Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kornatska tragedija

Jurin: Znali smo da pilot kanadera želi ostati na Kornatu

dražen slavica
Dino Stanin/PIXSELL
11.05.2011.
u 13:36

Zapovjednik Dražen Slavica, koji je na optuženičkoj klupi zbog kornatske tragedije, ipak je odlučio poslati kanader

- Oko 17 sati sam doznao da se nešto događa na Kornatu, no prave razmjere tragedije tada nisam znao, a ni poslije nismo htjeli izići u javnost prije nego što doznamo što se dogodilo. Mislim da je najveći problem bio u tome što je pukao sustav veza, rekao je ovo glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin u nastavku suđenju bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca.

On je sa svojim zamjenikom Tomislavom Vukom kobnog dana bio na gašenju požara na Hvaru gdje su oko podneva i doznali da je na Kornatu požar. Nakon helikoptera i zahtjeva za kanaderom, kanader je i poslan prije ulijevanja goriva na Kornat, a Mladen Jurin je potvrdio da je imao informaciju da se potom pilot kanadera protivi odlasku s Kornata na požarište u zaleđe Vodica, ali je istaknuo da je Dražen Slavica imao odgovornost za procjenu gdje poslati kanader.

Kobnog dana Mladen Jurin sa Slavicom uopće nije komunicirao, ali je čuo komunikaciju Slavice s njegovim zamjenikom Vukom s kojim je bio cijelog dana. Baš su iz tvrdnje Slavice, kako je rekao, zaključili da je pukao sustav veza na Kornatu. No, tužitelj je izrazio sumnju u vjerodostojnost iskaza Jurina prezentirajući da su vatrogasci od 13 do 17.30 sati kobnog dana u niz navrata komunicirali sa županijskim vatrogasnim centrom, kao i da je prva informacija s Kornata o poginulima bila nešto prije 16.30 sati odnosno pola sata prije nego što je Jurin, kako je rekao, doznao da se nešto događa i kada je mislio da na Kornatu ima samo ozlijeđenih vatrogasaca.

Rekao je kako ne zna je li Slavica zabranio dežurnom operativnog centra da govori o tragediji, a o eruptivnom požaru je rekao kako je za njega čuo sam u teoriji i da se dogodio dva puta i to u Portugalu i u Kanadi. Jurin je rekao da maloljetnici nisu smjeli biti u helikopteru niti gasiti požar, a odgovornost za to, kako je rekao, snose lokalni DVD-ovi.

Odvjetnik Dražena Slavice Čedo Prodanović rekao je da je Jurin znao da su dva kanadera pokvarena i da su na remontu te ga je upitao zbog čega je onda dao pozitivno mišljenje o slanju kanadera u pomoć Grčkoj, no Jurin je odgovorio kako su u vrijeme odluke Vlade RH o pomoći Grčkoj sva četiri kanadera bila ispravna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije