Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMOTIVNI GOVOR

Udovica Alekseja Navaljnog oštro poručila europarlamentarcima: Želite li pobijediti Putina, prestanite biti dosadni

Julija Navaljna
Foto: REUTERS
1/7
28.02.2024.
u 11:42

Udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog poručila je nedugo nakon smrti svojeg supruga kako će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

Supruga nedavno preminulog ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog obratila se u srijedu zastupnicima Europskog parlamenta. Kako navode na svojoj stranici, oporbeni političar i dobitnik nagrade Saharov 2021. Aleksej Navaljni umro je pod misterioznim okolnostima u udaljenoj kaznenoj koloniji na ruskom Arktiku 16. veljače, dok je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu pod izmišljenim optužbama.

– Ovo je zločin koji zaslužuje osudu svijeta, ali i neovisnu istragu - kazala je u svojem uvodnom obraćanju predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola tvrdeći kako se borba Alekseja Navaljnog nastavlja s prosvjedima diljem Rusije. Nakon nje, zastupnicima se obratila Julija Navaljna.

– Hvala vam na prilici. Nakon što je Putin pokušao ubiti Alekseja, oporavljao se mjesecima u Njemačkoj. A sada je moj muž mrtav. Tu  se obraćam, vama i cijeloj Europi. Tjedan dana smo se borili da vratimo njegovo tijelo. Njegov sprovod će se održati u petak. I ne mogu reći hoće li biti miran. Stojim ovdje, jer vaši vođe imaju važno pitanje: kako mogu pomoći? Prije dvije godine Putin je počeo rat u Ukrajini. Svi su se naviknuli na rat. Tu i tamo su počeli govoriti, moramo se dogovoriti s njime. Onda je Putin ubio mojeg muža. Nakon toga zlostavljao je njegovo tijelo i njegovu majku. Njegovo ubojstvo pokazalo je da je Putin spreman na sve. Mnogi imaju osjećaj da se Putina ne može pobijediti u Rusiji i pitaju me što se može učiniti.

Navaljna je poručila europskim parlamentarcima kako ih uskoro čekaju izbori prije kojih će imati kampanju i pitala ih je što bi oni učinili da im je kampanja zabranjena. Naime, kako je rekla u svojem govoru, kad su Navaljnom zabranili gostovanje na televiziji, on je tražio nove načine, kazala je udovica ruskog oporbenog političara i kao primjer navela videe na YouTubeu.

FOTO Rat u Ukrajini

Julija Navaljna
1/47

– Ako želite pobijediti Putina, morate biti inovativni. Morate prestati biti dosadni. Ne možete povrijediti Putina još jednom rezolucijom ili drugim skupom sankcija koje se ne razlikuju od prethodnih. Ne možete ga pobijediti misleći da je čovjek od principa koji ima moral i poštuje pravila – poručila im je i dodala – Putin je vođa kriminalne bande koja uključuje trovače i ubojice. Ali oni su samo lutke. Putin mora odgovarati za ono što je učinio mojoj zemlji. Putin mora odgovarati za ono što je učinio susjednim, miroljubivim zemljama. Putin mora odgovarati za smrt mojeg muža.

– Moj muž nikada neće vidjeti kako će izgledati lijepa Rusija budućnosti, ali mi je moramo vidjeti. A ja ću dati sve od sebe da mu se san ostvari, da zlo padne i da dođe ova lijepa budućnost – kazala je Navaljna, nakon čega su europarlamentarci ustali i gromoglasno pljeskali nekoliko minuta. 

Manfred Weber iz EPP-a kazao je kako je pomislio kad je doznao za smrt Alekseja Navaljnog da to nije slučajnost. – Navaljni je volio slobodu i zbog toga je bio zatočen. Želio je slobodnu Rusiju. Navaljni je vjerovao da korupcija neće biti nekažnjena, razotkrio je mnoge i oni se sad suočavaju s najtežim sankcijama.

Smrt koja je potresla svijet

Navaljni, najpoznatiji i jedan od najžešćih političkih protivnika predsjednika Vladimira Putina, iznenada je umro u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je služio kaznu u trajanju više od 30 godina. Brojni svjetski političari izrazili su sućut zbog smrti, a mnogi su javno kazali kako je Navaljni ubijen, s čime se slaže i njegova supruga.

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, poručila je u videoporuci da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju. "Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navaljna u videoporuci pod nazivom "Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog". "Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Navaljna, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju. Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt.

FOTO: Preminuo ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni

Julija Navaljna
1/5

Komentara 26

ŠV
Švapski
11:59 28.02.2024.

Bio je to značajan govor žene čiji je muž ubijen!

Avatar zapadna turska
zapadna turska
13:53 28.02.2024.

rusi su nažalost kukavice i usude se govoriti tek kada se maknu iz rusije i dođu na zapad

MA
Madam
13:32 28.02.2024.

Hrabra zena nema sto,i dobro kaze da je to borba dobra protiv zla.To je kao i pokret otpora u WW2 protiv nacisticke Njemacke.Putin nema sanse protiv ujedinjene Europe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije