11.2023.

Isti narod. Hrvati imaju jacu propagandu jer propagira Rim, na svjetskom nivou, hrvatstvo odnosno katolicanstvo.Sirenje vjere. I prije krscanstvo Rim je bio aktivan kolonizator.Srbima je velika cast stati na put okupatoru(kolonizatoru) dok je nekom velika cast - sluziti im!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.