Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bijesan na tretman

'Jurić je pretučen, a policija ga je uhitila i odvela na sud'

Ante Jurić
Foto: Fotografije odvjetnika Ive Brkića
1/3
26.03.2014.
u 15:41

Jurić je o načinu na koji su ga tretirali zadarski policajci obavijestio i Veleposlanstvo Republike Austrije u Hrvatskoj i svoja će "neugodna iskustva prijaviti i Unutarnjoj kontroli MUP-a".

Austrijski državljanin Ante Jurić preko svog se odvjetnika Ive Brkića požalio na postupanje hrvatske policije koja ga je, nakon što je pretučen u Sabunikama pokraj Zadra, prijavila za prekršaj zbog narušavanja javnog reda i mira.

Prema navodu odvjetnika teško pretučenog Jurića policajci su uhitili i odveli pred sud, na kojem je saslušan i pušten na slobodu. Jurić je o načinu na koji su ga tretirali zadarski policajci obavijestio i Austrijsko veleposlanstvo u Hrvatskoj i, prema pismu odvjetnika, svoja će "neugodna iskustva prijaviti i Unutarnjoj kontroli Ministarstva unutarnjih poslova".

Odvjetnik je medijima poslao i fotografije pretučenog Jurića, a njegovo priopćenje o cijelom slučaju prenosimo u cijelosti:

"Obraćam vam se u svojstvu punomoćnika gospodina Ante Jurića te vas po njegovu nalogu kao zainteresiranu javnost trebam informirati o događaju od dana 23. ožujka 2014. godine u oko 00.45 sati u Sabunikama kod Zadra, koji za gospodina Jurića kao državljanina Republike Austrije predstavljaju nevjerojatnu misteriju o načinu postupanja onih koji bi trebali osiguravati i štititi sigurnost svih građana i biti garancija da će počinitelji kaznenih dijela za ista i odgovarati.

Naime, gospodin Jurić brutalno je pretučen u vlastitoj kući i umjesto da bude tretiran kao oštećenik, od Prve policijske postaje Zadar zaradio je optužni prijedlog, mjeru oduzimanja putne isprave, uhićen je i priveden na Prekršajni sud u Zadru i predloženo mu je oduzimanje slobode. Srećom, odmah je pušten od suda i vraćene su mu putne isprave.

'Konobarici udarao glavom u zid'

No, kako bi vam svima stvar bila jasnija, opisat ću vam kratko slijed događanja toga 23. ožujka 2014. godine. Naime, toga dana je oko 00.30, prema izjavama Ante Jurića (1957) i oštećenice-svjedokinje S. R. (1995.) izvjesni V. Š (1983.), inače vlasnik kafića, najprije istukao konobaricu, udario joj glavom o zid (što predstavlja kazneno djelo tjelesne ozljede), oduzeo joj sav novac i isprave što su bile kod nje i dio koji je bio u njegovoj kući u kojoj je stanovala, zatim je vukući je za kosu fizički prisilio da uđe s njim u njegov automobil (što predstavlja kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode) i uputio se prema kući Ante Jurića koji je u to vrijeme spavao u svojoj kući. Dolaskom do kuće Ante Jurića, taj izvjesni V. Š. razbija ulazna vrata od kuće i ulazi u kuću Ante Jurića (što predstavlja kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma), budi ukućane i izvlači Antu Jurića iz kreveta i počinje udarati po glavi i tijelu te mu zadaje teške tjelesne ozljede (što predstavlja kazneno djelo teške tjelesne ozljede) te se nakon nekog vremena, a nakon što je tako izudarao Antu Juriću da je ovaj ležao na podu sav u krvi, udaljio, kao da se ništa nije dogodilo.

'Umjesto da uhite počinitelja, dolaze po Jurića'

Međutim, unatoč činjenici da se radi o brutalnom napadu na čovjeka u vlastitoj kući, ta priča sama po sebi i nije toliko zanimljiva za javnost koliko je zanimljivo ono što slijedi. Naime, smatrajući da će dobiti adekvatnu zaštitu, gospodin Jurić pozvao je policiju, koja i dolazi na lice mjesta, utvrđuje činjenice te odmah zove hitnu pomoć da odvede teško ozlijeđenog Jurića u bolnicu u Zadru.

Policija zatim, umjesto da uhiti i privede počinitelja, iz samo njima znanih razloga dolazi po Jurića, oduzima mu slobodu – izdaje mjeru privremenog oduzimanja putne isprave (gospodin je austrijski državljanin) te ga vodi na Prekršajni sud u Zadru pod optužbom da je počinio prekršaj protiv javnog reda i mira. Na prvo čitanje, svakome onome tko želi pročitati što piše u tom optužnom prijedlogu jasno je da je zapravo taj izvjesni V. Š. upao u 00.30 sati u kuću Ante Jurića i pretukao ga, a da je optužen upravo pretučeni Ante Jurić.

Dakle, teško ozlijeđeni čovjek Ante Jurić uhićen je i odveden pred sud, gdje je dana 25. ožujka 2014. godine saslušan, pušten na slobodu i vraćena mu je putna isprava, a saslušana je i svjedokinja S. R. Nevjerojatna je zapravo stvar da istodobno napadač V. Š., prema informacijama Ante Jurića, nije uhićen, već je pozvan na informativni razgovor, a kaznena prijava Ante Jurića zaprimljena je u policiji tek 25. ožujka 2014. godine nakon što je njegov punomoćnik o ovim događajima obavijestio državno odvjetništvo i zamolio da se zaprimi kaznena prijava Ante Jurića i kaznena prijava S. R.

'Nije bilo adekvatne obrade nadležnih'

Interesantna je činjenica da u Prvoj policijskoj postaji nisu zaprimili prijavu ni čak zabilježili izjavu S. R. iako joj je protupravno oduzeta sloboda, iako je brutalno pretučena i iako su joj oduzeti dokumenti sav novac i stvari, a i bila je svjedok očevidac događaja. Ona nije ni navedena kao svjedok u optužnom prijedlogu policije. Tek 25. ožujka 2014. godine i nakon reakcije punomoćnika Ante Jurića, pod pratnjom policije otišla je preuzeti svoje stvari od V. Š., koji je već bio upoznat (netko mu je očito ispričao) sa svime što je S. R. rekla u svojoj kaznenoj prijavi i prijetio S. R. nabrajajući što je sve rekla policiji.

Gospodin Jurić obavijestio je austrijsku ambasadu u Hrvatskoj o načinu na koji je tretiran pred Prvom policijskom postajom u Zadru te će svoja neugodna iskustva prijaviti Unutarnjoj kontroli Ministarstva unutarnjih poslova, a očito će sam morati inicirati postupke protiv svoga napadača, s obzirom na to da nije bilo adekvatne obrade nadležnih", napisao je odvjetnik Ive Brkić uime svog klijenta Ante Jurića.

>>Načelnik Pitomače pretukao vlasnika lokalnog kafića

>>Svađa završila ubojstvom - od posljedica ozljeda preminuo u bolnici

Komentara 48

Avatar TinoM.
TinoM.
15:56 26.03.2014.

Bratko moj meni tu ništa nije jasno!Zašto je ovaj upao njemu u kuću!?Mnogo čudan članak!

SL
Slivnjak
17:46 26.03.2014.

Možda su policajci na jaslama i pojilu kod V.Š.

SS
sokac sa drave
17:16 26.03.2014.

Nekazem da nebih mogao meni uci u kucu ali sam siguran da bih izasao lezeci bosim nogama naprijed sa obaveznim kartoncicem na noznom palcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije