Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP BOHUTINSKI

Kako je desni Ivan Penava postao veći sljedbenik Vlade Gotovca od liberalnog Filipa Zoričića

Slavonski Brod: Plakati pozivaju građane na još jedan u nizu balkanski "folk-spektakl"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
05.03.2023.
u 21:28

Filip Zoričić je autor biografije najpoznatijeg hrvatskog liberala pokojnog Vlade Gotovca kojeg proglašava svojim političkim uzorom. Gotovčeva glavna misao je sloboda pojedinca pa ipak, pulski gradonačelnik zabranio je “narodnjački koncert” u sportskoj dvorani pod sudom da ne pripada mediteranskom kulturološkom mentalitetu grada

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zagovornik je liberalne demokracije, autor je biografije najpoznatijeg hrvatskog liberala i jedinog može se reći našeg suvremenog političara-vizionara, velikog mislioca pokojnog Vlade Gotovca. Zoričić se pri tome deklarira kao Gotovčev sljedbenik. A glavna misao Gotovčeva djelovanje se može sažeti u dvije riječi: sloboda pojedinca.  No nezavisni pulski gradonačelnik, koji je s vlasti u tom gradu svrgnuo IDS, koji svoje djelovanje često povezuje s Gotovčevim mislima i idejama, napravio je nedavno nešto što Gotovac sigurno nikad. Ugrozio je slobodu pojedinca zabranom “narodnjačkog koncerta” u pulskoj sportskoj dvorani. Iz čisto estetskih razloga. Jer on, Zoričić takvu glazbu ne voli i smatra, kako je rekao, da ona ne pripada mediteranskom kulturološkom mentalitetu grada kojeg vodi. I koliko god izučavao život, djela i ideje Vlade Gotovca, za kojeg tvrdi da mu je politički uzor, Zorčič kao da nije ništa shvatio za kakvo društvo i Hrvatsku se borio Gotovac ili je neke stvari krivo shvatio. Gotovac se borio, a  zbog čega je bio i fizički napadan, za slobodnu i tolerantnu Hrvatsku, gdje je sloboda pojedinca na prvom mjestu.

A ta sloboda onda uključuje naravno i slobodan izbor kakvu vrstu glazbe će tko slušati. Totalitarni režimi, poput fašističkih, su nametali svojim građanima i kulturne i umjetničke sadržaje koje su u skladu s državnom voljom odnosno ukusom. To je sušta suprotnosti od liberalne demokracije koju Zoričić povezuje sa samim sobom. Nezamislivo je da bi jedan Gotovac napravio ono što je uradio Zoričić, zabranio dijelu svojih sugrađana da slučaju glazbu koju vole, a koja se njemu ne sviđa. Na javnom prostoru tj. u gradskoj dvorani. Jer Gotovac je poticao slobodu pojedinca i raznolikost. 

-Jedini smisao mog rada je u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica - za sve i svugdje. Zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje upravo onako, kako se graditelji katedrale u Chartresu raduju kad iz raznobojnih stakala slažu svoje vjerničke rozete. Tako radostan i tako raznolik svijet - to je moj san! - jedan je od velikih citata Gotovca (liberal.hr) A evo što je naprimjer Zoričić govorio uoči predstavljanja Gotovčeve biografije koju je napisao: -Gotovac u patriotizam unosi slobodu pojedinca. Konstantno se borio za slobodu pojedinca, uvjeren da je takva sloboda iznad svih ostalih sloboda, kao i da iz slobode pojedinca proizlaze sve ostale slobode - kazao je Zoričić (nacional.hr).

I nije li onda i sloboda slušanja glazbe jedna od tih svih ostalih sloboda!? Zoričić si je dao za pravo da duboko zadire u slobodu pojedinca zabranjujući da 3000 i nešto pojedinaca u gradskim prostorima slučaju glazbu koju vole. I to ne besplatno ili da im grad to plati. Nego o njihovom trošku! Zanimljivo je vrlo vidjeti kako u nekim drugim gradovima, u kojima ne vladaju biografi liberala, vizionara i zagovornika slobode pojedinca kao što je bio Gotovac gledaju na zabranu narodnjaka u javnim prostorima. Neki od njih iako se ne pozivaju na Gotovca i nisu izučavali njegov život i rad u svojim odgovorima pokazuju koliko su daleko liberalniji i veći “Gotovci” od Zoričića. A pri tome se radi o HDZ-ovcima, nezavisnim od kojih su neki i bivši pravaši ili su iz Domovinskog pokreta koji je daleko od prihvaćanja ja liberalnih ideja koje je zagovarao Gotovac. 

Grad Čakovec vodi nezavisna Ljerka Cividini, a u toj su Gradskoj upravi za danas.hr rekli što se tiče koncerata narodnjaka da bi zabrana održavanja takvih koncerata, ako i organizator i izvođač ne krše neke druge zakone, bila u suprotnosti s proklamiranim tržišnim slobodama i pravom na izbor, te bi u konačnici bila kontraproduktivna. O glazbenim ukusima, sviđali se nama ili ne, ako ne zadiru u osobne slobode, se ne raspravlja, poručili su iz Čakovca. E takav bi stav treba imati pobornik Vlade Gotovca.
-Zabrane, kada bi i postojale, svakako ne bi bile produktivne jer se nastupi turbofolk izvođača mogu organizirati i u privatnim prostorima. Između ostalog, mišljenja smo kako u demokratskom društvo nemamo pravo svojim građanima, a koji vole takvu vrstu glazbe, ograničavati njihovo pravo da slušaju ono što žele. Zabrane, stoga, zadiru u osobna prava pojedinaca, a to je prvenstveno pravo na slobodu izbora - poručili su iz za danas.hr su iz Grada Slavonskog Broda koji vodi bivši pravaš, a sad nezavisni gradonačelnik Mirko Duspara

Ideje Gotovca o slobodi bolje je od Zoričića očito usvojio i čelnik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava
- Grad Vukovar je stava da se, pod uvjetom da nema uvredljivih sadržaja i poruka koje nisu sukladne zakonima i demokratskim vrijednostima, ne upliće i ne sudi o vrsti i kvaliteti umjetničkog izričaja, već to prepušta organizatoru i publici, barem kada je riječ o nastupima komercijalnog karaktera -  poručili su iz Grada Vukovara (danas.hr). Viroviticu vodi HDZ-ovac Ivan Kirin, koji je poručio uz stih pjesme "U Virovitici ne postoje pritisci” da se turbofolk koncerti na području tog grada održavaju u privatnim noćnim klubovima.  - Do sada zahtjeva za održavanjem turbofolk koncerata u javnim prostorima nije bilo, a u slučaju da ih bude, o tome će odluku donijeti onaj tko upravlja prostorom, ne gradonačelnik -  poručili su iz Virovitice (danas.hr). 

I tako nas u Virovitici dovode do još jednog problematičnog aspekta Zoričićeve zabrane.  A to je da se gradonačelnik Pule petljao u poslovanje jedne gradske tvrtke. Pula sport d.o.o je gradska tvrtka u kojoj je i Dom sportova u kojem se trebao održati narodnjački koncert. A ta se tvrtka, kako se navodi na web stranicama Grada Pule, financira iz proračuna Grada Pule i iz vlastitih prihoda, koja priskrbljuje djelovanjem na tržištu.Ima svog direktora. Dakle njen rad financiraju građani Pule koji pune gradski proračun porezima i prirezima, a među njima su i onih oko 3000 koji su kupili karte za koncert koji im je Zoričić zabranio.

Zoričić je očito zaboravio da je gradonačelnik svih građana Pule i da svi oni plaćaju poreze i prireze ma koju god glazbu slušaju, a od kojih se financira grad i sve gradske službe, ustanove, tvrtke. Zoričić je tako odredio da ono što svi sufinanciraju mogu koristiti smo oni koji slušaju njemu prihvatljivu glazbu. Usto, raskidanjem ugovora a narodnjački koncert Zoričić je Pula sportu i Gradu Puli izbio iz ruku dodatni prihod i time naštetio gradskim interesima. Zoričić očito bi očito još trebao koji put pročitati Gotovčevu biografiju koju je sam napisao, da bi shvatio što je taj veliki vizionar htio reći i kakvu za kakvu se Hrvatsku borio. To su od njega bolje shvatili čak i oni kojima nije ni u primisli da se pozivaju u svom političkom djelovanju na jednog takvog hrvatskog velikana kao što je bio Vlado Gotovac. 

Napomena: Autor ovog teksta ne sluša narodnjake, turbofolk ni cajke. No odrastao je i sazrijevao u vrijeme dok je Vlado Gotovac bio živ i politički djelovao. I dobro je shvatio o čemu je taj vizionar govorio i za kakvu se Hrvatsku borio.   

Komentara 10

GA
Gajger
07:12 06.03.2023.

Nijedan od ovih pseudoliberala što su izgmizali gorljivo braneći cajke nije ni riječ rekao kad su Thompsonu zabranili koncert u vlastitoj zemlji.

LL
lijepa_li si
23:38 05.03.2023.

ondaK ispada da je ids totalitaran i fašistički nastrojen zabranivši thompsonu koncert u istri. glede i unatoč očito dvostrukim kriterijama naših (po potrebi) demokrata, podrška pulskom gradonačelniku!

Avatar vila velebita
vila velebita
07:28 06.03.2023.

Glazbeno sam se formirao u punk rock okruženju osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. U moje vrijeme je bilo nekako nenormalno slušati cajke... Čak i djeca oficira i Srbi koji su živjeli u našem gradu furali su se na nekii punk i HM... Oni koji su stvarno slušali cajke (govorim za naš mali gradić) u našim očima su bili seljačine i bili su u manjini! Nije mi jasno što se dogodilo!!?? Jesu li u gradove došli neki novi ljudi i postali većina.... ili?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije