Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJENA ŽALBA VELIMIRU ČERIĆU (75)

Junak Azrine pjesme 'Pametni knjiški ljudi' pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora

Sudski ?eki?
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 16:02

Čerić se žalio po svim žalbenim osnovama, a USKOK zbog odluke o kazni, no obje žalbe su odbijene, a VKS je objasnio i zašto

Velimir Čerić (75), umirovljeni zagrebački javni bilježnik, koji je svojevremeno frontmenu Azre Johnnyju Štuliću poslužio kao inspiracija za glavni lik pjesme "Pametni knjiški ljudi" pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora. Odlučio je tako Visoki kazneni sud (VKS), odbivši žalbe i USKOK-a i obrane na nepravomoćnu presudu koju mu je u rujnu 2022. izrekao zagrebački Županijski sud zbog zloporabe položaja i ovlasti. 

Prema optužnici, Čerić se teretio da je od 16. do 18. rujna 2014. kao javni bilježnik solemnizirao Ugovor o doživotnom uzdržavanju i aneks ugovora između H.B. kao davatelja uzdržavanja i I.A. po čijoj bi smrti H. B. stekao pravo prijenosa vlasništva imovine, a bez sudjelovanja I. A. u postupcima solemnizacije ugovora. Iz njih je neistinito proizlazilo da ih je zaključio I. A. Ugovore je ovjerio svojim potpisom i pečatom i time H.B. pribavio nepripadnu korist u vidu prijenosa prava vlasništva imovine nakon smrti I. A. čime je čime je M. A. oštećen za 10.000 dionica Zagrebačke banke vrijedne 600.000 kuna te za novac na računima I.A. u HPB-u. Sveukupno je riječ o 972.356 kuna. Čerić mora platiti  i malo više od 1000 eura sudskih  troškova. Čerić se žalio po svim žalbenim osnovama, a USKOK zbog odluke o kazni, no obje žalbe su odbijene, a VKS je objasnio i zašto. 

- Visoki kazneni sud je utvrdio da prvostupanjski sud nije počinio bitne povrede odredbi kaznenog postupka. Prvostupanjski sud je pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje te je na tako utvrđeno stanje pravilno primijenio odredbe Kaznenog zakona. Pravilno je prvostupanjski sud obrazložio razloge zbog kojih je svojstvo optuženika kao javnog bilježnika ocijenio otegotnim. To svojstvo zahtijeva da je osoba završila sveučilišni studij prava na pravnom fakultetu i da je položila pravosudni i javnobilježnički ispit. Zbog toga kršenje zakona od strane javnog bilježnika ima veću težinu. Međutim, olakotnima je trebalo cijeniti neosuđivanost optuženika i protek vremena od počinjenja djela do presuđenja (10 godina) na što optuženik svojim ponašanjem nije utjecao. No, sređene obiteljske prilike optuženika, u kontekstu počinjenog kaznenog djela, ne predstavljaju olakotnu okolnost- navodi se u obrazloženju odluke VKS-a. 

Inače Čeriću to nije jedini kazneni postupak jer je optužen i za prevaru od oko dva milijuna eura. U tom postupku, osim njega još su optuženi njegova supruga, sin i snaha, koji se terete za pranje novca. Nije poznato je li ta optužnica koja se bavi pomalo filmskom pričom, postala pravomoćna. Priča se u tom slučaju  proteže godinama unatrag sve do završetka Drugog svjetskog rata. Tada je jedna zagrebačka obitelj optužena za suradnju s okupatorima te joj je nacionalizirana imovina. Radilo se o zgradi s dvorištem u Jurišićevoj 6, gdje je godinama bilo smješteno Kino Grič, prostori u vlasništvu MORH-a, prostor kojeg je koristi Hrvatski katolički zbor MI..Potomci te obitelji, Theodor Grainer i Helga Frisch žive u Austriji, a Čerić im je ponudio pomoć u povratu nacionalizirane imovine.

POVEZANI ČLANCI:

Sam spor vodio se od 1997. do kolovoza 2018., no, prema optužnici, Čerić je lagao kad je nasljednicima tvrdio da im on može pomoći. Oni su mu dali punomoć, a on je za pravničke poslove angažirao odvjetnika Nedjeljka Peršića, koji je svih tih godina obavljao sve pravne poslove radi povrata nacionalizirane imovine. Spor je na koncu riješen u kosit nasljednika, a Čerić im je onda naveo da tu nekretninu u njihovo ime može prodati. Odvjetnik Peršić je trebao dobiti naknadu za svoj posao, Čerić 20 posto od prodaje nekretnine, a Austrijanci  novac od prodaje. Radilo  se o 1,9 milijuna eura, koji su završili na Čerićevom računu. No on ih, tvrdi tužiteljstvo nije proslijedio vlasnicima stana, već ih je sa svog računa prebacio na račune svoje supruge i sina te  je taj novac iskorišten za kupovinu stana u Zagrebu. Prema optužnici, Austrijanci su oštećeni za 1,9 milijuna eura,  dok je odvjetnik Peršić oštećen za 1,3 milijuna kuna.

Tijekom istrage  Čerić se branio šutnjom, dok su rječitiji bili njegova supruga Jasminka Muhalić, sin Josip Amadeus Čerić i snaha Ella Cvejanović. 

- Istina je da sam na račun od svog supruga primila 1,3 milijuna kuna i da sam od tog novca kupila stan sinu. Od svoje ušteđevine sam kasnije kupila i stan na istoj adresi u kojoj živimo   Velimir i ja. Moj je suprug  30 godina bio javni bilježnik i mi smo šparali novce jer smo godinama živjeli u stanu u kojem ima stanarsko pravo. Nisam radila, ali sam šparala. Ne znam od kud mom mužu novac koji mi je prebacio na račun, nisam ga ni pitala. U njegove račune nemam uvid. Znam da je zastupao strane državljane i da je nekretnina prodana, no ne znam ništa oko novca. Nije točno da je moj suprug taj novac čuvao u ostavi na kojoj su bila ugrađena protuprovalna vrata. Vrata smo ugradili jer je bila u prizemlju - rekla je u obrani Jasminka Muhalić.

>> FOTO/VIDEO Pogledajte Hrv. Kostajnicu iz zraka: Una prijeti kućama, čuvaju ih nove barijere

Sudski ?eki?
1/18

Stan koji je ona kupila sinu, on je darovao svojoj izvanbračnoj supruzi, a kada su se njih dvoje razišli, tražio je povrat tog stana.

- Pretpostavljam da je taj stan kupljen od ušteđevine mog oca. Nisam ga pitao od kud mu novac. Stan sam prihvatio jer sam negdje morao živjeti. Čuo sam od roditelja da je tata radio za neke strance  te da je prodao nekretninu u Jurišićevoj. Kasnije  sam čuo i  da je tata upao u probleme, da se tereti za neke stvari no detalji mi nisu poznati. Sjećam se da je tata od malena u stanu držao novac, no nije ga držao u mom stanu, niti znam je li ga držao u toj ostavi. Nisam znao da novac za kupovinu stanu potječe od kaznenog djela - branio se Josip Amadeus Čerić.

I dok on ne zna niša o novcu u ostavi njegova bivša supruga Ella Cvejanović kazala je kako su neko vrijeme u stanu bile dvije torbe s novcem te da se ona zbog toga osjećala paranoičnom te je tražila da se na prozor stave rešetke te ugrade protuprovalna vrata.

- Taj su novac u stan donijeli Velimir i Jasna, a dvoje torbe bile su novčanice od 500 i 100 eura - kazala je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije