Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozadina spora

'Junction' je bio trik da javnost prihvati arbitražni sporazum

vesna pusić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
20.06.2014.
u 10:30

Hrvatska Sloveniji ne da teritorijalni izlaz na otvoreno more, a Slovenija smatra da na to ima povijesno pravo

Hrvatska Sloveniji ne da teritorijalni izlaz na otvoreno more, a Slovenija smatra da na to ima povijesno pravo. Tako bi se mogla sažeti osnovna stajališta pred Arbitražnim sudom dviju država.

Nakon usmene rasprave obiju strana, pet arbitara mora odrediti pravo značenje riječi "junction", kamena spoticanja koji Hrvatska tumači kao doticaj ili komunikaciju, a Slovenija kao teritorijalnu vezu. "Junction" je uistinu politički termin – arbitražni sporazum pisan je na engleskom jeziku, a izbor spornog termina nije slučajan. Korištenje termina koji nisu kristalno jasni uobičajena je praksa u međunarodnoj arbitraži.

Odabir višeznačnog termina svojevrstan je trik – jer "junction" zaista znači i vezu i spoj – omogućio je objema državama, a posebice Sloveniji gdje je arbitraža morala proći referendum, različita tumačenja prilagođena očekivanjima javnosti, što su sastavljači sporazuma itekako znali i računali na to. Inače, izvori u objema državama procjenjuju da će ceh arbitraže svaku državu stajati između četiri i pet milijuna eura. Da se pristalo rješavati problem pod ingerencijom EU i Ollija Rehna, koji je predložio dva rješenja, ceha ne bi ni bilo.

>>Trilaterala: Milanović se sastaje s Alenkom Bratušek i Wernerom Faymannom

>>Slovenski ministar na sudu traži izlaz na more

Komentara 47

DU
Deleted user
10:59 20.06.2014.

Bilo bi jeftinije da smo ih malo potjerali sa vojskom...

MO
modovisisajteMaraschino
10:54 20.06.2014.

Neka Pusićka plati iz svojeg džepa ako Hrvatska izgubi spor... najveći mrzitelj Hrvatske naravno da se neće boriti za ono što je naše... sve se dijeli šakom i kapom... živjelo bratstvo i jedinstvo na Hrvatsku štetu...

SE
sestrićna
11:43 20.06.2014.

ako slovenija ima povjesno pravo na izlazak na mora postavlja se pitanje..imala li hrvatska povijesno pravo na izlazak na alpe ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije