Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pokret u SAD-u

“Kafenisanje” kao protuteža desnom pokretu čajanki

Annabel Park
AFP/PIXSELL
27.10.2010.
u 18:35

Početkom godine pokret je osnovan kao grupa na Facebooku, a sada već ima više od 300 tisuća članova, i to iz obje stranke

Ako su čaj i organiziranje čajanki u Sjedinjenim Državama simbol za ekstremni politički konzervativizam koji graniči s ludilom, onda su zabave na kojima se ispija kava simbol koji odražava potpuno suprotne vrijednosti.

Pokret “kafenisanja” (Coffee Party) nastao je u siječnju ove godine kao reakcija na pokret čajanki (Tea Party), a cijeli projekt na Facebooku je počela Annabel Park. Ta je grupa na Facebooku vrlo brzo privukla čak 300.000 aktivnih sudionika. Iako zastupaju vrijednosti koje su više na strani Demokratske stranke, stranačka pripadnost nije važna pa imaju otprilike jednak broj demokrata i republikanaca. Glavna načela novoga pokreta su da vlada nije neprijatelj naroda, nego izraz kolektivne volje. Pokret također poziva sve Amerikance da sudjeluju u demokratskom procesu i da na taj način počnu surađivati s vlašću.

Drugi važan cilj je da se potpuno ukloni utjecaj korporativnog sektora na politiku. Slogan im je “Probudite se i ustanite”. Proces učenja i sudjelovanja u demokraciji podijelili su na tri koraka – prvi je stvaranje javnog prostora za otvoreni i civilizirani dijalog, drugi je kolektivno promišljanje i donošenja zaključaka, i to na temelju činjenica i vrijednosti. Treći je korak rad na provedbi tih odluka. Annabel Park kaže da je to pokret koji je čista reakcija običnih, normalnih ljudi na čajanke, osobito na tvrdnju čajankara da su oni predstavnici i svojevrsni glasnogovornici “prave Amerike”.

Kavoljupci su povukli sličan potez kao čajoljupci – ni oni se, naime, nisu vezali ni za jednu stranku, nego žele okupiti istomišljenike bez obzira na stranačku pripadnost. Iako su čajanke u predizbornoj kampanji za izbore, koji se održavaju sljedećeg utorka, bile brže i agresivnije pa su uspjele iznjedriti čitav niz kandidata za senatore i kongresnike, i njihovi protivnici imaju kandidata, i to u saveznoj državi Missouri.

Predvodnici novoga pokreta kažu da oni tek sada prelaze s virtualnoga (Facebook) u realnost i da se nadaju da će u dogledno vrijeme postati značajan politički čimbenik koji će moći utjecati na političke procese u zemlji.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar bakunjin
bakunjin
22:08 27.10.2010.

\"Drugi važan cilj je da se potpuno ukloni utjecaj korporativnog sektora na politiku. Slogan im je “Probudite se i ustanite”. Zgodno, klice poststranačkog društva sve više klija. Što se tiće 2. cilja: \"Puno sreće i malo krvi vam želim dragigi američki kavići!\"

OB
-obrisani-
10:59 28.10.2010.

“Kafenisanje” ~ nek im je sa srecom, a trebat ce im... Nadam se da narod Amerike nece zaboraviti duggoooo .... koga im je dala demokratka partija... da vodi zemlju. Zalosno! A mi bi kao trebali bi biti uzor svijetu.

KR
krilnik2
20:34 27.10.2010.

Da nije \"kafendisanje\"? Judeochristian (?) Anglo-saksofonija je na raskrizju; propovijedaju vlast vecine - tako dugo dok su oni u vecini; a to im sada izmice pod nogama pa su u panici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije