Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o Sanaderu

Kajin: Pustili ste ga da pobjegne i netko iz vrha mu je osigurao bijeg

kajin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.12.2010.
u 16:23

- Činjenici da je Ivo Sanader, koji je bio na čelu Vlade RH, postao sinonimom za organizirani kriminal dodatna objašnjenja nisu potrebna - rekao je Burić, a potom ga je Šeks izbacio iz sabornice.

Nakon dvosatne rasprave Sabor je jednoglasno sa 104 glasa nazočnih zastupnika ukinuo imunitet Ivi Sanaderu. Vijest o ukidanju imuniteta kako bi bivši premijer mogao u pritvor novinarskim krugovima proširila se oko 10 sati. Dočekana je s nevjericom. Svega pola sata poslije i najskeptičniji su bili razuvjereni. Informacija je postala i službena.

Hebranga iznenadio bijeg
U predsjedništvo Sabora u 9.20 sati stigao je zahtjev DORH-a za ukidanjem saborskog imuniteta bivšem premijeru zbog udruživanja radi počinjenja kaznenog djela te zloporabe ovlasti i položaja. Konsternacija je bila vidljiva posebice među hadezeovcima koji su panično počeli nazivati svoje kolege koji nisu bili na radnome mjestu da se čim prije vrate u Sabor i skinu ekspresno imunitet bivšem šefu.

Hadezeovci poput Josipa Đakića i Josipa Salapića trudili su se objasniti da je Sanader bivši za njihovu stranku i da njegovo eventualno pritvaranje neće izazvati veću štetu za HDZ. U jednom trenutku Saborom se pronijela vijest da je u klub HDZ-a došla torta i da očito hadezeovci slave prijedlog USKOK-a i DORH-a da se Sanadera liši slobode.

No dilema je brzo razriješena. Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak slavila je rođendan i tortu je naručila dan ranije. ”Nacrtajte se u klupama do 15 sati”, glasila je naredba zastupnicima HDZ-a. Nervoza se uvukla u redove vladajućih. Tajnik Sabora Josip Sesar zaključao je sve slobodne dvorane čime se željelo onemogućiti da se Sanader pojavi u Saboru i napravi reprizu nenajavljene tiskovne konferencije.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović upozorio je da je zbog odluke tajnika Sabora članovi kluba SDP-a čekali desetak minuta da bi održali sjednicu kluba.

– Čega se u HDZ-u boje kad je bivši predsjednik ionako otišao preko granice – ironizirao je Milanović.

– Tko to kaže – bila je prva reakcija predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Andrije Hebranga na informaciju da je Sanader napustio zemlju.

Vidljivo šokiran pitao je otkud to, a kada je čuo da je tu informaciju potvrdio glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec tek je izustio kako država ima mehanizme i za takve.

Raspravu o ukidanju imuniteta Ive Sanaderu oporba je iskoristila da pozove na raspisivanje izbora.

Tako je Damir Kajin (IDS) kazao:

Izbačen sa sjednice
– Pustili ste čovjeka da pobjegne i netko iz vrha vlasti mu je osigurao bijeg. Treba raspustiti Vladu, obavještajnu zajednicu a policija je trebala bolje obaviti posao, a ne ga pratiti na odlasku iz Hrvatske – zaključio je.

Prava drama odigrala se za vrijeme rasprave o ukidanju mandata Sanaderu. Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić izbačen je sa sjednice jer je za HDZ ustvrdio da je zločinačka organizacija.

– Današnje vodstvo HDZ-a s ponosom ističe da je vlada kontinuiteta vlade Sanadera pa time nasljeđuje ne samo privilegije već i odgovornost za počinjeni kriminal i pljačku naroda – poručio je Burić.

– Remetinec bi mogao naći mjesto i na turističkoj karti Hrvatske i u njemu bi se mogli događati Sabor HDZ-a – poručio je Burić.

Komentara 158

OB
-obrisani-
16:51 09.12.2010.

kako se samo bahate ovi lopuže iz HDZ

SV
svnedjelja
18:45 09.12.2010.

of izgleda kak da je pobegev z pekla i vrnuv se na of svet heheheehehehe

OB
-obrisani-
16:41 09.12.2010.

Svi koji su protiv nas HDZovaca su izdajnici Republike Hrvatske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije