Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova valuta, stare cijene

Kako ćemo se priviknuti na Euro?

Foto: Shutterstock
1/4
21.07.2022.
u 09:19

Promjena cijele ekonomije prebacivanjem s jedne valute na drugu složen je proces koji zahtijeva pažljive pripreme na skoro svim razinama društva.

Prva dva desetljeće ekonomske i monetarne unije u Europi (EMU) pokazale su da je euro donio značajne koristi svojim zemljama članicama. Doveo je do izuzetne makroekonomske stabilnosti i ubrzane trgovine, a uz to omogućio je financijsku integraciju u eurozonu. Međutim, uvođenje eura nije jednostavna stvar, a par globalnih i ekonomskih kriza dodatno su unijeli neravnotežu i izazove kod prelaska na novu monetu. Sada to čeka Hrvatsku.

1. siječnja 2002. milijuni Europljana u 12 zemalja odustali su od svojih nacionalnih valuta: lire, franka, njemačke marke, drahme, šilinga i ostalih u korist novčanica i kovanica eura. Od tada im se pridružilo još sedam europskih zemalja: Slovenija 2007., Cipar i Malta 2008., Slovačka 2009., Estonija 2011., Latvija 2014. i, konačno, Litva 2015. Iza Hrvatske, Bugarska je sljedeća zemlja u redu za ulazak u euro, a izrazila je spremnost da ga usvoji od 1. siječnja 2024.

Mnogi Hrvati, poput europskih sugrađana koji su usvojili euro prije nas, strahuju da će uvođenje eura dovesti do dodatnog skoka cijena — posebice zbog zaokruživanja cijena prilikom preračunavanja iz kuna.

Kako će sve izgledati za obične građane?

Euro se kao službena valuta u Hrvatskoj uvodi 1. siječnja 2023. godine, svega deset godina nakon pristupanja Hrvatske članstvu EU. Od 5. rujna 2022. godine , pa sve do kraja 2023. Godine, maloprodajne cijene u dućanima i na drugim mjestima iskazivat će se i u kunama i u eurima kako bi se građani mogli naviknuti na novu valutu. To je jedna od ključnih mjera za zaštitu potrošača u periodu uvođenja eura. Trgovine će biti dužne cijelo vrijeme dvostrukog iskazivanja sve cijene istaknuti na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način i u eurima i u kunama, a uz to morat će istaknuti i fiksni tečaj konverzije. U početku tranzicije, savjetuje se da svaki građanin koristi kalkulator u slučaju nesigurnosti, a naravno, uvijek je moguće pitati ovlaštenu osobu za cijenu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ono što je važno napomenuti jest činjenica da broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica. Međutim, treba napomenuti da će građani kunsku gotovinu moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune.

U prvih 12 mjeseci novčanice Hrvatske kune moći će se potpuno besplatno zamijeniti za novčanice eura u svim bankama bez dodatne naknade za to. Po pitanju kovanica kune i lipe, moguće ih je zamijeniti tri godine od uvođenja eura kao službene valute.

Glede plaća građana, prema službenim izvorima, u razdoblju dvojnog iskazivanja poslodavac je dužan na ispravi o isplati plaće i ostalih naknada dvojno iskazati ukupan iznos isplaćen radniku na račun. Poslodavac je dužan na ispravi o isplati plaće i drugih naknada za kolovoz 2022. iskazati ukupan iznos u kuni i u euru, ako plaću isplaćuje nakon 5. rujna. Obračun i isplata plaće i ostalih naknada tijekom 2022., zaključno s plaćom za studeni, koja se isplaćuje u prosincu 2022., obračunava se u kuni. Plaća i ostale naknade za prosinac 2022. koje se isplaćuju od 1. siječnja 2023. isplaćuju se u euru.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Isto tako, jamči se da neće biti dodatnih poskupljenjima u eurima, no moglo bi doći do minornih zaokruživanja cijena koje bi doista mogle činiti razliku prilikom kupovine.

Provjerena kupnja, provjerena kvaliteta

U slučaju da građani osjećaju određenu skepsu prema kupovini u novčanicama Eura, najbolje bi bilo da kupovinu u početku obavljaju kod provjerenih trgovačkih lanaca, za kojeg vjeruju da je kvaliteta, ali i cijena postojana bez obzira na spomenutu konverziju. Primjer takvog trgovačkog lanca koji ima zaokruženu ponudu bez zaokruženih cijena je BAUHAUS. Naime u BAUHAUS-u nisu htjeli svojim potrošačima promijeniti cijenu, pa je izražena nova valuta, a stare cijene.

Ovakav primjer pozitivne prakse u Hrvatskoj uvelike će pomoći građanima da se što lakše konvertiraju, ali i priviknu na novu valutu, s obzirom da ne moraju kalkulirati dodatke na cijenu kojih nema. Transparentnim pristupom, BAUHAUS želi olakšati svojim korisnicima, ali i svim drugim građanima, imajući u vidu da će biti potrebno vrijeme kako bi se potrošači naviknuli na nove cijene, te imajući u vidu da će se mnogi građani u tom procesu nešto teže snaći u odnosu na ostale.

Foto: Arena Hospitality Group
Foto: Promo

Da je sve transparentno moći ćete se i sami uvjeriti, a za bilo kakvu asistenciju uvijek možete pitati osoblje BAUHAUS-a koje stoji na raspolaganju svojim kupcima. Uz ovaj pozitivan primjer, BAUHAUS želi pokazati da tranzicija u euro ne mora biti težak proces na štetu građana, kako se često stereotipno misli.

Sadržaj nastao u suradnji s BAUHAUS-om.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije