Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvještaj EK

'Kada se razboli u Hrvatskoj, čovjek ne osiromaši'

Ilustracija
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
09.12.2019.
u 06:32

Prim. dr. Ranko Stevanović iz HZJZ-a: Iz izvještaja se ne vidi da je RH najbolja u programu transplantacije u svijetu

Životni vijek u Hrvatskoj raste, ulaskom u EU broj liječnika i sestara u odnosu na broj stanovnika porastao je, stopa smrtnosti od izlječivih bolesti smanjena je, no i dalje viša od europskog prosjeka, umiremo od bolesti srca i raka od kojeg imamo nisku stopu preživljavanja – dio je izvještaja o stanju zdravlja i zdravstvene zaštite 2019. u Hrvatskoj.

Taj izvještaj Europske komisije njezini su predstavnici izlagali jučer u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i u njemu su pušenje, pretilost i konzumacija alkohola (posebice među mladima) istaknuti kao loši stilovi života koji su najveći rizični čimbenici za bolesti od kojih obolijevamo i umiremo. No treba naglasiti da je dio tih podataka, konkretno onih koji se odnose na pušenje, zastario budući da se navodi rezultat iz ankete provedene 2014. godine o broju pušača u Hrvatskoj. Predstavnici Komisije objasnili su da je to zato što moraju koristiti podatke iz godina iz kojih ih imaju za većinu ostalih članica EU kako bi mogli napraviti usporedbu. Pozitivna poruka koju su poslali otamo jest da, kako su rekli, kada se čovjek razboli u Hrvatskoj, ne osiromaši, u usporedbi s drugim zemljama financijska zaštita koju pruža zdravstveni sustav u nas bolji je od europskog prosjeka no to, kako su rekli, nije u izvještaju. Među okupljenima u publici bio je prim. dr. Ranko Stevanović iz HZJZ-a koji je poručio da se iz ovog javnozdravstvenog profila ne vidi da Hrvatska ima najbolji transplantacijski program na svijetu ili da je druga u elektroničkom propisivanju recepta.

– U javnom zdravstvu imate najmanje šest profila koje morate kombinirati da biste pretpostavili što se zapravo događa – rekao je dr. Stevanović. Ravnateljica spomenute škole prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak također je poručila da RH ima tradiciju prikupljanja podataka koji su dobro utemeljeni te da se treba napraviti iskorak u smislu povratne informacije onima koji su prikupljali iste te zdravstvene podatke.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

Komentara 11

MA
MarkoMaras
07:37 09.12.2019.

Puno mi to znači što neću osiromašiti ako ću umrijeti. Prošle godine bili smo drugi u Europi po stopi smrtnosti od raka, odmah nakon Mađarske. Čak i "nehumana" Amerika ima znatno bolju stopu preživljavanja od nas. Toliko o socijalističkoj medicini.

DU
Deleted user
07:32 09.12.2019.

Taman posla da se moramo razboljeti da bismo osiromašili! Zar nismo i previše siromašni dok smo koliko-toliko zdravi? U EU-u nekomu očito smeta sustav zdravstvenog osiguranja kakav postoji u Hrvatskoj, pa bi eto i on morao na "tržište", a hrvatska sirotinja iz vlastita džepa plaćati i posljednju tabletu. Ne'š ti moderne humanosti na djelu.

Avatar S.OLIVER
S.OLIVER
07:05 09.12.2019.

"Kada se razboli u Hrvatskoj, čovjek ne osiromaši"........... I to je istina, kao što je i istina da kada se razboli u Hrvatskoj, ako nema dovoljno novca i veza u zdravstvenim ustanovama i gdje treba, što je jedina mogučnost daa se na red za preglede i operativne zahvate stigne prije jačeg, fatalnog razvoja bolesti i SMRTI, čovjek UMRE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije