Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesna poslastica

Kad je vidio Marka Slivarića na bojištu, Napoleon je uzviknuo kako su Hrvati najbolji vojnici svijeta

08.11.2023.
u 17:13

Napoleonov maršal Auguste Marmont je Slivarića 1810. preporučio Napoleonu kao gorljivog, sposobnog i odanog časnika, a za njegovu pukovniju rekao je da se može usporediti s najboljima u francuskoj vojsci. Slivarić je ubrzo potom primljen kao časnik Legije časti

Komentara 40

JA
jadranko111
17:50 08.11.2023.

Nakon Borodinske bitke Napoleon ulazi u Moskvu s Markom Slivarićem i njegovom domobranskom pukovnijom. Kada su se morali povući iz Moskve Napoleona je napustila cijela "La Grande Armee" a imao 600 tisuća vojnika. Vjerni su mu ostali samo Hrvati,tj. Marko Slivarić i njegova pukovnija. Kad su se izvukli na sigurno, Napoleon ih je postrojio i rekao: “Hrvati, jučer sam se osobno uvjerio u vašu hrabrost. Stekli ste slavu i neumrlu čast. Nikada nisam imao hrabrijih i boljih vojnika. Hrvati, to su najbolji vojnici svijeta. Kada bih imao samo sto tisuća Hrvata osvojio bih cijeli svijet. Hrvat ne treba biti ratnik, Hrvat jest ratnik” iz knjige Hrvat jest ratnik".

ZI
zinegoid
20:13 08.11.2023.

poturice, 45. je zločinac tito produžio rat da može što više hrvata poubijati, da se to smatra ubijanjem u ratu, da ne bi bilo istrage...nažalost taj zločinac je i nakon toga nastavio sa ubijanjem do besvjesti..

Avatar tarana
tarana
21:08 08.11.2023.

Zato nas i ima 4 milijuna jer smo kosti ostavljali od Krbavskog polja do Staljingrada zbog tuđih interesa....u bici kod Jene 1806. Hrvati na obje strane tuku se jedni protiv drugih. Gazde im Napoleon i Prus Fridrich Willim ...o drugom svjetskom ratu da se i ne govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije