Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunski rat

Kako CIA tajno pomaže Ukrajini u borbi protiv Putina: 'Bez njih se ne bismo mogli oduprijeti Rusima'

Ukrajina : Zelenski posjetio vojnike na istočnom bojištu
Foto: Ukraine Presidency via Bestimage
1/6
26.02.2024.
u 09:33

The New York Times piše da je CIA počela djelovati u Ukrajini u veljači 2014. godine, kada su milijuni Ukrajinaca svrgnuli prokremljinsku vladu.

Ukrajinska vojna baza, skrivena u šumi, djeluje napušteno i uništeno nakon što je pogođena ruskim raketama. Međutim, ispod površine krije se podzemni bunker u kojem ukrajinski vojnici prate ruske satelite i prisluškuju razgovore.

Taj tajni bunker, zamjena za uništeni komandni centar, dijelom je financirala i opremila CIA. To je partnerstvo, piše The New York Times, započelo prije desetak godina, a sada je ključno za obranu Ukrajine od ruske agresije. "Niknulo je prije 10 godina, razvijajući se postupno pod vodstvom tri različita američka predsjednika. Transformiralo je Ukrajinu, čije su obavještajne agencije dugo bile smatrane potpuno kompromitiranima od strane Rusije, pretvarajući je u jednog od ključnih obavještajnih partnera Washingtona u sučeljavanju s Kremljom danas", piše NYT.

Nadzorna točka za prisluškivanje u ukrajinskoj šumi dio je šire mreže špijunskih baza koje podržava CIA, a koje su izgrađene u proteklih osam godina duž ruske granice. Prije rata Ukrajinci su, primjerice, pomogli Amerikancima u prikupljanju dokaza o ruskom sudjelovanju u obaranju malezijskog aviona MH17 2014. godine i hvatanju ruskih operativaca koji su se miješali u američke izbore 2016. godine.

CIA je 2016. godine počela obučavati elitnu ukrajinsku jedinicu 2245, koja hvata ruske dronove i komunikacijsku opremu radi analize. Osim toga, CIA je također pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su djelovali unutar Rusije, širom Europe, te na Kubi i drugim mjestima gdje su Rusi u velikom broju prisutni.

VEZANI ČLANCI:

Odnos je toliko ukorijenjen da su časnici CIA-e ostali na udaljenoj lokaciji na zapadu Ukrajine kada je administracija američkog predsjednika Joea Bidena evakuirala američko osoblje tjednima prije nego što je Rusija napala u veljači 2022. Tijekom invazije časnici su prenosili ključne obavještajne podatke, uključujući gdje Rusija planira udare i koje će oružane sustave koristiti. "Bez njih ne bi bilo načina da se odupremo Rusima, ili ih pobijedimo", rekao je za The New York Times Ivan Bakanov, koji je od 2019. do 2022. bio šef ukrajinske domaće obavještajne agencije, SBU.

Obavještajne mreže postale su ključne u vrijeme ruskog napada na Ukrajinu, gdje su sabotaže i dugi raketni udari sve češći, što zahtijeva prisustvo špijuna iza neprijateljskih linija. Ovo partnerstvo, koje se razvilo iz zajedničkog neprijatelja - predsjednika Vladimira Putina - počelo je prije deset godina i ključno je u obrani Ukrajine. Iako su američki dužnosnici bili oprezni, ukrajinski obavještajci su se aktivno povezivali s CIA-om, nudeći im dragocjene informacije. 

"Odnosi su postajali sve jači jer su obje strane vidjele vrijednost u tome, a veleposlanstvo SAD-a u Kijevu - naša postaja tamo, operacija iz Ukrajine - postala je najbolji izvor informacija, signala i svega ostalog, o Rusiji", rekao je bivši visoki dužnosnik SAD-a. "Nismo mogli dobiti dovoljno toga."

Ukrajina : Zelenski posjetio vojnike na istočnom bojištu
1/23

NYT, inače, piše da je CIA počela djelovati u Ukrajini u veljači 2014. godine, kada su milijuni Ukrajinaca svrgnuli prokremljinsku vladu. Nakon toga novi šef obavještajnih službi, Valentin Nalivaičenko, zatražio je pomoć od CIA-e i MI6-a (op.a. obavještajna služba Ujedinjenog Kraljevstva) u obnovi obavještajne agencije, budući da je tada SBU navodno bio preplavljen ruskim špijunima.

Međutim, ti su odnosi sve više ugroženi: Ako republikanci u Kongresu prekinu vojno financiranje Kijevu, CIA bi mogla morati smanjiti aktivnosti. Ipak, da bi umirio ukrajinske vođe, William Burns, direktor CIA-e, tajno je posjetio Ukrajinu u četvrtak, što je njegov deseti posjet od invazije.

VIDEO 'Otac joj je agent, varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Ključne riječi

Komentara 53

GU
guslač
10:34 26.02.2024.

Meni je super kako sve te super tajne špijunske stvari doznajemo u dnevnim novinama.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:46 26.02.2024.

Američka pomoć napadnutoj Ukrajini je sasvim u redu. Uostalom, Ukrajini bi trebalo vratiti nuklearno oružije pošto su rusi prekršili sporazum iz Budimpešte.

DU
Deleted user
10:52 26.02.2024.

Sva pomoc koju zapad daje napadnutoj ukrajini je mala.Nazalost!Ako se rat zeli zavrsiti sto prije zapad mora dati najmodernije hipersonicne rakete pa na svaki napad na kijev odgoviriti istom mjerom na moskvu.Vjerujte rat je gotov za 7 dana.Znamo svi kako je to izgledalo kod nas dok su srbi imali oruzja koliko su htjeli s..tonski pir trajao je ali kad smo naoruzani mi palo je sve za 2 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije